avengers: infinity war

amerika'da tüm zamanların açılış haftasonu rekorunu kıran türkiye'de ise gösterime girdiği ilk gün en fazla izlenen yabancı film olan yenilmezler serisinin üçüncü filmi.şu an imdb puanı 9 yorumlarda çok iyi.galaksinin koruyucuları ve black panther'inde eklenmesiyle seri apayrı bir boyut kazanmış anlaşılan.
filmin fragmanı;
ankara ankamall imax'te biletleri ön satıştan tükenen; güncel seanslarına ise bilet bulmanın imkansıza yaklaştığı filmdir.

10 senelik marvel sinematik evreni'nin zirveye ulaştığı noktalardan birisidir.
marvel evreniyle orta 1 de tanismistim spiderman izleyerek sonra blade ile ortak bolumde ne alaka dedim sonra arastirdim bulmustum...oyunlarini oynadim marvel ultimate aillance ta avengers takimini kuruyordum...filme gelirsek aglatti guldurdu gerildik korktuk ama devami icin cok iyi ip uclari verdi kopukluk normaldi ama izlemeye degerdi
film daha önce izlediğimiz marvel filmlerinin finali gibi.genelde birbiriyle daha önceki avengers filmlerinde karşılaşmamış karakterlerin tanışması ve senaryoyla gayet uyumlu aksiyon sahneleri şeklinde ilerliyor.sırf tanışma sahnelerini izlemek bile keyifli.özellikle starlord ve thor'un tanıştığı sahne en iyisiydi.bunun dışında önceki filmler gibi sürekli birbirlerine laf sokup dalga geçmekten çekinmeyen süperkahramanlar görmeye devam ediyoruz.birbirlerinin imdadına yetişme konusunda da yine absürtlük derecesinde dakikler.film ilerledikçe nasıl olsa şimdi biri gelir yine durumu kurtarır diye düşünmeye başlıyorsunuz.öylede oluyor.taa ki filmin final bölümüne kadar.sonu ise hem ikinci filmi merak ettirecek hem de yok artık bu kadar da olmaz detirtecek cinsten.
insafsız marvel bu sefer işin bokunu çıkarmış.hitler bile yapmadı sizin yaptığınız kıyımı.artık bu filmden sonra dc nin beyaz bayrak çekmesi şart oldu.*
"motherf...." ( samuel l. jackson a.k.a. nick furry)

marvel stüdyoları, 10 yıl ve 18 film sonra sinema tarihinin en büyük projelerinden biri olan avengers: infinity war'ı her anlamda "ödül" olacak şekilde gösterime soktu.

"etki, tepkiyi getirir" sözünün hakkını veren bir film avengers: infinity war. özellikle elde ettiği rakamlar ve satılan bilet adetleri konusunda ciddi rekorları kırmış ve zirveye oturmuş durumda. süper kahraman filmleri furyasına indirilen bir yumruktu avengers: infinity war ve bu yumrukla istediğini söke söke aldı.

buradan sonrası "spoiler" bataklığı


-- spoiler --

avengers: infinity war, seriyi takip edenlerin bildiği üzere, 1-2 senelik bir çalışma değil. "hadi bir film yapıp tüm kahramanları bir araya toplayalım ve paranın .mına koyalım" düşüncesinden hareketle çıkan bir film olsaydı, warner bros. ve joss whedon'ın ellerinde rezil rüsva olan justice league part one gibi yerden yere vurulurdu; ancak 2008'de iron man'le başlayan ve 2022'ye kadar adım adım tasarlanmış bir projenin ürünü olması avengers: infinity war'ın başarılı olmasını sağlayan en büyük etkendir.

yönetmen koltuğunda captain america: civil war ile kendilerini süper kahraman filmleri konusunda kanıtlayan ve "bu iş böyle yapılır" diyen biraderler anthony russo ve joseph russo oturmakta. filmin ilk sahnesinden son sahnesine kadar russo brothers "bu filmi biz yönettik" demiş durumdalar.

avengers: infinity war, daha önceki marvel cinematic universe filmlerinden farklı olarak "event" mantığına göre ilerlemiş durumda. önceki filmlerde karakterler ön plana çıkarken bu filmde infinity stones çevresinde dönen "olaylar" ön planda tutulmuş; buna rağmen film boyunca karakterler de ikinci plana atılmadan öne çıkma şansı yakalamışlar. bu bakımdan bana ertem eğilmez filmlerini anımsattı. rahmetli ertem eğilmez'in filmlerinde de birden fazla başrol olmasına rağmen hepsine hakkıyla yer verilir ve esas olay çevresinde kopukluk olmadan konu işlenirdi. russo brothers, tıpkı ertem eğilmez gibi olayı ön planda tutarak karakterleri de hak ettikleri konuma yerleştirmeyi başarmış durumdalar; bu bakımdan avengers: infinity war, kendisinden önceki tüm filmlerden ayrılmakta aslında.

avengers: infinity war, birbirinden uzak mekanlarda geçen; ancak kozmik düzlemde birbirlerini etkileyen olayların bir noktada birleştiği bir senaryo haritası çiziyor. bu bakımdan marvel çizgi roman'larında uygulanan "event" mantığı birebir aktarılmış diyebiliriz.

izah etmek gerekirse:
asgard mülteci gemisinde yaşanan olaylardan sonra doctor strange, iron man, spider-man, wong, bruce banner ekibi;
guardians of galaxy & thor ekibi;
scarlett witch & vision ile onları kurtarmaya gelen captain america, black widow ve falcon ekibi
olmak üzere üç farklı düzlemde başlayan hikaye, yer yer ayrılmalar, birleşmeler ve karakter transferleri ile ilerleyerek nihayetinde hepsinin "n'oldu şimdi amk" diyen surat ifadeleri ile bir sonuca ulaşıyor diyebiliriz.

bu durum, marvel'in çizgi romanlarda uyguladığı "event" mantığının birebir aynısı. çizgi romanlarda'da genel kapsamlı bir "ana olay" belirlenir ve tüm karakterlerin çizgi roman hikayeleri bu "ana olay" ile bağlantılı olarak düzenlenir. zaman zaman yaşanan çapraz hikaye düğümleri ile event'ın sonunda hikaye biter ve olay çözülür.

filmimizin kötü adamı thanos, 2012 yapımı avengers'tan beri beklediğimiz bölüm sonu canavarımızdı ve sonunda tüm haşmeti ile ortaya çıktı. thanos'u çizgi romanlardan tanıyanlar "hani aga, lady death nerede?" diye sorabilirler zira çizgi romanlarda yer alan thanos ile filmde yer alan thanos arasında bazı farklar var.

çizgi roman evreninde thanos, lady death'e aşık olduğu için tüm evreni yok etmeye and içen deli bir titan. adamın tek amacı var olan tüm canlılığı yok etmek ve hepsini aşık olduğu kadın için lady death için yapmakta. tek derdi, evrendeki tüm canlılar öldüğünde görevini tamamlayıp lady death ile evlenmek. (bkz: 250 gram uğruna ya rab, ne evrenler yok ediliyor)

mcu içerisinde thanos daha aklı başında, motivasyonu rasyonel temellere dayanan bir karakter. gelişim yıllarında evrendeki dengesizliği görmüş ve çözüm olarak evrendeki sınırlı kaynaklara karşılık olarak, var olan canlılığın %50'sini yok ederek evrene denge getirme taraftarı. günümüz kaynak problemleri göz önüne alındığında, çizgi roman evrenini bilmeyenlerin konuya vakıf olması için daha makul bir sebep. bu noktada tek eksik kalan husus, thanos'un deliliğinin biraz daha detaylandırılmaya ihtiyacı olması. filmden çıkan birisi "bu herif götüyle mi düşünüyor? neden kaynakları arttıracağına yaşamı yok ediyor" diyebilir.

sonsuzluk taşları a.k.a infinity stones ise aslında thanos'dan ziyade filmin ana event'i. thanos, işleri hızlandırmak ve evrendeki dengeyi daha kolay sağlamak için infinity stones'un tamanına sahip olmanın derdinde; zira 6 taşı da bir araya getirir ve kullanırsa sadece bir parmak şıklatmasıyla amacına ulaşabilecek güçte olacaktır. taşlar mcu içinde defalarca gözümüze sokuldu zaten. tek eksik olan soul stone ise 18 filmlik gizemden sonra avengers: infinity war'da ortaya çıkmış durumda.

thanos'la ilgili ikinci bir durum ise eldivene taktığı her taş ile daha güçlenmesi, karakterinin değişmesi ve tanrısallığa biraz daha yaklaşması durumu. filmin ilk sahnesinde sadece power stone eldivenindeyken teke tek dövüşlere girmekten çekinmez bir halde olan thanos, space stone'u da alması ile birlikte zırhını bırakıyor. reality stone'u aldıktan sonra ise tekil saldırılardan ziyade kendisin sonuca ulaştıracak esas hamlelere doğru yöneliyor. eldivene takılan her taş ile daha sakin, daha akıllı ve mantıklı hareket eden bir thanos görüyoruz; ayrıca soul stone'u almak için ödemesi gereken bedel konusu çok güzel bir detay olmuş. bir anlık da olsa thanos ve gamora arasındaki baba-kız bağına odaklanabiliyorsunuz.

filmin geri kalanı ile ilgili olarak madde madde ilerlemek gerekirse:

- loki'nin ilk avengers filmine yaptığı gönderme çok güzeldi "we have a hulk!"

- hulk'ın thanos'dan sopayı yiyip bir daha ortaya çıkmaması güzel bir detay oldu aslında; her ne kadar fragmanda hulk görünse de sonradan bruce banner'a daha çok odaklanılması için hulk filmden çıkartılmış.

-iskoçya'daki sahnelerin en başında corvus glaive'in vision'ın alnına asa ile çakmasından sonra vision "tüm silah devrelerim kapandı, bunun olmaması gerekliydi" minvalinde bir şey söylemekte. bu durum, film boyunca vision'ın bebek gibi bakıma muhtaç kalmasının esas sebebi. mind stone'a değen asa, vision'ın sistemlerini bozmakta. vision gibi güçlü bir karakterin devre dışı kalması gerekliliği bu noktada güzel aktarılmış.

-kebapçı hüsnü'ye selamlar!

- thor ve guardians of galaxy'nin ilk tanıştıkları sahnede star lord'un thor'u taklit etmesi sahnesi gereksiz uzatılmış. filmdeki tek "meh" dediğim sahne oldu.

- ebony maw'ın sahneleri gerçekten çok güzeldi. gücünün ve yeteneklerinin boyutu güzel aktarılmıştı.

- spider-man, iron man ve doctor strange üçlüsünün titan'a giderek savaşı dünya'dan uzak tutma kararı ve orada guardians of galaxy ile bir araya geldikleri sahneler harikaydı. star lord şu anda (gbkzl: mcu : marvel cinematic universe)'nun en çok küfredilen karakteri olsa da, filmdeki en güzel savaş sahneleri titan'daydı.

- wakanda sahneleri gerçekten güzel kurgulanmış durumda; ancak hulkbuster zırhının oraya nasıl götürüldüğüne veya karar aşamasına ait kısacık bir dialog da konsaymış iyi olurmuş.

- nidavellir dev boyutlu cüce halindeki eitri ile tanışmak ve stormbreaker'ın hazırlanmasını görmek beklendiği kadar epik bir sahne ortaya koymasa da, durumun karanlık ve umutsuz vaziyeti içerisinde güzel resmedilmiş. thor'un cüce yıldız'ın ışığı için kapağı açtığı sahne ise captain america: civil war'da kaptan amerika'nın helikopteri tuttuğu sahnenin bir benzeri kıvamında. stormbreaker ise çok güzel bir seçim olmuş silah bakımından zira isim olarak beta ray bill'in silahına, cisim ve güç olarak da ultimate evrenindeki thor'un mjolnir'ine atıfta bulunmakta. sapının da groot tarafından yapılması da zaten groot'un ergenlikten çıkıp büyümesine dalalet olabilecek şekilde " groot sonunda bir baltaya sap oldu" esprilerine zemin hazırladı.

- thor'un wakanda'ya inişi ve tüm gücüyle saldırması "strongest avenger" lakabını sonuna kadar hak ettiğinin kanıtıdır. filmde nabzımın zirve yaptığı ve tüylerimin diken diken olduğu tek sahnedir thor'un gövde gösterisi.

- star lord'un titan'da gösterdiği tepki, her ne kadar hepimizden küfür yemesine sebep olsa da, karakterin ruh halini düşündüğünüzde "tam da olması gereken şekilde" davrandığını fark edebilirsiniz. guardians of galaxy 2'de babası delik deşik etmesini hatırlayın; aynı tepkiyi verdiğini göreceksiniz.

-ve ünlü parmak şıklatma sahnesi... çok güzeldi.

-herkesin etrafta ne olup bittiğini anlamadan toza dönüşmesi; bu sırada sadece spider-man ve mantis'in yetenekleri sayesinde öldüklerini fark etmeleri çok güzel bir detaydı. spider-man'in iron man'e sarılıp duygusallaşması hepimizi bir parça etkilemiştir.

-tozlardan geriye kalanların orijinal avengers ekibi olması dışında beni şaşırtan doctor strange, spider-man ve black panther'in de göçüp gitmiş olmaları.

-filmle ilgili bir diğer detay ise iron man ve kaptan amerika'nın hiç karşılaşmamış olması. groot bile kaptan amerika ile tanıştı; ama yine iron man ve kaptan amerika bir araya gelmedi.

-after credits sahnesinde nick furry'nin çağrı cihazından mesaj gönderip captain marvel'i göreve çağırması ise bir sonraki sene hakkındaki yorumları güçlendirmekte.)

- russo brothers, her ne kadar filmin yönetmen koltuğunda oturuyor olsalar da, filmle ilgili farklı karakterlerin sahnelerini çekerken, o karakterlerin filmlerini yönetmiş olan yönetmenler ile sürekli iletişim halinde olmuşlar. bu durum ise filmle her karakterin özgünlüğünü koruması şeklinde yansımış durumda. eğer sadece russo brothers'a kalsaydı, savaş alanında rocket racoon ve winter solider arasındaki silah ve kol muhabbeti veya kaptan amerika ve groot arasındaki tanışma faslı gibi muhabbetler pek dönmezdi.

-filmde star lord ve thor arası atışma sahnesini saymazsak esprilerin tamamı yerinde ve dozunda kullanılmıştı. en beğendiğim olay ise thor'un, rocket racoon ve groot ile olan muhabbetiydi. rocket racoon'a sürekli tavşan demesi ve groot'dan "bu da arkadaşım ağaç" diye bahsetmesi çok sevimliydi.

-- spoiler --

son söz:
10/10
tadı damağımda kaldı.
tekrar izlemek istiyorum.
gelmiş geçmiş en iyi süper kahraman filmidir.