idam cezası

rte tarafindan tekrar gündeme getirilen gayri insani cezalandirma yöntemi. ülkenin rotasini ab'den çeviren bir liderin, basta, elinde bütün dünya halklarinin kani olan emperyalist abd olmak üzere, sudan, yemen, endonezya gibi ülkelerin yasalarini örnek almasi sasirtici degil.
devletler tarafından uygulanan en sert ceza şeklidir. suçlu kişinin yaşam hakkının elinden alınması durumudur. asarak, kurşuna dizere, elektrikli sandalyeyle, öldürücü iğne ve gaz odası gibi çeşitleri vardır. günümüzde abd dahil birçok ülkede devam etmektedir.
"demokrasi" olarak tanimlanan ülkelerden, abd, disinda hiç bir ülkede uygulanmayan bir cezadir. amerikada da dam karsiti hareket önemli basarilar kazanmis ve özellikle demokratlarin güçlü oldugu bir çok eyalette bu ceza kaldirilmistir.
demokrasinin d sinin olmadigi afrika ve asya ülkelerinde halen çok yaygindir.
çin, iran, suudi arabistan ve abd, bu cezanin en yaygin biçimde uygulandigi ülkelerdir. abd nin "özgürlük" götürdügü afganistan, irak ve libya gibi ülkelerde de bu oran son yillarda artmistir. bop esbaskani olarak görevlendirilmis olmanin yarattigi özgüvenle, su siralarda suriye'yi "özgürlestirmekle" mesgul olan "führerimiz"in son günlerde diline dolayarak gündeme getirmesi, bizim için tasarladigi 2023 vizyonu hakkinda önemli ip uçlari vermektedir.
a.b.d. de 1976 yılından beri en çok idam cezası uygulanan eyalet şu an için 490 kişi ile teksastır. en yakın takipçisi 109 ile virginia'dır.
şuradaki videoda hangi eyaletlerin hangi zaman aralıklarında idam cezasını kaldırdığı izlenebilir:
günümüzde daha çok iple asmak, kursuna dizmek, zehirli igne, elektirikli sandalye, recm ve kiliçla kafa kesmek (suudi arabistan) sekliyle uygulaniyor. eski çaglardan ortaçaga kadar bu gibi infazlar daha vahsi yöntemlerle uygulaniyordu. kaziga oturtmak, çarmiha germek, yakmak, iple bogmak, giyotin, deri yüzmek, organlari kesmek, diri diri gömmek, vahsi hayvanlara yem etmek, fillerin ayaklariyla ezmek (uzakdogu ülkelerinde) bu yöntemlerden bazilaridir.
bu yöntemlerden en acimasiz olan birini ingilizler hindistan'da 1857 de isyancilarin gözünü korkutmak için denemistir. yakalanan isyancilar idama mahkum edilmis, savas toplarinin agzina baglanmislar ve toplar ateslenerek ceza infaz edilmistir.
aklımın ve mantığımın almadığı ceza yöntemi. bir insanın yaptığının ne kadar kötü olduğunun vurgulanması ve ibreti alem olması için onu öldürmek mi gerekli gerçekten. katili öldürerek devlet de katil olmuyor mu?
diğer adıyla ölüm cezası. bir suç karşılığında suçlunun hayatının sonlandırılması, ölüm cezası almasıdır. türkiye'de 1984 yılından bu yana uygulanmamaktadır.

(bkz: idam cezası geri gelsin)