nesin matematik köyü

profesör ali nesin'in projesi. hayata da geçmiş. şöyle bir açıklama yapılmış web sitesinde;

şirince köyünün (izmir - selçuk) 1 km uzağında, dağ başında ve mutlak bir ıssızlık içinde, yemyeşil bir ortamda, 7'den 70'e herkesin (her köylünün!) her seviyede matematik yaptığı, öğrendiği, öğrettiği ve düşündüğü, nesin vakfı'na ait 30 dönümü zeytinlik olmak üzere toplam 55 dönümlük bir köy. şatafattan ve gösterişten uzak, sade ve içten. evler taş, çamur ve samandan.

ağustos böcekleri dışında, yoğunlaşmayı ve düşünmeyi engelleyen, rahatsız edici her türlü öğeden uzak. tv yok, müzik yayını yok. ama elektrik, sıcak su ve internet gibi uygarlığın izleri var. börtü böcek de eksik değil.

etkinliklerin daha çok yaz aylarında yapıldığı ama ilk ve sonbaharlarda da küçük gruplar için ideal bir çalışma, toplantı ve dinlenme ortamı. örneğin "eski mezunlar buluşması" ya da vahşi bir ortamda balayı için ideal.

ilköğretim düzeyinde eğitimden en ileri seviyede araştırmaya kadar her türlü matematiksel etkinlik aynı anda yer alabilir.

şu anda 218 kişi barındıracak kapasitede. çadır da kurulabilir.

https://matematikkoyu.org/
şirince köyüne 1km uzaklıktaki ilim irfan yuvası. dışardan ziyaretçilere açık olduğu için istediğiniz gibi gidip orada zaman geçirebiliyorsunuz. köy hem doğayla iç içe hem de köklü bir üniversite kampüsünü andırıyor. köyün mimarisi birbirlerine yakın taş binalardan oluşuyor. köyün en önemli yapısı 200 kişilik amfi ile kütüphanenin birleşiminden oluşan bina. diğer binalar yemekhane ve ögrencilerin kalması için ayrılan yerlerden oluşuyor. amfideki bir kaç derse katılma fırsatımız oldu ve arkalarda zor yer bulabildik. çok sıcak ve enerji dolu bir ortam var. kalabalık olmasına rağmen çoğu öğrenci birbirini tanıyor gibiydi. eğer matematiğe şuncacık bir ilgi duyuyorsanız gitmek için fırsat kollamalısınız.