endüstri mühendisliği

wikipedia tanımına göre; insan, malzeme ve makineden oluşan bütünleşik sistemlerin kuruluş ve devamlılığının yönetimi ile ilgilenen mühendislik dalı. optimizasyon, verimliliği artırmak, maliyetleri düşürmek, üretim planlama sorumluluklarından bazılarıdır. şirketlerin hemen hemen her departmanında bir endüstri mühendisi görmeniz mümkündür. son 10 yılın yükselen mesleklerinden biridir.
diğer mühendisliklere göre biraz light bir mühendislik bölümüdür. işin mutfağından daha uzak fakat tüm mühendisliklere de genel hatlarıyla hakim olan bir eğitim alırlar. işin içinde işletme tarafı biraz daha ağır basabiliyor. zaten bölümden mezun olanlar da bu tarz pozisyonlarda görev alıyorlar. ekonomi masterıyla ilaheleşebilecek biri akademik kariyere sahip olunabilinir. aynı şekilde lisans eğitimi sonrası diğer mühendisliklere de yönelindiğinde o alanda çok yetkin bir akademik kariyerleri olunabilinir. okuması zor, aynı zamanda geliştirilmeye müsait, ve ileride rahatı sürülecek bir üniversite bölümü de olduğunu düşünmekteyim.
iş etüdü, üretim planlama gibi sağlam derslerinin olduğu, ucundan kıyısından okurken bir dönem aldığım, alakasını ve yararını fabrika da staj yaparken anladığım, üniversiteler arasında en baba bölümdür. diğer mühendislik dallarının yanı sıra bir alana odaklı çalışmıyorlar. aksine ürüne değil, üretim sistemine odaklanan mühendislik dalıdır.
patron sekreteridirler. ozellikle bizim makine kantinine dadanirlardi. uretim planlama yaparlar ama cogu uretimden anlamaz. sanildiginin aksine yalnizca kurumsal firmalarda gorebileceginiz kisilerdir, ki malum kurumsal firmalarda bir hayli azdir. okuyanlara en azindan tavsiyem makine de cap yapmalaridir. zira bugun istatistik isletme gibi bolumlerin bile yuksek lisans programlarinda end muh bulunmaktadir
şimdiki aklım olsa tercih edeceğim belki de tek bölümdür. hiçbir bilgim yok zor mudur kolay mıdır diye ama diğer mühendisliklerden kolay gibi duruyor uzaktan
diğer mühendisliklerin aksine teknik bilgi deposu olmaktan uzak olan çok fazla matematik, işletme, ekonomi, istatistik ve hukuk bilmek zorunda olan ve bu bilgileri ışığında "verimlilik" ve "katma değer" yaratmaları beklenen insanların mezun oldukları bölümdür.

" sinekten yağ çıkarmak" bu adamların işidir. genelde üretim planlama, it, insan kaynakları gibi ancak eli yüzü düzgün - kurumsallaşmış işletmelerde bulunan birimlerde meslekleriyle ilgili işleri yapabilip - çalışabildiklerinden kalan mühendisliklere göre daha az ama daha iyi şartlarda iş imkanı bulabilirler. dünyanın başka yerlerinde bu isimde bir mühendislik bulunmamakla beraber* bilgisayar mühendisleri gibi bunların da bir meslek odaları bulunmamaktadır. her ikisinin mensupları şimdilik makine mühendisleri odasınca kayıt altına alınmaktadır.*

**
efendim işletme gibi pek çok okulda bir dersten kalmanın en zor olduğu bölümlerdendir. meslek edindiren bir bölüm olmadığından, genel der programı da dikkate alındığında okunmasa da olur bir bölümdür. sırf endüstri mühendisliği okumuş birinin yapabileceği her işi lise mezunu pek çok insan da yapabilir.

mesela benim yaptığım işi örnek alalım. benimle aynı işi yapan siyaset bilimciler, oxford masterlı uluslararası ilişkilerciler, sosyologlar, psikologlar,işletmeciler, iktisatçılar, elektronik mühendisleri, istatistikçiler, matematik mühendileri, endüstri mühendisleri, ***tıp hekimleri** ve daha niceleri benimle birlikte bizim şirkette benimle aynı işi yapmaktadırlar. çoğu türkiyenin en iyi liselerinden, hepsi türkiyenin en iyi üniversitelerinden mezun ve yarısı da dünya çapındaki okullarda masterlı doktoralı insanlardır. lakin excel, word, power point, vesaire bilen lise mezunu arkadaşlarımız da eğer aptal değillerse gayet bizim işimizi yapabilirler.

bu sadece benim işim için geçerli değil, işlerin %90'ı böyledir. onun için okuyacaksanız bari ya eğlenceli ya bilgilendirici bir şey okuyunuz. iş etüdünün de üretim planlamanın da ne zor bir tarafı ne de sıradan insana entellektüel katkısı vardır.
üniversitelerin en sevilen bölümlerindendir. özellikle kültürel etkinlik anlamında güzel öğrenci kulüpleri vardır. itü emk da onlardan. her sene düzenli olarak gerçekleştirdiği etkinlikleri, aktif üye sayısıyla itü’nün en aktif öğrenci kulüplerinden birisi. aktif olarak etkinliklerini sosyal medya hesabından da duyuruyorlar. youtube kanallarında üniversite öğrencisi adayları ve öğrencileri ile daha samimi bir iletişim kurmaya çalışıyorlar. düzenli olarak video çekerek, bölüm ve etkinlikler hakkında merak edilen soruları yanıtlıyorlar. kulüp olarak severek takip ettiğim kulüplerden. videolarını izleyin derim. https://www.youtube.com/channel/UCCufD6T...