ayı sözlük

  • /
  • 17
dışarıda bir yerlere stand kurup reklamını yapmayı düşündüğüm sözlük. bu kadar boş olması çok korkutucu. bazen adımı fısıldayan sesler duyuyorum.
güldüğüm başlık.

sözlükten artık hepimizi net şekilde soğutmuş editörler var. ve sözlükte artık kimse yazmıyorken daha 'kaliteli içerik girilsin. kaliteli dil kullanılsın' diye yazanlar var. kardeş sen moderatör değil misin? bir de zaten böyle yaptığınız için soğuduk. hep ciddiyet, hep ciddiyet. sanki bimer'e dilekçe veriyoruz. insanları serbest bırakmadığınız için soğuduk bu sözlükten. çok net. biz bilim adamı değiliz güzek kardeşim. kaliteymiş. bi git allasen.

sanki fareler üstünde toplanıp deney yapacağız. sizin en büyük eksiğiniz ne biliyor musunuz? hoşgörü. herkes üstüne alınmasın. editör ve moderatörlerden alınan olacaktır. onlar kendilerini iyi biliyor. trollüklerimize bile saygı duymadılar. bir de hiçbir şey yapmayan insan, kaliteli dilden söz ediyor.
8 ay önce tesadüfi bir şekilde haberdar olduğum, devamında kayıt olup kimi girdileri zevkle, kimi girdileri surat buruşturarak okuduğum; buna rağmen ilk gördüğüm andan bu yana belirli hamleleri yapması gerektiğine inandığım sözlük.

ayı sözlük'ün 2011 yılında bu yana faal olduğunu öğrenmek için herhangi bir arama motoruna "ayı sözlük" yazmak yeterli; kuruluş aşamaları, fikirleri vb. bir çok bilgiye sahip link pat diye çıkmakta önümüze. interaktif sözlükler sıralamalarında yer alan bir çok sözlüğe nazaran köklü, tematik görünse de aslında öyle olmayan, açık fikirli ve zengin içerikli bir sözlük burası. belirli bir yazar kitlesi var (ki eskiden bu kitle daha genişmiş) ve şu ana kadar hiçbir sözlükte görmediğim kadar geniş bir sosyal medya ağına sahip. sadece facebook, twitter, instagram değil google+, pinterest ve tumblr gibi interaktif sözlük platformlarının ikinci hatta üçüncü plana attığı alanlarda da ayı sözlük'ü görmek mümkün.

sosyal medyanın yanı sıra ayılarock ve homojen dergi gibi dirsek temasındaki alanlar ve çalışmalar ayı sözlük'ün değerini yükseltmekte

ancak

ayı sözlük, bir sözlük olarak yenilenmeli ve alt yapısını güçlendirmelidir. özellikle arayüz ve script konusunda ciddi bir yenilenmeye ihtiyacı olduğunu söyleyebilirim. ayı sözlükle aynı scripti kullanan şu anda birçok sözlük bulunmakta ve hepsi aynı tornadan çıkmış gibi birbirine benzemekte. bu scriptin (bildiğim kadarıyla) işlenmesi kolay. iyi bir arayüz tasarımı ve php kodlaması ise ayı sözlük, görsel ve erişim kolaylıkları bakımından da yazarların --tekrardan- dikkatini çekecek bir platfrom olacaktır.

bu sayede sol frame'in daha da harektlenmesini sağlayacak farklı fikirlerden yazarları görmeye başlayabilir; dahası sadece ayı'ların değil, ayı sözlük'ün tanımında da geçtiği gibi "lgbti içerikli katılımcı sözlük" ifadesinin tam karşılığı olduğunu hissedebiliriz. (farkındayım buradaki ifade biraz tartışmaya açık; ama bunu iyi niyetli olduğumu bilerek değerlendirirseniz sevinirim)

son 6-8 aylık süre içerisinde ayı sözlük, ortalama 1600-2300 aylık girdi arasında gidip gelmekte. bu sayının daha da yukarıya çıkması ve ayı sözlük'ün daha geniş kitlelere ulaşmasının; ayı sözlük'ten haberdar olmayan lgbti+ kişilerin dikkatini çekmesi ve onları kendi bünyesinde düşüncelerini paylaşmaları için davet etmesin, ayı sözlük'ün kendisini yenilemesi ile mümkün olacağına inanıyorum.

arayüzde yapılacak güzelleştirmeler ve geliştirmeler; php altyapısında yapılacak ufak dokunuşlar ve tanım yazılması sırasında işlemleri kolaylaştırıp yazılan girdiyi daha okunaklı ve güzel bir kompozisyonda gösterecek minik ayarlar ayı sözlük'ün üzerindeki toprağı silkeleyip ayağa kalkmasında önemli noktalar olacaktır.

şimdi ben neden ayı sözlük hakkında böyle eleştiri yüklü bir girdi yazdım?
cevabı basit aslında; bu kadar geniş bir sosyal ağa yayılmış durumda olan ayı sözlük'ün, bu kadar sönük kalması içime sinmiyor.

ayı sözlük bir katılımcı / interaktif sözlük müdür? yoksa aynı düşünce etrafındaki 3-5 insanın bir araya gelip yazıp çizdiği bir forum sayfası mıdır? önce bunu soruyu tekrardan bir ele almak gerekli sanırım; zira ayı sözlük, gerek lgbti+ temalı sanat dallarının tasniflenmesi ve okuyucuya ulaştırılması gerekse asdi gibi önemli bir platformun bilinmesi bakımından ilk basamak olma özelliği taşıyor.

yahu benim kullandığım temada, homojen logosunun içinde kalan dekupe edilmemiş beyaz parça ve homojen yazsının kenarlarındaki hatalı dekupe izleri siteye her girdiğimde sinirimi bozuyor :) bunu yenilemek bile bir başlangıç olacaktır illaki...

kızmaca darılmaca yok, ayı sözlük'ün iyi bir noktada olması gerektiğini düşünmesem bu satırları yazmazdım :)
server şirketi dosyalarımızı yeni servera taşıdı. diğerinin eskimiş olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini iletmişler. mail geldikten 1 saat sonra taşımaya başladıkları için sözlükte önceden paylaşma zamanımız olmadı. kusura bakmayın arkadaşlar.
eskiden hafta sonlarında liselerin ortaokulların kursları vardı. cüzi miktarda ücrete ya da durumu olmayanlara ücretsiz verilirdi bu kurslar.
bendeniz de bu kurslara gitmiştim. o kursların birinde, matematik dersinde başımıza hoş olmayan bir şey geldi. hafta sonu çalışmaktan hoşlanmayan, dolayısıyla hafta sonu tatili yenen matematik hocamız garip bir uygulamaya imza atmıştı. kurs sırasında hoşlanmadığı ya da soruları bilemeyen öğrenci oldu mu defterini çıkarır sözlü notunu basardı.
hafta içi yetmiyormuş gibi bir de hafta sonu eksi notları almaya başlamıştık. bir iki şikayet ile hocamız bu uygulamadan vazgeçti. vazgeçti ama defterine geçtiği notlar aynen kaldı ve dönem sonu notlarımızı etkiledi.
ayı sözlük'te de duyduğumuz kadarıyla burasıyla alakasız bir ortamda yapılan muhabbetler yazarların uçurulmasına, banlanmasına sebebiyet vermekte. çok zor bir dönemden geçtiğimiz aşikar. bu yazar yoğunluğunun yarın öbür gün biteceği sözlüğün bekleme salonunda yeller eseceği günler yakın. şu kısa dönemde kişisel buhran ile yazar banlamak çocukçadır. ayrıca tüm bu olanlara rağmen böyle yerlere fazlaca anlam yüklemek de bana göre çocukluğun dik alasıdır. tarafsızlığımızı bir kez daha sorgulamaya davet etmekle beraber canları sıkılan yazarlarımıza her zaman bir yolun olduğu, yeni bir yolun açılacağını da hatırlatmak isterim. saygılar.
"ay, burada hep seks var. seks seks seks. ne seviyesiz adamlarsızın ya :'( " triplerindeki kültür seviyesi level 9999 olan harikulade paşaların, ayı sözlük itiraf başlığında yazdıklarını görünce bir şarkıdır tutturdu dillerim: "bu ne yaman çelişkiiii annneeeee?"

mevzu bahis entry'yi aynen kopi-peyst ediyorum:
"eğitim amaçlı gittiğim bir şehirde kalacağım gün boyunca derslere gitmek yerine nette bulduğum birkaç kişi ile buluştum. ormanlık bir yerde arabada oral seks yaptım. üstelik gündüz vakti ve piknik alanıydı. etrafta çocuklu aileler vardı. millet kemikli pirzola yerken ben saf proteini götürüyordum..."

protein fazla gelmiş sanırım.


edit piaf:
ilgili entry silindiği için başlık aramalarında görünmüyor. şurdan yakın: (bkz:#33190)
ayı sözlük araştırmacı gazeteciler ekibi iftiharla sundu.


edit piaf nambır tu:
cin fikirli yazarımız silmiş bu başlıktaki harika eleştirisini. ama avare bir tip olduğumdan, dedektifliğime devam ettim. buyrunuz: (bkz:#68682)


edit piaf'ın ruhu:
bahsi edilen iki entry de editlenmiş ve üç nokta (...) olarak bırakılmış. bunu yapan insan olamaz! asdfsdfasf
açtığım günden bu güne, bana çok şey katmıştır. kesinlikle bir aktivist değilim, kendimi çok geliştirmiş biri de sayılmam. zaman zaman yaptığım hatalar ve agresif davranışlarım için de sözlük kullanıcılarından özür diliyorum. bu sitenin içindeki her görüşten düşünceden yazarın kelimelere cümlelere döktükleri entryler, zirveler sayesinde tanıdığım güzel insanlar bana çok şey öğretti. ki ben eşcinsel hayatımı yaşamaya başlayalı 3 yıl olmuşken, * sözlüğün 2 yıllık olması da bu siteyi iyi ki açmışım dememe sebep oluyor. olmasaydı şeklinde düşündüğümde de birkaç örnek var gözümde. şimdi ben gibi bir çok kişiye bir çok şey katan bu site umarım bir şekilde yayın yapmaya ve yeni yeni bir çok lgbt bireye destek olmaya devam eder.
artık tek tıklamayla oy verilebilen sözlük. böyle güzel oldu. oy verdikten sonra aynı başlığa da devam ediyor. facebook ve twitter paylaş butonları da ilave oldu, türkçe karakter problemi mevcut sadece, üzerinde çalışıyoruz. panda ve icimdeki ayı ya sevgiler burdan.

düşmeler ile ilgili 1 aydır sık sık bilgi veriyoruz ve sözlükte yazıyoruz, problem hala çözülebilmiş değil lakin araştırmadan direk buraya yazmakla da olmuyor bu işler. * sabırlarına hayran olduğum çoğu arkadaş yazdıkları entryleri göndermeden önce kopyalayarak idare ediyorlar. teşekkür ederim onlara.

(bkz: her şeyi devletten beklemek)
348 nolu giride verilmeye çalışılan mesajın anlaşılamadığını gösteren sürtüşmeler hiç yakışmıyor... ayıp ve yazık...

birbirinizi sakinleştirmek için önerim: om mani padme hum tekerlemesini kullanmak...
justin timberlake tadında bir yakışıklı ile evlenip beraber zirvelere katılmayı ümit ederek üye olduğum seksi sözlüktür.
son yazılanlara bakılınca beni acayip korkutmuş olan sözlüktür. korkudan resmen dilim götüme girdi şerefsizim. insanlar ölmesin diye entryler giren yazarlar ne zaman terör sempatizanı oldular hiç fark edemedim. zaten eşcinsellik de teröristlik size göre. ama yatacak erkek ararken bu homofobiniz ve ırkçılığınız hemen yok oluveriyor bıyıklısını, kıllısını ararken...

neyse uzun lafın kısası ayı sözlük yoluna devam edecek, 5 yıldır olduğu gibi. özgür, demoktarik bir hukuk devletinde yaşıyoruz, insanlar özgürce haklarını arayacaklar ve insanlar ölmesin diyebilecekler burada, rahatsız oluyorsanız siktirin gidin buradan...
corona sebebiyle evde kalan sevgili dostlar ayı sözlüğü keşfettiler.

ne de güzel ettiler, aman aman...

fakat günden güne forumdan çok kişisel bloğa dönmeye başladı sözlük.

formata uygun şekilde yazmak bence zor değil; formata uygun şekilde de geyik yapılabilir, kendini ifade edebilir insan evladı.

bu anlamda bir iki örnek gösterilse ve o yönde arkdaşlar mı alınsa içeriye? bilemiyorum bu işler nasıl oluyordu tamamen unuttum.
içinde bulunmaktan keyif aldığım bu güzide oluşumun bana atılan çamurla ilgili kısmına bundan yaklaşık 5 hafta önce (bkz:#251440)´da cevap vermiştim.
olayın tam da şu sıralar yeniden gündeme getirilmesi benim üzerimden de dark bear'e saldırılmak istendiğinin bir göstergesi. bir eküri var ve biri ötekine gaz veriyor anladığım kadarıyla. konudan bihaber kişiler de bir "kadın tacize uğradım diyorsa tacize uğramıştır" mahiyetinde yaklaşıyorlar ki öyle bir durum yok.

bana ithamda bulunan kişi ile temmuz ortalarından itibaren 3-4 kez zaman zaman kendisinin bana verdiği skype adresi üzerinden saatlerce cinsel içerikli olmayan sohbetler ettik. son sohbetimiz 14-15 ağustos gecesinde oldu. sohbet esnasında karşı tarafın elektriği kesildi ve bunun üzerine kendisi cep telefonundan bağlanarak sohbete devam etti. birazcık teknik bilgim olduğundan, skype'ın şarj yediğini biliyorum. bunun üzerine karşı tarafa whatsapp'a geçelim dilersen dedim. o da ikisi de telefonda var farketmez diye yanıt verdi. ben de dur ben seni ekleyeyim dedim ve internet üzerinde aleni bir şekilde duran telefonunu ekledim. 10 dakika kadar da oradan sohbet ettik ve iyi geceler dileyip ayrıldık. bu arada, kendisini internet üzerinde aleni olarak kişisel bilgilerini tutmaması gerektiği konusunda uyardım; zira iyi niyetli olmayan birilerinin tacizine kurban gidebilirdi! taciz konusunda birine uyarıda bulunurken taciz ile suçlanmak sanırım ancak böyle olur!!! telefonumu kapatmak üzereyken karşı tarafın beni engellediğini gördüm ve sözlükte çevrimiçi olan karşı tarafa mesaj attım neden böyle yaptığıyla ilgili olarak. özel mesajlaşmalarımız her ne kadar ben silmiş olsam da, sözlük veritabanında var. yöneticimiz de sanırım bu noktadan sonra o mesajlara bakmış ve haklılığımı görmüş. karşı taraf, bana suçlamada bulunan taraf ise ayrıca normal olarak her zaman yazdığım girilerimden bazıları için üzerine alınmış. kendisiyle ilgili olmadığı halde bu girilerde kendisine laf dokundurduğumu sanmış. yazdığım ve varsa sildiğim her giri sözlük veritabanındadır. incelendiklerinde bunun da bir itham olduğu görülecektir.

daha da diyecek bir şeyim yok.

edit: karşı taraf ile o tarihten beri hiç temasım olmamıştır.
tamamen şans eseri bulduğum sözlük. içerisinde kimseyi tanımıyorum. umarım yeni arkadaşlıklar edinip güzel zaman geçirebilirim
istanbul burnumda tüterken, hangi hamam açık, hangi hamam kapalı diye googlelarken bulduğum sözlük. bir kaç başlığa bakayım dedim, mizah gayet yerinde. genel olarak sığır zihniyetli, düşük profilli ayıların olduğu bir ülkede, mizahtan anlayan ayıların da olduğunu görmek beni şaşırttı. nerdeymişsiniz siz yıllardır? nerelerde saklanmışsınız? yoksa kolay av olmak için yıllarca kezban rolüne mi büründünüz? beni mi kandırdınız? ne çektim ben de...
cok da fena bir gidishati olmayan sozluk. amator sayilabilecek bir idare ile gayet de iyi durumda. hitap ettigi komunitenin karakteristik ozelliklerini direkt bunyesinde barindirdigindan donemsel olarak yazarlarin kezban prenses sendromuna kapilip sozlugu terk etmesi felan gibi durumlar oluyor pek tabii. onemli olan birim zamanda kac yazarin yazdigi degil, uzun vadede yer edinen yazarlarin olmasi, gidenlerin yerini dolduranlarin kaliteyi ve muhabbet akisini devam ettirebilmesi.

unutmayin, sozluk gibi websiteleri gunluk muhabbetlerden ziyade ozellikle genc lgbt'lerin internet uzerinden ulastigi bir dayanak olabilir. en onemlisi de bu gibi geliyor bana. dolayisi ile yazar/baslik sayisina bakmadan olabildigince yayinda kalmasi onemli.
laf sokayım derken kendi kendini rezil eden, adeta güne gidip ilgi çekmeye çalışan hanım teyzeler gibi orada burada elinde çayla çar çar öterek reel hayatındaki sosyal eksikliğini acı bir yakarış ile tatmin etmeye çalışan yazarlar ile dolu platform. insanlara bir şeyler katmaktan, çevresine kendi değerlerini tanıtmaktan, yardım etmektense `kendimi nasıl tepede tutarım da herkes beni konuşur.. daha fazla dikkat çekmeliyim, o zaman yazarlara laf sokmaya çalışayım` formatlı hareketleri ile `denemeye devam` dedirtirler.
kadın yazarlar olarak entry girmediğiniz, yeni başlıklar açmadığınız sürece erkek egemenliğine teslim ettiğiniz sözlük.
birden parlayan tartışmalar, birini tutanlar ve diğerinin tarafı olanlar ile alev harlanan olaylar, biri birine yavşak mı demiş öbürü berikini dudağından mı öpmüş, nobel alan öldü de entry yazan ölmedi mi diye tartışanları kınama usulu ile kavgaya dahil olanlar ve daha niceleri...
neler olduğunu anlamayan bir çok sözlükçü saf saf bakıyorlar birbirlerine... ekranlarına...
klavye elde delikanlılık mı yapıyorlar yoksa cidden meşgale edinmişler, kutsal bir görev mi sanıyorlar buradaki bulunma amaçlarını bilmiyorum... işin en komik yanı da taşın altına elini sokacak cesareti olmayan bir avuç insanın birbirlerine bok atmaları, aslında komik değil de ironik ve acınacak bir halimizin olduğunun göstergesi midir? sanırım öyle...yapmayın arkadaşlar. hayat zaten zor, insanlar ayrı yoruyor. şunun surasında keyifli zaman geçirmeye çabalıyorum veya çabalıyoruz , gel gelelim tadı tuzu kalmıyor kavgadan, atışmalardan.
savaşmayın sevişin desem olmayacak bu sefer de "sikecem seni" dediğimi falan ima ederler... neyse ben fazla bulaşmadan devam edeyim yoluma, ışık ve sevgiyle kalın canlar...
sanırım günlük başlıkta rekora giden sözlüktür; hem daha günün bitmesine 2 saat varken..

gunun ba$liklari.. (196 ba$lik)

sonradan gelen büdüt: gunun ba$liklari.. (223 ba$lik)
  • /
  • 17