asansör

alan itibariyle insanın sosyal anlamda mahrem(özel) mesafesinin(30-35 cm) ihmal edildiği alandır. bu mesafe aşıldığında insanlar rahat olamazlar, kasılırlar. o yüzden asansördekiler genelde donuk bakarlar, tanımadığınız insanlarla beraber kullandığınızda gülümserseniz karşınızdakinin tedirgin bakışlarını gözlemek mümkündür. <br> <br>evden çıkıldıktan sonra kontrollerin yapıldığı saçların tekrar gözden geçirildiği son kontrol noktasıdır, bu ritüelin ardından artık podyuma çıkmaya hazırdır insan.
en güzel öpüşme mekanıdır.
yıllarca kapısı otomatik açılan asansör kullanıp, yine o yıllardan önce, yıllarca kullanılan teyze evindeki asansöre binilip, asansör durunca kapının açılmayacağını asansörün ışığı sönünce fark etmek gibi anlık salaklıklara gebe olabilen yukarıdan kaldırgaçlı apartman aracıdır.*
dar alanda kısa paslaşmaların zorunlu mekanı. kimin indiği, kimin bindiği belli değil.
aile apartmanında yer alan asansörler genelde aylık yönetim toplantısının başlıca konusudur.
(bkz: çocukların asansöre işemesi)
fransızcadan dilimize geçmiş bir kelimedir. aslen 'ascenseur' olarak yazılıp bildiğimiz asansör diye okunur. fransızca ascendre yani yükselmek fiilinin +or eki ile türetilmişidir. tam olarak tanımı dikey ulaşım aracıdır.

halatlar sayesinde yukarı aşağı hareket sağlayan bu aracın max kg kapasitesi kapasite faktörüne göre normal taşıyacağı kg dan daha az olarak belirtilir. o yüzden kişi sayısını geçtiğinizde düşmezsiniz. old school asansörlerde ağırlık yapıcı olarak tuğlaların kullanıldığı çeşitleri mevcuttur.