bdp heyetinin karadeniz turu

16 Entry Daha
(peşin edit: yukarıdaki 115948 no'lu entrymin devamı niteliğindedir)

geçmişin hataları ve çekilen acılar, ancak onlarla yüzleşildiğinde, onlar üzerine konuşulduğunda iyileşir.
öbür türlü halklar arasına ekilen nefret tohumları, acının ve kinin çok kolay yetiştiği bu topraklarda biz onları yeniden ve yeniden hasat edelim diye itinayla sulanır ve biz bu kanlı çemberin dışına ilelebet çıkamayız.

3 milyonun üzerinde oy almış bir partinin meclise girmiş, üstelik hepsi batıdaki şehirlerden seçilmiş, üçü istanbul ( sebahat tuncel, levent tüzel, sırrı süreyya önder) biri mersin ( ertuğrul kürkçü) milletvekilinin sinop'a, samsun'a, trabzon'a sokulmamasından çılgınca bir zafer havası ile bahsetmenin kardeşlik ruhuna, halkların birlikte yaşama iradesine ne gibi bir katkısı olacağını anlamak mümkün değil. böyle düşünenlerin türkiye'nin birliği ve bütünlüğü hususundaki samimiyetlerinden kuşku duymamak elde mi?

bugün biz onları sinop'a samsun'a sokmamakla övünelim, yarın onlar diyarbakır'a, hakkari'ye sokmasınlar beğenmedikleri kimseleri.. böyle mi tesis edeceğiz ortak geleceğimizi?

ancak işin sevindirici kısmı bir linç kampanyasına dönüştürülen olaylar kitlesel olmaktan uzak, bir kaç yüz kişilik militan bir grupla sınırlı kalmış, karadeniz halkından, kitlesel bir destek bulamamıştır.

80 öncesi önemli bir devrimci demokrat tabanın bulunduğu karadeniz'de milliyetçiliğin doğal bir refleks olduğu, ülkedeki anti demokratik yapıdan ve kürt sorunundan beslenen milliyetçi partilerin ve apoletli türk medyasının şövenist kalemlerinin argümanıdır.

kısmen doğruluk içeren bu argümanda eksik olan ise 80 darbesinin bu kesimlerin üzerinden silindir gibi geçmesi, tüm devlet aygıtının ülke genelinde olduğu gibi, karadenizde de, türkçü-islamcı resmi ideolojiyi yaymak için özel bir çaba harcadığıdır. bu çabanın meyveleri, trabzon'daki linç olaylarında, rahip santaro ve hrant dink cinayetlerinde, derin devlet tarafından toplanmıştır zaten.
80 darbesinin ilk provalarının fatsa ve şavşat'ta yapıldığını çoğumuz hatırlamaz bile.1980 öncesinde samsun'dan, sinop'tan artvin'e kadar tüm karadeniz'in onbinlerce kişinin katıldığı fındık, tütün mitingleri ile dalgalandığı, politik bilincin yüksek olduğu yıllar çok da geride değil aslında.

kürt sorunu ülkenin tümünün politik bilincini zehirleyip felce uğrattığı gibi, karadeniz halkını da bu kısır döngünün içine almış olabilir.ancak heslere karşı mücadelede olsun, hopa halkının akp iktidarının faşizan uygulamalarına karşı mücadelesinden olsun, karadeniz halkının belleğinde, haksızlıklara karşı güçlü bir damar hep vardır ve varolacaktır. bu damar, ayrıştırıcı ve dışlayıcı olan milliyetçi damardan daha önemlidir ve türkiye'nin geleceği, halklarımızın kardeşliği için elzemdir.

son olarak, akp polisinin saldırısı sonucu hayatını kaybeden hopa'lı emekli öğretmen metin lokumcu yaşıyor olsaydı, sinop'ta ve samsun'da milletvekillerine saldıran şuursuz güruhun içinde değil, dayanışma için o milletvekillerinin yanında yer alırdı.

saygılar efendim...
1 Entry Daha