hamam

3 Entry Daha
hamam sözcüğü, arapça da hammam/banyo, ibranice de hamam/sıcak olmak sözcüklerinden türemiştir.

hamam osmanlı imparatorluğu zamanında tıpkı roma imparatorluğunda olduğu gibi öncelikle temizlenme ve sağlık faktörleri göz önünde bulundurularak kullanılıyordu. fakat eskiden olduğu gibi bu yerleri özel kılan ve popüler yapan şey günümüzde de daha çok eğlence amaçlı kullanılmaları olmuştur. bu durum kültürel ve sosyal etkinlikler başlığında da değerlendirilebilir.

zengin, fakir, köylü, genç, yaşlı ayırt etmeksizin hamamlar herkesin kullanıma açık olan yerlerdi. kadınlar ve erkekler hamamı olmak üzere iki ayrı bölümü olan hamamlarda girişler farklı kapılardan yapılırdı. bay/bayanlar için uygulanan ve farklı saatlerde işletilen bir çalışma sistemleri vardı. hamamlarda o dönemlerde bile tellakların sadece kişiyi yıkamak için değil kendilerinin cazibelerine kapılanlar nedeniyle farklı hizmetlerde verdikleri yerlerdi.

kaplıcalarda birer hamam sayılır. doğal sıcak su kaynakları üzerinde şifa verdiği için kurulmuş olan kaplaıcalarda insanlar suyun tedavi edici gücünden sağlık açısından yaralanmakta ve banyo yapmaktadırlar.

eskiden hamamlarda çeşitli kutlamalarda yapılmakta idi. kadınlar için gelin hamamı, loğusa hamamı, bebeğin kırk hamamı, adak hamamı, yas alma hamamı erkeklerde damat hamamı, sünnet hamamı, asker hamamı ve bayram hamamı anadoluda güncelliğini korumaya devam etmektedir.

hamam: osmanlı’da yıkanma geleneği ve berberlik zanaatı .... deniz esemenli, emine bilirgen, feza çakmut, selma delibaş tarafından hazırlanan bu kitap kültür ve turizm bakanlığı yayınlarından çıkmıştır.

murat bardakçı nın osmanlıda seks kitabında da hamamlardan, içinde yaşanılanlardan ve adı üstünde seks hayatından bahsedilmektedir. okumanız gereken bir kitaptır.
34 Entry Daha