israil

23 Entry Daha
ortadoğudaki bu çalkantılı dönemde ortadoğu pazarını elinde tutan ülkedir. malum ırak ve suriyedeki durumlar yüzünden güneydoğu sınırımızdaki ticaret yolları, özelliklede en büyük 2. ihracat kapımız artık işlevsizdir. bu nedenle ortadoğu pazarına açılan tek kapı artık israilin haifa limanı olmuştur.ve yine bu nedenle batı şeria'yı ve gazze'yi yerle bir etse bile kimse sesini çıkaramaktadır. özelliklede komşu ülkeleri ve türkiye. çünkü israil bölgesindeki süper güç olarak tüm yolları ve özellikle bölge ticaretini kontolü elinde tutmayı başarmaktadır. bu sebepten ülkeler saldırılar için kınamadan öteye geçememektedir.

son yıllarda birleşmiş milletlerin işlevsiz kalmasından ve amerikanın 2008 ekonomik krizinden sonra dünya politikasında bir otorite neredeyse yok gibidir. düşünüldüğü gibi çin'de önümüzdeki yüzyılın süper gücü olarak henüz yolun çok çok çok başında. özellikle amerika dünya piyasasını beslemeyi kesmeye başladığından bu yana kimse masaya yumruğunu vuramamaktadır. malum amerikaya yar olmazsa kimseye olmamalıdır. bu gibi nedenlerde bir araya geldiğinde şu anda dünya ölçeğinde bir ototrite boşluğu olması da eklenince isral istediği gibi at koşturmakta .aynı şekilde orta doğuda ışid ve ukrayna içinde rusya'nın durumunda görülebileceği gibi. yani israil'in elde etmek istediği ne varsa devlet politikası olarak onlar için her yol mübahtır.

bunun dışında amerikanın desteğinin he zaman arkasındadır. bununda sebebi 2. dünya savaşı sonunda mechul olan yahudi ganimetlerinin çoğunu amerika'nın kendi himayesinde toplaması olarak görülmektedir. bu sayede amerikan sermayesi, büyük ekonomik buhran ve 2. dünya savaşı sonrasında muazzam artış kaydetmiştir. yahudilerin parasal zekasını arkasına alan amerika bu refahını bir nevi onlara ve dolayısıyla israile borçlu gibidir. bu yüzden yahudi lobisi amerikada çok etkililerdir. hatta kimi bakış açısına göre israil amerika'nın 51. eyaleti olarak kabul edilmektedir.

güç hırsı ile bezeli, intikam ile yanıp tutuşan bir devlet politikasına sahiptir. israil'in devlet politikası tamamen intikama yöneliktir. örneğin müslümanlar ile arasındaki sorunu tamamen çözdüğü zaman bu sefer sırada avrupa olacağına şüphe yoktur. baksanıza günümüzde almanya bile israilin kendini savunma hakkı vardır diyor. kısacası dünya politikasında duygusal ve şovenist politikalar yerine rasyonel ve akılcı adımlar ile pazarı ve dolayısıyla politikayı domine edip istediğini yapabilmektedir. yani isterseniz israil mallarını boykot edin istersenizde yürüyüşe çıkın. tepki göstermek ve bir yerden başlamak gerekir elbette. fakat çok kaba bir örnekle: çebinizden çıkan her 10 liranın 5'i tayyip'e gidiyorsa, tayyip'in cebine giden paranın da 2 si hatta 3 'ü israile gidiyor. bunuda bilmek gerekir.

kısacası israil devleti fazlasıyla muhafazakar ve aşırı gelenekçi bir yapıya sahiptir . tek amaçları tevratta onlara emredildiğini düşündükleri dünya hakimiyetidir. bu nedenlede fazlasıyla aç gözlüdürler. bu duygunun getirisi avrupada yüzyıllar boyunca barındırılmamış olmasından da gelmektedir. her ne kadar günümüzde israil devleti ve vatandaşları her işi devletlerinin bekasına göre planlasalar bile; yurtdışında ve özelliklede amerikada yaşayan museviler israil devletinin politikasından genellikle şikayetçidir. hele hele bulunduğu coğrafyadaki aşırı saldırgan politikları israil haricinde yaşayan musvilerin en çok yakındığı şeydir. her ne kadar israil tüm yahudilerin haklarını koruduğunu düşünse bile; yurtdışında yaşayan musevilerin çoğu bu durumu kabul etmemektedir. bu bakış açılarını en iyi anlayabileceğiniz 2 film vardır. 1 tanesi munich ve diğeri de out in the dark'tır.
19 Entry Daha