kanuni sultan süleyman

osmanlı devletinin yükselme devrinin padişahı. hürrem sultan ile olan aşkı ve ilişkisiyle de ünlüdür. nedimi ve sonra da sadrazamı olan pargalı ibrahim ile olan ilişkileri gizlenemeyecek kadar aşikar olan padişah. muhibbi mahlasıyla şiirler de yazmıştır. süslü olmasıyla ünlenmiştir. babası yavuz sultan selim in bile bu konuda tepkisini çekmiştir.**

aşağıda bu konudaki bir anektodu görebiliriz.

'' yavuz sultan selim devlet harcamalarında olduğu gibi kişisel harcamalarında da sadeliği ön planda tutardı. lüks ve israfa kaçan süslü elbiseleri giymeyi sevmezdi. süslü elbiselerin kadınlara yakıştığını düşünür ve erkeklerin böyle giyinmelerini de doğru bulmazdı. günün birinde oğlu şehzade süleyman pek süslü ve parlak elbiseler giyinmiş ve pahalı mücevherleri takınmış olduğu halde huzuruna çıktı. oğlunun bu süslü giyimini gören padişah, şöyle dedi:

-sen böyle giyinirsen anan ne giysin süleyman? anana takacak ziynet bırakmamışsın- ''

kaynak: tarihimizdeki garip olaylar kitabı.

***
sırf 50 gram et parçası için o kadar düşmana sahip olan tipik her şeye gücü yeten abazadır ....
rivayet o ki, pargalı ibrahim, haftanın belirli günlerinde kanuni'nin ayaklarını yıkar ve suyunu ab-ı hayat diyerek içermiş. fantaziye gel!
vizyonu dar 10. osmanlı padişahı ve halifesi. osmanlının devlet-i erkan askeri ve teknoloji bakımından en güçlü dönemi. bunun nedeni ise meritokrasi sisteminin en iyi şekilde uygulanması. bunu bozan ise yine süleymanın kendisi. ebu suud efendiye tanıdığı ayrıcalıklar ile önce eğitim kurumlarının işleyişini bozması mantık felsefe gibi birçok bilim dalının derslerden çıkarılması, ardından sürekli seferlere çıkılması hazinenin boşalması kaçınılmaz enflasyon önemli devlet adamlarını idam ettirmesi kibrine nefsine dünya hırsına yenik düşmesi. en donanımlı oğlu şehzade mustafa'yı boğdurması da cabası. devlet devlet olalı böyle vizyonsuzluk görmedi. kendi dönemindeki muhteşem adamlar olmasa adı muhteşem süleyman olmayacak aslında. emrinde muazzam, çağının çok çok ötesinde dahi adamlar var.

2. mehmet ise osmanlılar'ın yetiştirdiği tek, rönesans devlet adamıdır. muazzam bir zeka bir hayal gücü öğrenme açlığı, klasik latinceyi anadili gibi konuşan lombard kroniklerinden italya yarımadasının tarihini okuyan aristoyu homeros'u orjinal dilinde okuyan adam. arkeoloji çalışmasına değer verip truva kazılarını başlatan, floransa'ya resim eğitimine öğrenci gönderen tüm bilim insanlarına kapılarını açan biri fatih. ayrıca türk geleneklerine bağlı olarak gömülen son padişah.
baba parası yiyip şirketi batakta bırakan ama bunu havalı yemeklerle gizleyen çocuk gibidir kendisi.