rembrandt ve çağdaşları sergisi

bu entry yazarın tamamen kişisel edinimlerini yansıtır.

bence resmi anlamak erkek ruhu ve kadın mantığı gerektirir. *
emirgandaki sakıp sabancı müzesinde 10 hazirana kadar görülebilecek rembrandt ve çağdaşları sergisi 17 yy. hollandanın altın çağı yani refah dönemindeki eserlerden seçkilerdir.
o dönem 5 milyon ile 10 milyon arası * resim üretilmiştir.
hollandalılar isponyalların egemenliğine 1568 yılında vergilerden dolayı ayaklanıp 80 yıl süren bir savaşa girerler. bu savaştaki kayıplar bir yana oldukça iyi gelir de elde edip aman ne rahatladık, zenginledik hadi bunu resmedelim diye o dönemki master * ressamlara resimlerini, özellikle onlar için çok önemli olan aile hayatlarının resimlerini ve portrelerini yaptırırlar.

resimlerde hakim olan 3 kavram bulunur.
1)realizm (olanı ifadesiz olduğu gibi süslemeden yansıtmak)
2)sembolizm (süper bir olay)
3)dinsel ahlak (kalvenist,protestan kültür)

realizm konusunda çok hassas olduklarından fine painters denilen ressamlara iş verirler. bu fine painters denilen ressamlarda hiçbir fırça darbesine rastlayamazsınız. özellikle eller, tırnaklar,gözlerdeki ifade, kumaşlar üç boyutlu gibi kadife gibi aslen olduğu gibidir.
aile, o dönem otoritenin direği; devletin ahlaki geleceğini ifade eder. evin çocuklarının elinde müzik aleti bulunur bu aile birliği demektir. evin köpeği tablodaki kadını yansıtır; yani köpecik küçükse yeni evli,doğurgan; sokak köpeğiyse kadın hafif meşrep gibi. yine tablolarda bebeğin elindeki çıngıraktan, köpeğin boynundaki minik çana ve çocuğun elindeki çelloya kadar tabloda müzikal uyum gözlenir
klasik portre masterlarının resimlerinde yüzlerin dörtte üçü bize bakar, dörtte biri yan durur. kesinlikle makyaj, takı, ifade bulunmaz. hollanda ışığı yansıtılır. yani mum ışığı rengi gibi, koyu kendine has, doğal ama italyan ressamlardan esinlenen ressamlarda gümüş rengi bir parlaklık bulunur. hollanda resimlerini ışık ve gölgelerden ayırt edebilirsiniz.
dinsel ahlak gereği bir durumun en güzel hali yansıtılır fakat bu gerçekçilikten uzak olmasın diye abartılmaz. mesela henüz açmamış gonca çiçek arkadaki bir vazodadır, aslında açmış olanı daha güzeldir fakat açmış bir çiçeğin bir sonraki hali solmuş, ölü hali olacağından en güzel döneminin tam açmaya yüz tutan hali olduğunu düşünmüşlerdir. bunu her tabloda değişik formlarda görebiliriz. kuru otlar önde ama parlak yeşillikler arkada, yada tabaktaki limonlarda..
ev hali tablolarında hizmetçiler mola anlarında, aylaklık ederken evin hanımları iş yaparken görülür. evin içinde inci küpe takılmaz, küpeler kutusunda çizilir , süpürgeyi bir kenara bırakmış, kulağında küpesi olan ya da bir müzik aleti çalan kadın uygunsuz bir iş çeviriyor demektir. bu da en ünlü eser olan aşk mektubunda görülür.
evlilik kostümleri alçakgönüllükten dolayı siyahtır. laylaylom bir hayat yoktur. mütevazi yaşamlarını vurgularlar. eğer tür resmi ise günlük yaşam çizilmiştir. günlük hayatta her şey yolunda giderken illa ki bir yerden kara bulut geliyordur. bu da hayat geçici ölüm gerçek mesajını verir.
aşırı realizm hakim olmasına rağmen isanın vaftiz törenindeki isa bebeğin çok çirkin olması eleştirilmiş ama yeni doğmuş bebek buruş buruş olur sonuçta adam naapsın realist işte.
yine sembollerden limon zinaya karşı olunduğu, midye afrodizyak etkisi altında bir durum olduğu anlamına gelir.
çocuk oyunlarında da büyüklerin yaşamına paralel ciddi ol hafif yaşama mesajı vardır.
eğer tablodaki genç kızın yanakları çevresindeki meyvelerle aynı renk ise cinsellik mesajı bulunur.
lazarusun dirilişi, ishakın oğlunun kutsanışı, yusufun kardeşlerinin arkasından iş çeviren hali, kolonilerdeki kıyafetlere özenip doğulu kıyafetlerle çizdirdikleri batılı çocuklar,gravürler,o dönemin sanat objeleri hepsi sergide mevcut. ara vermeden 2.5 saatte gezilebiliyor. tek tek anlamlarını,sembolleri, fikirlerini, mesajlarını keşfetmek çok keyif verici..anlatacak daha çok şey var ama gidin görün biraz da kendiniz keşfedin.


sadece girişteki teyzenin yerine kafamı koyup resim çekinmişliğim olan sergi.