adli yardım talebi

davanın açılacağı mahkemeye yapılan taleptir. kişilerin taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması ve kendilerinin ve ailelerinin geçiminin ciddi oranda zarara uğraması kaydıyla faydalandığı, dava ücretlerinin (posta ücretlerinin, talep edilen bilirkişi incelemekerinin, istenilen tazminatın bir kısmının, harç ücretlerinin vs.) şeydir. böylece karar kesinleşinceye kadar ödenekler vatandaştan değil ilgili ödenekten karşılanır. mahkeme ikide bir yazı gönderip para ödemenizi istemez. dilekçesinizi ön büroya (tevzi deniyor sanıırım) verirken bu talebin yapılıp yapılmamış olmasına bakarlar. talep yapıldıysa kimse size para öde diyemez, ancak dosyanın ilgili hakimlere gitmesi ve para ödenmenizin kararlaştırılması durumunda para istenirsiniz. bunu da size yazı göndererek yaparlar. işte bu yüzden adli yardım talebinizi yaparken maddi durumunuz olmadığıyla ilgili bilgileri dilekçe eklerine eklersiniz. bunlar gss borç dökümümüz, kyk borç dökümünüz, banka hesaplarınıza yapılan giriş çıkışların sizin takdir edeceğiniz bir zamana kadarki listesi, muhtardan alınan fakirlik belgesi, kredi kartı borçlarınızla ilgili olan bir belge, sgk hizmet dökümünüz (bir işte çalışmadığınız süreleri ispatlama babında) olabilir.
bu talebi dava dilekçesinde yapabileceğiniz gibi (dilekçenin üzerine adli yardım takeplidir yazarak) , dava için ayrı, adli yardım talebi için bir dilekçe verip eklerini de ekleyerek yapabilirsiniz.
mahkeme hala ısrar ediyorsa itiraz etme hakkınız vardır ancak bu itiraz da reddedilirse el mecbur, ilgili parayı ödeyeceksiniz.

peki parayı ödediniz, talebiniz de reddedildi, ödenilen paranın yetmemesi durumunda mahkeme sizden para istemeye devam edebilir mi? lazımsa ister, ödenmiyorsa davaya ara verir, davayı hiç açılmamış sayar vs.

peki parayı ödediniz, maddi durumunuzda bir değişiklik oldu, yeniden adli yardım talebinde bulunabilir misiniz? tabi ki yaparsınız.

peki davayı kazandık, karar kesinleşti (istinaf, temyiz tırıvırıları yapılmadı ya da onlar da bitti) bir şey ödememiz gerekiyor mu? hakimin takdirine bağlı. kim ne kadar ödesin dediyse o kadarı sizden istenir, hatta çok masumsunuzdur, hiç istenmez.

peki davayı kaybettik, karar kesinleşti, şimdi ne ödeyeceğiz? yine takdire bağlı. kusurunuz oranında bir paraya hükmedeceklerdir. icabında hem karşı tarafın avukatının ücretini ödersiniz, hem de harçları vs ödersiniz. hatta buna itiraz bile edebilirsiniz, her şey mümkün.

peki insanların hak aramalarının para ile engellenmesi insan haklarına aykırı değil midir? tabi ki de aykırıdır.

peki bunları mahkemeye yapabiliyoruz ama bize avukat atanması için avukat barolarından yardım talep edemiyor muyuz? elbette edebiliyorsunuz, muhtemelen aynı belgeleri istiyordurlar.