bright

netflix filmlerinden biri. will smith var başrolünde.



türkiye için de bir reklam filmi çekmişler. ahahaha

netflix'in madem orksun alem korksun temasıyla türkiye'ye özel reklam yayınladığı uzun metraj filmi.



orklar, insanlar, elfler, cüceler derken "orta dünya'da elfler batıya göç etmeseydi, orklar soykırıma uğramasaydı ve cüceler mağaralarında kaybolup gitmeseydi ortalık bu hale gelecekti sanırım" düşüncesine kapıldığınız bir film ortaya çıkmış netflix'in ellerinde.

bu filmi bu kadar ön plana çıkartan tek bir durum var aslında: netflix'in bol bol reklam yapması! ciddi bir pr çalışması yapıldı bu film için; çünkü 90 milyon dolar civarında bir bütçeye sahip. harcanan paranın karşılığını almak için, doğal olarak reklamın dibine dibine vurdular.

bright, los angeles'ta geçen bir polisiye hikaye aslında. imdb puanı 5-7 arasında gidip gelen polisiye-aksiyon filmlerinden pek bir farkı yok. iki polis memuru, tesadüfen çatışmalı olayların içine düşerler ve bir anda hayatlarının en tehlikeli, en kanlı, en korku dolu gecesini yaşamaya başlarlar. bu noktada, bright'ı muadillerinden ayıran özelliği, içerisinde geçtiği dünya oluyor.

bright, tolkien'in bize hediye ettiği orta dünya'dan aşina olduğumuz türlerin yaşadığı bir dünya. yani insanların yanı sıra orklar, elfler ve cüceler de bu dünya tasvirinin içerisinde yer almaktalar. (ancak cüceler hiç görünmüyor, sadece ismen geçiyorlar). filmin baş rolünde yer alan iki polisimizden birisi, normal bir insanken, diğeri polis teşkilatı içerisinde yer alan ilk ork olarak karşımıza çıkmakta. filmin teması bu bakımdan güzel; bir insan ve bir ork. hem de polis. hem de bu günkü dünya düzeninde!

filmde elflere baya giydirmiş durumdalar; zira elfler, toplumun kaymak tabakasını oluşturup, her şeyi yöneten sınıf durumundalar. onların kuklaları olarak insanlar görünmekte, en alt tabakada ise, gettoları dolduran orklar bulunmakta. kısacası katmanların yerleşimi bakımından da toplumsal yapın güzel kurgulanmış.

gel gelelim filmin en eksi yönlerinden birisi, yaşanılan dünyanın geçmişine dair veya toplumsal yapının durumuna dair çok fazla bilgi verilmemesi. film içerisinde sürekli olarak adı anılan bir dark lord var; ancak hikayesini öğrenmek pek mümkün değil. sadece bu da değil, orkların dark lord ile bağlantısı, dünyanın diğer kısımlarındaki yaşamlar, cüceler(!), büyünün durumu, aşırı uç gruplar vs. vs. bu saydıklarım film içerisinde olan; ancak haklarında pek bilgi verilmeyen konular. iki saatlik süre içerisinde aksiyon sahnelerine ve görselliğe yüklenmek adına çok daha güzel işlenebilecek bir hikayeyi, basit bir "amerikan polis kovalamacasına" dönüştürmüşler.

hikayenin eksiklerini bir kenara bırakırsak, filmdeki makyajların çok hoşuma gittiğini söyleyebilirim. ayrıca filmin iki baş rolü arasında geçen dialoglar yer yer çok eğlendirdi. birbirlerine laf sokmaları, sataşmaları ve yer yer ırkçı(!) davranmaları filmi zenginleştirmiş. aksiyon sahneleri, polisiye bir filmden beklenecek düzeyde. ne çok abartılı ne de çok yavan. bu sayede film, iki saat sürmesine rağmen kendisini izlettiriyor.

eğer yapacak başka hiçbir işiniz yoksa ve izleyecek başka hiçbir şey bulamadıysanız, bright izlemek için ortalama bir seçim olabilir.
ayrıca netflix, devam filmi için de kolları sıvamış durumda.
indirdim ancak ekşide baya gömülmüş olduğundan tereddütte kaldım izlemekle izlememek arasında