teknoloji vs din

uzun yillardir birbirlerini tamamlayan mi yoksa birbirlerine karsit mi oldugu tartisilan iki olgu, teknoloji ve din arasindaki iliski.

optimist dinciler teknolojinin zaman gectikce din kitaplarinda yazilan ayetler ve cumlelerle paralel bir gelisme gosterdigini savunurken farkli bir kesim de teknolojinin gelistikce din denilen olguyu alt edecegine inanir.

bu iki kavrami konsept olarak ayristiramayan bazi insanlar teknolojik gelismeleri, dini ritueller icin bir yol olarak da kullanabilirler.

(bkz: google kilisesi)



(bkz: ukde)
kuran'da yer alan ihlas suresinin 80'lerin başında kitap basan bir kitabevine isim olması; 80'lerin sonunda kitap basımını aşarak ihlas holding adıyla özellikle teknoloji alanında büyüyüp kurumlaşması türkiye'de iki olgunun içiçe oldugunun kanıtı gibi. normalde en dindar bünyenin bile kuran'da geçen bir surenin ticari işletme adı olmasına itiraz etmesi gerekirken aksine çok da memnunlar. evet türkiye'de teknolojinin açıkça bir dini var ve buradan besleniyor.

bunun dışında sadece teknoloji ile de sınırlı değil din; giyim, ticaret, gıda ve hayatın her alanında bir beslenme unsuru. medine pazarı, hicret giyim, tekbir giyim, nisa pastanesi, bakara manifatura, yasin tesettür gibi yeşil sermaye menzilli işletmeler; teknolojiyi dinle besleyip inanç tedariki ile finanse eden teknolojik ve ticari yapılanmalar.