20 mart 2013 ankara üniversitesi olayları

üniversite olayları türkiyedeki siyasal- toplumsal olaylar tarihiyle neredeyse yaşıttır. üniversite gençliğinin yarı aydın konumu ve küçük burjuva niteliği, toplumun en dinamik kesimi olması vs. nedenlerle, bu neredeyse eşyanın kanunu gibi doğal bir durumdur. sadece türkiyede değil, tüm dünyada da bu böyledir.
68 gençlik hareketleri'nin fransa'dan, abd'ye, prag'dan vietnam'a kadar öncülüğünü yapan yine üniversite gençliği olagelmiştir. atina'daki politeknik işgalinde olduğu gibi, kendi toplumlarının tarihlerinde derin izler bırakan, keskin dönüşümler yapan tarihsel olayların başrolünde hep üniversite gençliği olmuştur. kimi zaman ağır bedeller ödeyerek te olsa, tarihin çarklarının hızlı döndüğü dönemlerde üniversiteli gençlik, anti-emperyalist, anti faşist mücadelenin bayrağını elinden düşürmemiştir.

68 olaylarını bir moda akımı olarak bilenler için, dünyada olup bitenleri bir kenara bırakıp, türkiye'ye bakalim. ış bu entry'i sıkılmadan okuyacaklar için biraz tarihsel bilgilerimizi yenileyelim.
28 nisan 1960, türkiye öğrenci hareketi tarihinin kara günlerinden biridir. hükümeti protest eden üniversitelilerin beyazıt'taki protesto gösterisine müdahale eden polisin açtığı ateş sonucu turan emeksiz isimli öğrenci ölür ve 27 mayıs darbesine giden yol açılmış olur.
24 temmuz 1968'de, 6. filo'yu protesto eden gdevrimci gençlerden vedat demircioglu, polis tarafından
itü yurduna yapılan baskında, ikinci kattan atılarak öldürülür. vedat, devamında onlarca yüzlerce ögrencinin hayatına malolacak, darbelere, muhtiralara yol açacak kanlı bir sürecin ilk kurbanıdır. boykotlar, üniversite işgalleri, yürüyüşler, yükselen anti faşist mücadeleye parallel olarak artarak devam eder.. deniz gezmişler, mahir çayan'lar, bu dönemde üniversite gençliği içinden çıkan, ve türkiye sosyalist hareketi ile özdeşleşen liderler olacaktır.

not: devam edecek)
6 Entry Daha