amigdala

ilk çalışmalarda yalnızca korkuyu yönettiği düşünülürken sonradan tüm duygusal denetimlerde rolü olduğu keşfedilmiş. google'da yaptığı sunumda daniel goleman, her saniye gördüklerimize ait bilgilerin bir kısmının amigdalaya gittiğini ve amigdalanın "bu bir tehdit mi?" sorusuna cevap aradığını söylüyor. eğer tehdide dair bir bulgu varsa hipotalamus-hipofiz-adrenal aksını uyararak "savaş-kaç-dona kal" tetiği (fight-or-flight response) ile stres hormonları salgılatarak beyindeki tüm duygusal durumun değişmesine ve hafıza hiyerarşisinin tehditle ilgili bilgiler doğrultusunda yapılanmasına neden oluyor. ilginç olan amigdalanın bugünkü halinin hâlâ ilkel olması. yani ilk insanınkiyle aynı biçimde çalışıyor. (http://www.youtube.com/watch?v=-hoo_diop8k#t=16m20s)

asıl ilginç olan ise, eşcinsel erkeklerin amigdalasının, zıtcinsel kadınların amigdalasıyla aynı seyri izlemesi. aynı şekilde, eşcinsel kadınların amigdalası, zıtcinsel erkeklerin amigdalası gibi çalışıyor. bu bir anlamda, eşcinsel bir erkeğin bir başka erkek gördüğünde amigdalasının savaş-kaç-dona kal tetiğini (fight-or-flight response) harekete geçirmek yerine savaş-kaç-çiftleş (fight-flight-or-mate) tetiğini uyarması demek. http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7456588.stm

not: gerçekte beyinde "fight-flight-or-mate" diye bir tetik yok. amigdalanın çalışma biçiminin değişimi/farkı gülümseten bir dille anlatılmak istenmiş.
beyindeki korku kontrol merkezi. ilginçtir, bu merkezin hasar gördüğü bireylerde aşırı cinsel aktivite isteği meydana geliyormuş. tıp camiasında ,bu bireylerin ne bulursa becerdiğine dair söylentiler dolaşmakta.
evlerden ırak...