barf

barf'ın faydaları
flutd oluşumunu engeller.
kısırlaştırma sonrası kullanıma uygundur.
kedi ve köpek kokusunu engeller.
karaciğer dostudur.
bağışıklığı kuvvetlendirir.
dışkı kokusunu yok eder.
doğal aromatiktir.
hipoalerjeniktir.
kas sistemini kuvvetlendirir.
obeziteyi önler.
diştaşı sorununu engeller.
ishal ve kusmaya sebebiyet vermez.
iskelet sistemini kuvvetlendirir
göz hastalıklarına karşı korur.
konstipasyonu (kabızlığı) önler.
ishal ve kusmaya sebebiyet vermez.
beyin ve sinir sistemi sağlığına yardımcıdır.
kalp, sinir sistemi, tüy ve deri sağlığını korur.
katkı maddesi içermediğinden dolayı kanser riskini azaltır.

barf nedir ?
barf, biologically appropriate row food (biyolojik olarak uygun çiğ besin) nin kısa adıdır.aynı zamanda bones and raw food (kemik ve çiğ besin) in kısaltılmışıdır.yaşayan her canlının biyolojik olarak uygun bir beslenme düzenine ihtiyacı vardır.düşünecek olursanız,yeryüzündeki hiç bir hayvan pişmiş besinler yemek üzere evrimleşmemiştir.bu yüzünden çiğ besin diyeti hayvanlarımız için en uygun biyolojik diyettir.

yaşayan her organizma doğru çalışabilmek için uygun besinleri almalıdır.organizmanın doğasına aykırı beslenme,doğru çalışmasını engelleyecektir.paketlenmiş kuru yada ıslak mamaların hemen hepsi,koruyucu maddeler,katkı maddeleri ve renkledirici maddelerle hazırlanır ve bir takım ısı işlemlerinden geçirilir.doğal yapıları ve tazelikleri bozulmuş bu mamalar hayvanınız için uygun biyolojik diyet olmaktan çok uzaktırlar.

biyolojik olarak uygun olan barf diyetinin,vahşi doğada yaşamayan ve avlanmayan hayvanlar için nasıl uygun olabileceği tartışma konusu yaratmıştır.barf dieti evlerimizde,bahçelerimizde bizlerle yaşayan ve doğal olarak hiç avlanmamış hayvanlarımızın,elbette kendi başlarına bıraklıp avlanarak beslenmelerini öğütlemez.bunun yerine,hayvanlarımız için en doğal beslenme şeklini kendimiz yaratabiliriz.yani hayvanlarımızın atalarının beslenme şekli olan çiğ besin alımını taklit edebiliriz.bunun en iyi örneği onlarca yıldır amerika ve avrupa'nın modern hayvanat bahçelerinde sergilenen uygulamadır.
bu hayvanat bahçelerinde yaşayan ve vahşi doğada hiç bulunmamış hayvanlar biyolojilerine uygun çiğ besinlerle beslenmektedirler ve bu yöntem bütün saygın zoolojistler tarafından kabul görmüş ve uygulanmıştır.bu sayede hayvanların sağlıkları,psikolojileri maksimum düzeyde tutulmuştur.bu tez sadece hayvanat bahçelerinde yaşayan vahşi hayvanlar için değil evlerimizde bizlerle yaşayan kedi ve köpekler için de geçerlidir.hayvanat bahçelerinde yaşayan pek çok evcil kedi köpek ve kuş türleri aynı çiğ diyetle beslenirler.
barf dieti,çiğ et,kemik,çeşitli sakatat,çeşitli yağlar,kas dokusu ve sebzenin uygun miktarlarda karışımından ibarettir.pişmiş yiyecek yemek üzere evrimleşmemiş hayvanlarımızı,aslına en uygun şekilde beslemenin tek yolu budur.
barf dietinde kullanılan yiyecekler dünyanın pek çok yerinde derin dondurma yöntemiyle hazır olarak satılmaktadır.biraz uğraşmayı göze alarak aynı diyeti evde hazırlamakta mümkündür.
barf diyeti çiğ besin tüketimi üzerine kuruludur.çiğ besinlerin hayvanlara zararlı olduğu görüşü tamamıyla yanlıştır ve bu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.çiğ etin hayvanlara zarar verebileceği söylensede çiğ ette hayvanların sağlıklı yaşamak için ihtiyaç duyduğu enzimler bulunur.bu enzimler ısıtma işlemi geçirdiklerinde kaybolurlar.

barf diyeti yağ kaynakları
ayçiçek yağı
zeytin yağı
balık yağı
tohum yağları ( bu yağlar mutlaka buzdolabında saklanmalıdır)

barf dyieti kalsiyum kaynaklarıkemik
yumurta kabuğu
barf diyetinin kemikli etleri tercih etmesinin sebebi kemiklerin bol miktarda kalsiyum ve fosfor içermesidir.kemiksiz etleri vermeyi tercih ettiğiniz zaman bunun yanında bol miktarda çiğ kemikle takviye yapmalısınız.ayurıca parçalanmış yumurta kabukları da kalsiyum açısından zengindir.

barf diyeti protein kaynakları
çiğ tavuk,hindi eti
çiğ dana,koyun kuzu eti
çiğ taze balık
az miktarda (haftada 1 kez) sakatat
yoğurt
süt
yumurta

barf diyeti vitamin&mineral kaynaklarısebzeler (ıspanak,brokoli,havuç,sarımsak ve diğer mevsim sebzeleri)
meyveler(elma,armut,böğürtlen,muz,avokado,şeftali)
sarımsak
sarımsak barf diyetinde önemli bir yer tutar.enfeksiyonlara karşı antibiyotik görevi yapar.iç ve dış parazitlere karşı korur.mide ve bağırsak solucanı oluşmasını engeller.kanser oluşumunu önler.
elma sirkesi
elma sirkesi de barf diyetinin vazgeçilmezlerindendir.midedeki asit oranını dengeler,sindirime ve besin emilimine yardımcı olur.mide gazını önler ve bağırsak kokusunu azaltır.idrar yolu enfeksiyonlarını engeller.her 30 kilo için bir sofra kaşığı sirke,yemeklere yada suya karıştırılmalıdır.

sebze ve meyveler
hazırlayacağınız her sebze yemeğinin içine bir miktar sarımsak koyun.25 kg bir köpek için her gün bir diş sarımsak yeterli olacaktır.sarımsak parazitlerle savaşmada antibiyotik görevi yapar.ayrıca her yemeğe elma sirkesi ekleyin.her 30 kilo için bir sofra kaşığı sirke yeterlidir.meyveleri ve sebzeleri mevsim sebze ve meyvelerinden seçin.meyve olarak elma kullandığınızda çekirdeklerini çıkarın.kullandığınız sebzelerin iyi yıkanmış olmasına dikkat edin.
kullanmayı tercih ettiğiniz sebze ve meyveleri püre haline getirin.ispanak,brokoli ve havuç mutlaka kullanılmalıdır. bunlara mevsim sebzeleri ve patates ekleyebilirsiniz.çok koyu bir karışım elde edersiniz biraz su ekleyebilirsiniz.sebze ve meyveleri püre haline getirmeniz şarttır çünkü bu hayvanın sindirimi için gereklidir.
elde ettiğiniz karışımın içine bir yada iki yumurta ekleyin.yumurtaları kabuklarıyla birlikte kullanabilirsiniz.yumurta kabukları kalsiyum açısından zengindir.sebze karışımlarınıza bir miktar elma sirkesi,balık yağı yada bitkisel yağlardan katmalısınız.yağın miktarı bir öğün için bir yada iki çay kaşığı olabilir.bu miktar yeterlidir.
sebze yemeğini köpeğinize tek başına verebilirsiniz yada et yemeğiyle birlikte yedirebilirsiniz.bu uygulayacağınız diete bağlıdır.et ve sebze yemeklerini bir arada vermek isterseniz sebzenin içine yumurta karıştırmayın.haftanın 3 günü sebze diğer günlerde et verebilirsiniz.bu karışımları her öğün hazırlamak zor olabilir.bu durumda fazla hazırlayıp derin dondurucuda saklayabilir ve öğünlerde çözdürerek kullanabilirsiniz.bu tamamen güvenlidir.
et&kemik yemekleri
barf dietine ilk başladığınızda en uygun et tavuk yada hindi boynu olacaktır.bu etlerde kemik ve et oranı hemen hemen yarı yarıyadır.haftanın 2 yada 3 günü beyaz et kırmızı kemikli etlerle değiştirilebilir.tavuk yada hindi butu kullanılabilir.tavuk kemiğinin köpeklere zararlı olabileceği bilinmektedir.ama bu yalnızca pişirilmiş kemikler için geçerlidir.pişmemiş tavuk kemikleri kolay
yenebilir haldedirler.sakatat barf diyetinin vazgeçilmezlerindendir.
haftada bir kaç gün küçük porsiyonlar olarak kullanılmalıdır.tavuk yada dana yürek,böbrek,ciğer kullanılabilir.yukarıdakiler barf diyetinin en temel uygulamalarıdır.değişik ırklardan,farklı yaş ve ağırlıklarda köpeğin ihtiyaçları da farklı olacağından köpeğinizin neyi ne kadar yemesi gerektiğini veteriner hekiminizden öğrenmeli ve barf yemeklerini ona göre hazırlamalısınız.

aşağıda örnek olarak normal kiloda yetişkin bir cocker spaniel’in 1 günlük barf yemek reçetesini bulacaksınız.kendi köpeğiniz ve kediniz için uygun barf dietini öğrenmek için lütfen hekiminize danışın.
*3-4 adet tavuk kanadı yada 5-7 adet tavuk boynu yada 1 adet hindi boynu
*eşit miktarda brokoli,ıspanak ve havuçtan hazırlanmış 2 tas sebze püresi.(küçük bir diş sarımsak,1 yada 2 çay kaşığı balık,zeytin yada ayçiçek yağı ve sirke sebze karışımına eklenmelidir)
* yemekten en az 2 saat önce yada sonra küçük bir muz,elma,şeftali,bir avuç böğürtlen gibi meyveler verilebilir.
*tavuk yada hindi eti yerine haftada bir kez bir parçalara ayrılmış dana yüreği,dana böbrek yada dana ciğeri,haftada 2 gün 2-3 dana pirzola kullanılabilir.(diğer kemikli etler uygun miktarda kullanılabilir)
*zaman zaman et yerine yoğurt ve peynir verilebilir.
*kemikli etler yerine zaman zaman parçalara ayrılmış yada kıyma halinde kırmızı yada beyaz et kullanabilirsiniz fakat bunu sıkça yapmanız köpeğin kalsiyum alımı


barf diyeti'nin faydaları;
barf hayvanın ömrünü uzatır, bağışıklığı arttırır. konserve ya da kuru mamalar, bir dönem sonra hayvanda birikim yapar. çünkü hepsinde çok miktarda katkı maddesi vardır.
alerji sorunları ortadan karkar. çünkü köpeklerin sindirim sistemleri tahıllarla mücadele edecek kadar güçlü değildir. tahıllar köpek maması üreten şirketlerin başlıca ürünüdür ve alerjilerin baş sebebidir.
çiğ kemik dişleri bembeyaz yapar ve diştaşı sorunu olmaz. ayrıca köpeğinizin boynunu, çenesini, kaslarını güçlendirir. çiğneme hareketi mideyi besin kütlesine hazırlar ve yiyeceğin hemen bitirmesini engeller.
güçlenmiş bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi. (böbrek, kalp, ciğer ve bağırsak sağlığı)
daha sağlıklı deri, kürk ve tırnaklar.
hayvanlar severek yer. taze olduğu için daha aromatiktir.
pişmediği için besleyiciliği daha iyidir. kemik, kaynattığınız zaman hem besleyiciliğini yitirir, hem de sertleşip mide bağırsak mukozasını çizebilir.
daha yüksek enerji seviyesi.
eklem iltihabı ve kireçlenme azalır.
çok daha az dışkılama. birkaç gün içinde yumuşak olan dışkı sert ve kireçli bir renk alır.
daha iyi kilo kontrolü, yağsız vücut kütlesi
köpeğiniz kokmaz, dışkı ve gaz kokusu sorunu azalır
hem dişi hem erkekler için çok daha iyi üreme durumu
veteriner masraflarını yok denecek kadar azaltır çünkü köpeğiniz çok sağlıklıdır
önemli!!! önemli!!! önemli!!!

çiğ besin tüketimi üzerine kurulu olan barf diyetiyle ilgili hayvan sahiplerinin tek dikkat etmesi gereken noktanın hayvanların parazit tedavilerinin daha sıklaştırılması. iç parazit haplarını 3 ayda birden 2 aya çekmek tedbir olarak önerilmektedir.
1 Entry Daha