caryophyllales

caryophyllaceae**, cactaceae*, droseraceae gibi bitki ailelerini barındıran bitki takımı.

bu takım ile ilgili korkunç bir gerçek şudur ki, bu takımda, örneğin kaktüsgillerdeki bitkiler dikenlidir. meyveleri "egzotik" olarak anılır, meyveleri bile dikenlidir ve bazılarının çiçeği çok harika kokar. bir başka özellik de, etçil bitkilerin çoğunluğu bu takımda bulunur. örneğin, venüs kapanı bitkisi droseraceae'dendir.

gelelim soruya: bu takımdaki bitkilerin bazılarına ne oldu, bu bitkiler nasıl bir evrimsel baskı altında kaldılar da ayrı familyalarda olmalarına rağmen, çevreye bu şekilde, bitki doğasından uzak bir tepki verdiler? neden kaktüslerin yaprakları, fotosentez yapmak yerine dikenlere dönüştü? ne oldu da, fotosentez yapıp besin sağlama olayı, diken oluşturma işi tarafından baskılandı? neden bu takımdaki bitkilerin çoğu etçil olmayı seçti? nasıl bir travma geçirdiler, nasıl bir korkunç baskılardan geçtiler ki bu duruma geldiler? ve neden hala kaktüslerin çiçekleri bu kadar güzel kokuyor ve meyveleri bu kadar güzel? acaba bize "lütfen beni de sevin, bak ne güzel meyvelerim var, çok yalnız hissediyorum" demeye mi çalışıyor? *

(bkz: lamiales)

bilimsel açıklamaları şu: kaktüsler çöl ortamında yaşamlarını sürdürdükleri için, burada da bitkinin yaşaması için gerekli maddelerin sınırlı olduğu için, bitki kendini başka canlılardan korumaya çalışıyor ve bunun sonucunda dikenleri geliştiriyor. böylece kendisine verilecek zararı en aza indirgiyor ve madde kaybını önlemiş oluyor. meyvelerinin ve çiçeklerinin çok dikkat çekici olmasının nedeni de büyük ihtimalle kaktüsten çekinen canlıları aşırı güzel kokularla kendine çekmek. etçil bitkilerin sinekleri yakalamasının nedeni ise, azot kaynağını başka yerden sağlayamaması. eğer azot kaynağını sağlayamazsa bitki ölüyor. toprakta azot sağlayan bakteriler az olabilir ya da hiç olmayabilir, bununla ilgili bilimsel bir bilgiye sahip değilim.

(bkz: creepypasta)