çernobil faciası

almanya’da işçiydim bu facia yaşandığında. ne çok ağlamıştık o insanların haline. sonra bir bakanın televizyonda çay içtiğini gördük, hatta haber olmuştu galiba köln’de bu olay. soran eşe dosta ne diyeceğimizi bilemedik.
yeni bir facia mı olacak diye merakla beklenmeye başladı. bizde covid-19 gibi halen çok da takan yok gibi. 1986 yılındaki felaket sonrası türkiye'de bu konuda konuşmak yasaktı. başta karadeniz olmak üzere ülkenin kuzey ve iç bölgelerinin radyasyon içeren yağmurlara hedef olmasından korkuluyordu. 80 darbesinin baskıcı ortamını çok güzel kullanmış turgut özalmilliyetçi muhafazakar anavatan partisi iktidarı vardı o sıralarda. dönemin bakanlarından cahit aral televizyonlara çıkıp rahatça çay için diyerek insanlarla alay ediyordu. sonra kendisi kanserden öldü. oradaki radyasyon sızıntısından sonra türkiye'nin pek çok yerine yağmur yağdı. en çok da karadeniz'de kanser vakaları zaman içerisinde dikkat çeker bir hale geldi. bölgede yaşanan felakete dikkat çeken kazım koyuncu da bu süreçte kanserden hayatını kaybedenler arasındadır.

şimdi yine bölgeden yangın haberleri geliyor. 86daki patlama sonrası kapatılmış nükleer santrale oldukça tehlikeli bir şekilde yakınlaşan yangınların halen söndürülememiş olması ve bölgede ölçülen radyasyon düzeyindeki artış son iki gündür gündemde. yakında türkiye'de görülecek yağışlı havalarda dikkatli olmak gerektiğini söylemeye gerek yok sanırım. umarım bölgedeki yangın başka bir felakete neden olmadan hızlıca söndürülebilir.

https://tr.sputniknews.com/avrupa/202004...

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ukray...

https://www.theguardian.com/environment/...

https://www.hurriyet.com.tr/dunya/son-da...