eşcinselliğin toplumsal tarihi

2 Entry Daha
halit erdem oksaçan'ın iktisadi ve haliyle sınıfsal olarak eşcinsel yaşantıları yarı direk verme yarı da yorumlamaya gittiği kitabı. doğrusu heyecanla ele aldım ancak büyük bir hayal kırklığı... kendisi ikinci bir doğu perinçek. eşcinselliği, kapitalizmin bir ürünü ve dayatması olarak görüyor... dili akademik gibi ama değil zannımca. garip bir kitap.

kitaptan:
"kadın ve erkeğin birbirlerine ulaşmada herhangi bir engelleme ve kısıtlamaya uğramadığı ve cinsler arasında eşitliğin sözkonusu olduğu sınıfsız ve ilkel toplumlarda eşcinsellik, biyolojik, psikolojik, hormonal ya da genital kaynaklı olanlar dışında, yaygın ve genel kabul gören bir ilişki türü değildi."

yazar, ahlakî açıdan eşcinselliği sorgulamadığını, ideolojik olarak ne olup olmadığını araştırdığını iddia etse de sadece şu kullandığı alt başlık bile kendini ifşa etmekte:

"fatih sultan mehmed ile ilgili çirkin ve asılsız iddialar"
fatihin cinsel yöneliminin ne olduğu umrumda bile değil. ancak makbul olanın heteroseksüel ve çirkin ve asılsız olanın eşcinsel oluşu insana "bilimsel tavrın bu mudur" sorusunu sordurtuyor.

kitabın tek güzel yanı osmanlı dönemi ile ilgili eşcinsellikten bahseden eserlerin künyesini vermesi ve bazen alıntılamış olmasıdır. gerisinin gözümde hiç bir kıymet-i harbiyesi yoktur. ayrıca o kitap ismi de çok iddialı ve altını dolduramamıştır. sevgili okur, şayet eşcinselliğin toplumsal tarihiyle ilgili bir kaynak isterseniz size gözümü kırpmadan tarihten gizlenenler kitabını tavsiye ederim, birbirinden değerli makalelerden mürekkep bir kitap. kitabı ideolojik bir kılıfa koyma telaşı yok en azından.

(bkz: bizimla deyılsın)
1 Entry Daha