fatih sultan mehmet

fatih döneminde anadolu'da yeni yeni yayılmaya başlayan hurufilik , fatih sultan mehmet'inde dikkatini çekmiş ve hurufi üstadlar saraya çağrılmıştır. sufizm ve şii etkili bu inanç, bir süre sonra saray erkanı tarafından dışlanmış ve fatih bu konuda uyarılmıştır. tanrının suretinin insanın yüzüne yansıdığına inanan bu akım, sayıların ve harflerin anlamları olduğunu ileri sürer. rüyalarıyla ilgili takıntılı olan fatih sultan mehmet'in hurufi akımına bu vesileyle kapıldığı ileri sürülür. fatih sultan mehmet'in hurufilikle olan bağı bir süre sonra zayıflamış ve kopmuştur. bunu fırsat bilen saray erkanı anadolu'daki tüm hurufilerin öldürülmesini ve sürülmesini emretmiştir. hurufi katliamı öylesine büyük olmuşturki hurufilik kaybolmuştur.
30 mart 1432 - 3 mayıs 1481), 2. mehmet olarak ta bilinen yedinci osmanlida padişahı.
babası, 2. murat, annesi hüma hatun'dur. 1453 te doğu roma'nın son kalesi olan constantinople'u ele geçirerek, "fatih" ünvanını almıştır.
aynı zamanda avni mahlasıyla yazdığı divan edebiyatı şiirleride mevcuttur.
istanbul'u almasından sonra ünvanlarına "rum sultanı" 'ni ekleyen fatih, aslında sanılanın ve islamcıların iddia ettiğinin tam tersine, oldukça pragmatist ve laik bir padişahtır.

kenti aldıktan sonra gayri müslimlerin kentte kalmasına izin veermesi, patriklik kurumunu kurması, bursa ve edirne'den yahudi ve ermeni cemaatler getirtip kente yerleştirmesi ve daha kozmopolit bir şehir yaratma çabası, portresini yaptıran ilk padişah olması, üvey annesi olmasına rağmen kendisini yetiştiren mara despina'nın ömrünün sonuna kadar hırıstiyan olarak kalmasına ses çıkarmaması ve aşk şiirleri - hem de erkek güzelliğine övgü içeren şiirler- yazması, türk- müslüman veziri çandarlı halil'i öldürtüp yerine rum ortodoks zağanos paşa'yı getirmesi bu durumun en önemli örnekleridir.