hivfobi

hıvfobi, kişinin riskli davranış sonrası(veya hiçbir riskli davranış olmadan) aksi yöndeki tüm kanıtlara rağmen hıv ile enfekte olduğunu düşünmesine denir. bu kişiler defalarca test yaptırmalarına rağmen test sonuçlarına inanmakta güçlük çekmekte ve bir türlü ikna olmamaktadırlar. şüphelerinin bir şekilde haklı olduğunu kanıtlamak için internette çok fazla zaman harcayabilirler, cinsel ilişkilerinde hıv’den korunmak için mantıksız ve gülünç yollar kurgulayabilirler.

peki fobiler nasıl oluşur?

bu konuda pek çok fikir olsa da fobi geliştirmenin nedeni bütüncül olarak açıklanamamaktadır. bazı araştırmalar anksiyeteye yatkın kişilerin fobi geliştirmeye eğilimli olduğunu gösteriyor. kimi ruh sağlığı uzmanları genetik nedenler üzerinde dururken; kimileri fobilerin kaynağının kişinin hayatındaki olumsuz olay ve deneyimlerin sonucu olduğuna inanıyor. örneğin çocukken boğulma tehlikesi geçiren biri sudan korkabilir ya da daha önce asansörde kalan biri asansör fobisi geliştirebilir. veya geçmişte bir şekilde hıv’e bağlı bir nedenden hayatını kaybeden birini tanıyan bireyde fobi gelişebilir. fakat böyle basit bir sebep-sonuç ilişkisinin kurulduğu vakalar çok enderdir; tahmin edilenin aksine pek çok kişi fobisinin nedenini basitçe açıklayabileceği bir deneyimden söz edemez.

hıvfobinin gelişmesine neden olan önemli faktörlerden biri hıv bulaşına neden olabilecek bir davranışın, enfeksiyon riskine ek olarak, nasıl enfekte olduğunu açıklama riskini de beraberinde getirmesidir. kişi hatalı olarak algıladığı davranıştan dolayı suçlu hissedebilir; bunlar çoğunlukla seks işçisiyle cinsel ilişki, ilk cinsel deneyim, zina düşüncesi, ilk eşcinsel ilişki deneyimi gibi pişman olduğu davranışlardır. hıvfobik kişiler hıv’i işledikleri suçun cezası olarak görürler; kimi zaman bu suçun/günahın bedelini ödeyebilmek için tanı almak isteyebilirler veya tanı almış gibi davranabilirler.

diğer fobilerden ayrı olarak kültür hıvfobinin en önemli kaynağıdır. kişi ailesi, sosyal çevresi, dini, medya ve toplum tarafından kuşatıldığı basmakalıp yargılarla hıv damgalamasını içselleştirmekte ve bir döngü halinde toplumsal damgalamaya katkı sunmaya devam etmektedir.

kaynak: https://pozitifyasam.org/blog/bir-korunm...