lgbt psikolojik yardım

lgbt kimliğiniz kaynaklı psikolojik sorunlar yaşıyor veya yaşadığınızı düşünüyorsunuz. bakalım neler yapabilirsiniz. bildiklerimi yazayım.

öncelikle yapmanız gereken şey, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği mevzusunun bir seçim, yaptığınız bir hata, geçmişinizdeki yaşanan bir olay vs. nedeniyle ortaya çıkmış birşey olmadığını iyice kafanızda oturtmanız. doğuştan gelen ve doğal bir durumun sonucunu yaşıyorsunuz. hasta veya günahkar değilsiniz. kendinizi suçlamaktan vazgeçin, kendinize iyi davranmaya başlayın, kendinizi yıpratmayın. bu konular hakkında güçlü durabilmek için öncelikle bilgilenin, bilinçlenin.

bir sıkıntınız olduğunda ilk danışacağınız kişiler doğal olarak aileniz. öte yandan sorun lgbt kaynaklı ise, bunun genel olarak daha çok soruna (hatta çok çok ciddi sorunlara (bkz: ahmet yıldız)) yol açabileceğini sezmişsinizdir zaten. ancak çok zorda kalırsanız veya aileniz gerçekten bu konuda anlayışlı olacak gibiyse (bu ülkede çok düşük olasılık) bu seçeneği kullanın.

arkadaşlara danışmak da genelde kötü bir fikir. belki üniversite dönemindeki arkadaşlarınız daha mantıklı insanlar olabilirler ama lise ve öncesi dönemde iyi bir fikir olmadığını düşünüyorum.

okul yönetimine, okuldaki pdr kişisine danışmak falan, yani bunlar da çok iyi fikir değiller zira bu insanların da olaydan ve ne ifade ettiği konusundan bihaber olmaları daha yüksek bir olasılık. bir de 18 yaşından küçükseniz, bunların direkt olayı ailenize yetiştirme olasılıkları var, o riske de girilmez. okulunuzdaki pdr kişisi ile görüşüp bu konulardaki yaklaşımı konusunda ağzını arayabilir, ona göre danışabilirsiniz. yalnız okulunuzda ciddi bir akran zorbalığı yaşıyorsanız ve işler iyice zıvanadan çıkmaya başlamış gibiyse bu seçeneği lgbt kimliğinizi kabul etmeden de değerlendirmeniz mantıklı olabilir.

sizinle benzer durumda olan insanları bulmak ve sorunları çözemeseniz bile konuşabilmek son derece iyi bir fikir, kişiye psikolojik destek konusunda en hayırlı gelecek çözümlerden biri bu. öte yandan bu insanları nerede aradığınız çok önemli. en kolayıymış gibi görünen tanışma profil siteleri/uygulamaları, özellikle yaşınız da küçükse, seks odaklı olup istismara da çok açık yerler olduğundan ( cyber bullying), çok iyi bir fikir değiller. ancak yaşınız belli bir seviyenin üstündeyse (mesela 20 falan), kendinizi koruyabilecek durumdaysanız, kim iyi kim kötü daha iyi ayırt edebiliyorsanız buralardan birileriyle konuşulabilir. yine de psikolojik sıkıntı çözmek için çok da mantıklı ortamlar değiller.

bu tür ortamlardan daha iyisi, ana amacı seks-birebir ilişki olmayan ortamlarda toplanan lgbt kişilerle tanışmak. bunlar da maalesef sayıca az. lgbt dernekleri ve üniversitelerdeki lgbt toplulukları bu konuda iyi olabilir, lambda istanbul kesinlikle çok iyi. bu tür ortamlarda bulunmak, sizin sorunlarınıza doğrudan çözüm üretmese bile, hissettirdiği psikolojik rahatlık için denemeye mutlaka değer. bunun dışında bu ülkede online olarak en iyi komünite bu ayı sözlük ortamı gibi duruyor (başka varsa da ben bilmiyorum). yine doğrudan bir psikolojik desteği yok fakat ortamı rahatlatıcı gelebilir ve başka lgbt bireyler ile tanışmak için mantıklı bir platform.

bir başka seçenek lgbt yardım hattı. ilgili bilgiyi o başlıktan alabilirsiniz. her derde derman oluyor gibi bir iddiası yok ama size destek olup yönlendirebilir. bunun dışında listag'ın da benzer bir hattı var.

durumunuz daha ciddiyse ve profesyonel yardım istiyorsanız, elbette en mantıklısı psikolog ve psikiyatristler. bu konularda ülkedeki en aklı başında iş yapan kişilerin toplandığı yer cetad. oranın sayfasından cetad eğitimi almış, şehrinizde bulunan ruh sağlığı çalışanlarına ulaşabilirsiniz. öte yandan bu konulara duyarlı tüm psikolog ve psikiyatristlerin listesi değil bunlar, cetad eğitimi almamış olup da size bu konularda yardımcı olabilecek başkaları da vardır, denk gelirseniz ne ala. bulunduğunuz yerdeki hastanelere danışabilirsiniz. öte yandan bu konulardan hiç anlamayan veya daha kötüsü homofobik olan psikiyatrist ve psikologlar yok değil. hatta eşcinselliği tedavi etmeye çalışanları da var hüseyin kaçın gibi, dikkatli olun, araştırmanızı iyi yapın.

eğer maddi durumunuz elvermiyorsa ve istanbul'daysanız, spod derneğinin psikolog servisi var, onların sitelerinden ulaşabilirsiniz.

lgbt bireylerde görülme riski daha yüksek olan alkol ve uyuşturucu bağımlılığı, kendine zarar verici hareketler ve ileri seviyesi olan intihar gibi düşünceler, genelde çocukluktan beridir süren toplumsal baskının yarattığı kendinden nefret etme duygusundan kaynaklanıyor, bu nedenle doğrudan bağımlılık tedavisi yanında, kişinin kendi benliği ile barışması için de psikolojik destek gerekiyor. bunun da en iyi yolu yine psikolog ve psikiyatristlerden destek almak.

internet kaynaklarından bilgilenmek isterseniz, türkçe kaynaklar fazla iç açıcı değil. şahika yüksel, seven kaptan, koray başar gibi insanları aratarak röportaj ve makalelerine ulaşıp bilgilenmeniz mümkün. öte yandan internette bu konularla ilgili türkçe kaynakların ekserisi bilimsel temeli olmayan hurafe ve önyargı ile dolu, son derece can sıkıcı şeyler. ülkemizde bu konular hakkında en tutarlı yayın yapan, ama daha çok lgbt politikaları ağırlıklı kaos gl'nin web sitesi. ismail alacaoğlu da mesela yazılarına ulaşabilirseniz gayet bilgilendirici. gene iyi bir alternatif olarak kaan arer'inki gibi lgbt blogları, birinci elden samimi bilgi sağladıkları için son derece iyiler. sorunlarınıza derman olur mu bilinmez ama başkalarının tecrübelerinden yararlanmak iyi birşey. keza eşcinsel temalı filmler izlemek de bilgilenmek açısından iyi olabilir, gerçi eşcinsel temalı filmlerin bayağı bir kısmının son derece iç karartıcı, bunalımlı olması gibi bir sıkıntı da yok değil. bu konuda bu sözlüğün ayılarock projesi gayet iyi.

eskiden gayromeo sitesinin türkçe çok detaylı ve harika bir rehber kısmı vardı, onu aradım bulamadım şimdi.

din ile ilgili sıkıntılarınız varsa gayislam adlı bir blog fena değildi yanlış hatırlamıyorsam, nefret söylemine girmeden din hakkında yazı yazabilen kişi sayısı çok az bu ülkede.

eğer lgbt iseniz, başınıza gelecek en iyi şeylerden biri bir internet erişiminiz olmasıysa, ikinci en iyi şey de muhtemelen ingilizce bilmek olacaktır, zira ingilizcenin size yardım konusunda da açacağı kapılar çok geniş. columbia üniversitesi'nin go ask alice sayfası mesela gayet iyidir. bir çeşit güzin abla ve soruları cevaplıyorlar, içerisinde güzel bilgiler var ( http://www.goaskalice.columbia.edu/ ). bunun dışında tabii yahoo answers, quora gibi soru cevap sitelerinden de faydalabilirsiniz. pozitif gey kimliği oluşturma konusunda yazan kevin alderson adlı psikolog amcanın çok güzel kitapları var, tavsiye ederim. zaten kitap ararsanız çok enteresan güzel kaynaklar çıkıyor. it gets better, the trevor project gibi oluşumlara da göz atabilirsiniz. bu ingilizce kaynaklar çok iyiler elbette ama temel sorunları, türkiye'de yaşayan birinin sorunlarına tam uymadıkları, dolayısıyla okuduğunuz durumlarda özdeşlik kurmanız ve ders almanız her zaman kolay olmayabiliyor, veya buranın koşullarına özel durumları hiç bulamayabiliyorsunuz. yine de faydalılar.

ailenizin destek almasını istiyorsanız listag, ankara gökkuşağı aile grubu gibi aile grupları ile iletişime geçebilirsiniz.

benim aklıma gelenler bunlar. eksik veya hatalar olabilir, eleştirilere açığım. aklıma başka şeyler veya başka kaynaklar geldikçe altına eklerim. sizin de tavsiyeleriniz olursa yazın. kolay gelsin.

peşin not: psikolog veya psikiyatrist değilim.

ek: (bkz: açılma rehberi)
(bkz: eşcinsellerin danışabileceği psikologlar)

birkaç da link: http://www.alopsikolog.net/reh.asp
http://t24.com.tr/haber/dr-seven-kaptan-escinselligin-tedavisi-olsa-heteroseksuel-insanlar-da-escinsel-yapilabilirdi,207036

ingilizce linkler: http://www.mattsweet.com/lgbt-anxiety-depression-guide.pdf