lgbt üyeleri ile sıradışı röportaj

gezi parkı olaylarının ardından birçok eylem ile seslerini duyurmaya çalışan lgbt bireylerinin antalya’da ki, oluşumu hakkında sıradışı bir röportaj yaptık. eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayan lgbt antalya temsilcisi uğur kurt ve arkadaşı erhan şimşek, ailelerin bu süreçte çok önemli olduğunu ifade etti.

bu durumu hastalık olarak gören büyük bir kesim var, lgbt bireylerinin durumunu nasıl açıklıyorsunuz?

uğur kurt: genelde bu durum şöyle tarif edilir, ya hastalıklısındır ya da tercih edersin. bu böyle bir durum değil. ne tercih ediyoruz ne de hastalık. doğuştan, kendi cinsimize yönelik ya da bedenimizi farlı bir cinse ait hissedebiliyoruz. ya da kendi cinsimize aşık olabiliyoruz, sevebiliyoruz. sorunuza döneceksek olursak bu bir seçim değil, bilimsel olarak açıklamaları var. seçim değil, hastalık. kişinin ana rahmine düşmesinden itibaren, kendi cinsine yönelmesi olarak adlandırabiliriz.

erhan şimşek: bu doğumdan itibaren var olan bir gerçeklik. hastalık olmadığı tüm dünyada kabul görüyor, bir tek bizimki gibi ülkelerde hastalık, saplantı diye tarif ediliyor. sonradan tercih edilebilen bir durum değil.

ilk kez kaç yaşında hissediliyor?

uğur kurt: kişiden kişiye değişiyor, kişinin kendini kabullenme süreci de değişebiliyor. genelde ergenlik döneminde keşfediliyor.

örnek vermek gerekirse, belli bir yaşa kadar erkeklerle flört eden bir kadının sonradan bedenini erkek bedenine dönüştürüp kendi cinsine yönelmesi mümkün mü, bu durum nasıl gelişiyor?

uğur kurt: bu şu şekilde, toplumun ve devletin dayattığı heteroseksist düşünce, yaşayış biçiminin etkisiyle, kadın kendi cinsine yöneldiğini, bedenini fark edemiyor. sonradan duygularını bastıra bastıra patlayıp açılabiliyor.

erhan şimşek: çocukluktan itibaren aileler çocuklarını şöyle yetiştirir.eğer kız çocuksan, bebekle oynayacaksın, erkek çocuksan arabayla oynayacaksın şeklinde yansır. ergenlik dönemine geldiğinde ancak kendini fark edebiliyor. o yüzden sonradan bir kabullenme sürecinin sonunda, ancak fark edebiliyor kendini. kız arkadaşı olabiliyor, erkek arkadaşı olabiliyor ama bu tamamen, toplumun baskısıyla oluşabilen bir şey. sonradan açığa çıkması ise, kendisini anladığı zaman ortaya çıkıyor.

bu durumla alakalı bazı testler yapılıyor, hormon testleri gerçeği yansıtıyor mu?

uğur kurt: hormonlarla hiçbir alakası yok. gay bir arkadaşım var benim, erkeklik hormonu hetero diye tabir ettiğimiz erkeklerden çok daha güçlü.

erhan şimşek: hormonal olmadığı kesinlikle kanıtlanmış bir durum ve bizimde elimizde kanıtları var. hormon testi yaptırsanız bile bir şey ifade etmiyor.

ailelere açıklanması, ailelere ifade edilmesi durumu nasıl gelişiyor?

uğur kurt: aileden aileye değişmesi ile birlikte, homofobik, transfobik söylemler. 'evden dışarıya çıkartmamalar, özgürlüklerinin elinden alınması’ bu şekilde gelişiyor normalde. aileler kabul etmek istemiyor, benim çocuğum deseler bile kabul etmek istemiyorlar. toplumun dayattığı heteroseksist yapıdan dolayı kabul etmek istemiyorlar. çoğu zaman kötü sonuçlar da çıkabiliyor.

erhan şimşek: türkiye gibi ülkelerde, toplum yapısına baktığınız zaman daha muhafazakar, tutucu bir yapısı var. o yüzden ailelerin genelde karşılayış şekli tepkisel. bunun bir süreç olduğunu düşünüyorum ben aynı zamanda, bireyin kendisini kabullenmesi zaman alıyor. ailelerinde kabullenme süreci var. aileden aileye değişebiliyor, kimisi katledebiliyor, kimisi biraz üzüntü yaşayarak bunu kabullenme sürecine girebiliyorlar. türkiye biraz sıkıntılı.

lgbti örgütlerinin ön planda olmaya başlaması, devlet politikasında bir ilerleme sağladı mı?

erhan şimşek: aslında şöyle bir şey var, devlet politikasından dolayı ön plana çıktı. devlet politikası daha sertleşince, muhafazakarlaşma artınca, toplumda bir yerden sonra patlama, yeterli sebep oluyor. bu da zaten eylemleri gerektiriyor. daha görünür olmayı gerektiriyor, başka yolu yok. herhangi bir kanun ya da yasa taslağı yok. nefret suçları ile ilgili bir kanun hazırlanıyor, bu kanuna bizler dahil edilmiyoruz.

devlet politikasında ne tür baskılar olduğunu düşünüyorsunuz?

uğur kurt: kimlikler cinsiyet eğilimi ve cinsiyet kimliği eklenmiyor. lgbti bireylerini katleden kişilere tahrik etti diye indirim almalarını sağlayan bir yasamız var. bu şekilde korunma altına alınmadığımız içinde, sokakta insanlar, gayleri, lezbiyenleri, biseksüelleri, transları katledebiliyor, öldürebiliyor. devlet politikaları bilinçli yönde olmadığı için, ailelerde bilinçlenemiyor. sonuç olarak, kimsede oturup, eşcinselleri transları araştırmıyor. bilmedikleri için de sürekli cinayet işleniyor. devlet, heterolar gibi bizim de normal bireyler olduğumuzu anlasa, dersler de anlatılsa, seminerler düzenlense çok iyi olur. ders kitaplarında bile heteroseksist bir düşünce empoze edilir bir hal var.

lgbti bireylere tepkili yaklaşımda trans bireylerin etkisi var mı?

erhan şimşek: ben size şöyle açıklayayım, bu örgütün açıklamasını kimse doğru düzgün bilmiyor zaten. kim nedir, kim nasıl adlandırılıyor bilmiyor. genel olarak ilk akla gelen bireyler, trans bireyler. onların durumu çok farklı, olumsuz gibi gözüküyor aslında ama onların yapabilecekleri farklı hiçbir iş yok. devletin onlara sunduğu hiçbir olanak yok, hiçbir imkan yok. yurtdışındaki gelişmiş ülkelere baktığımız zaman, onlar için yasalar ve çalışabilecekleri bir alan var. türkiye gibi bir yerde herhangi bir transa bile iş yok. onlara tek bir iş kalıyor, o da seks işçiliği. onlara siz uygun koşullar sağlamazsanız, onlarda istedikleri yerde herhangi bir yerde yapmak durumunda kalıyorlar. toplumun bu yüzden onlara karşı negatif bir tepkisi var.

iş bulma konusunda yaşadığınız zorluklar neler?

trans olduğu için trt’den atıldı

uğur kurt: bu daha çok görünür olmayı seçenlere özgün bir şey. örnek vermek gerekirse, trans geçişte olan bir arkadaşımız istanbul’da trt’nin müzik korosunda, tenör sese sahip. 3 gün önce korodan atıldı, trans birey olmaya başladığı için. korodan çıkaracaklarını söylediler, homofobik, transfobik söylemlere maruz kaldı. orada bile böyle bir durum varken; özel iş yerlerinde ki, durumu düşünüyorum.

erhan şimşek: gay ya da trans bir birey olduğunuzu söylediğiniz zaman yüzde 50 kaybediyorsunuz. o yüzden iş bulma imkanınız yok ya da kamufle etmek zorundasınız. iş bulma konusunda kendinizi ortaya koymuyorsanız sıkıntı yok. ufacık bir görünürlük bile iş kaybetmenize sebep.

devletten beklentiniz nedir?

uğur kurt: kesinlikle anayasa’ya cinsel yönelim ve cinsel kimlik ibaresinin eklenmesini istiyoruz. devlet kurumlarında bütün lgbti bireylerin çalışabilmesini istiyoruz. bugün yine futbol federasyonları hakemlerinden biri gay olduğu için işten çıkarıldı. bunların yaşanmamasını istiyoruz. bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar istiyoruz.

erhan şimşek: lgbti örgütlerini kapsayan bir yasa yok, bunun çıkarılmasını istiyoruz. nefret suçları yasasının içine biz bir şekilde dahil edilmeliyiz. teklifler var ama bu teklifler sürekli reddediliyor. hapishanelerde yatmakta olan lgbt bireyler var. kadın sığınma evlerinde lgbt bireyler var, bunların sorunları havada. çok vahim durumdalar. hapislerdekiler daha vahim durumda. trans kadın olmasına rağmen, erkek koğuşa alınanlar var. o kadar problem var ki, bunların hepsi için bir yasa gerekiyor. ve bu çok fazla sayıda, bireylerin haklarının devlet tarafından korunması gerekir.

lgbt bireylerinin bu yoldaki sürecini anlatır mısınız?

erhan şimşek: içinde bulunduğunuz ailenin bu süreci anlaması, aileniz bu olaylara sıcak bakan bir aile değilse, tamamen içe kapanıyorsunuz ve bunalıma giriyorsunuz. aileniz anlarsa ve bu sefer toplum baskısı var. yapı olarak da kadın görünümüne sahipseniz o zaman durum daha da vahim. toplum tarafından dışlanmaya başlıyorsunuz, bu sefer psikolojiniz daha da bozuluyor. ailelere çok iş düşüyor. eğitimden başka yolu yok. televizyondaki programlardan belediyelere kadar herkese iş düşüyor, eğitim konusunda. aileye açıklanma süreci hemen olmamalı.

röportaj: begüm aksoy

kaynak http://www.akdenizhaberci.com/