dsm-v b küme kişilik bozukluğu altında sınıflandırılır. psikodinamik açıdan freud narsisizmi psikoseksüel gelişim kuramındaki libidinal yatırımı bireyin kendi benliğine yaptığı otoerotik evre ile libidinal yatırımın diğer bireylere yani nesnelere yapıldığı fallik dönem arasındaki bir geçiş evresine yerleştirmesi olarak yorumlamıştır. freud daha sonra narsisizmi birincil ve ikincil narsisizm olmak üzere ikiye ayırmıştır. birincil(primer) narsisizm çocuğun tüm libidosunu kendine yatırdığı erken dönem iken, ikincil(sekonder) narsisizm nesne yatırımlarından geri çekilen libidonun yeniden benliğe dönmesi olarak tanımlanmıştır. freud narsisistik hastaların diğer bireylere ve terapiste libidinal yatırım yapamayacağı ve bundan dolayı aktarım ilişkisi kuramayacaklarını, tedavi edilemeyeceklerini düşünmüştür.
daha sonra kendilik psikolojisi acısından kohut, freud’un tümüyle patolojik olarak baktığı birincil narsisizme doğuştan her insanda var olan fakat gelişim sürecinde optimal hayal kırıklıkları ile olgun narsisizme evrilecek bir yapı olarak değerlendirmiştir.
optimal hayal kırıklığı: bebeğe primer bakım verenlerin bebeğin talepleri olduğunda bebekte travma yaratmayacak bir gecikme ile bunları karşılaması yani bebeğin tüm ihtiyaçlarının anında tatmin edilmemesi olarak belirtilmiştir. bu kavram analiz sürecinde narsisistik bireylerin gerçekle temasını sağlamaktadır. kohut ayrıca patolojik narsisizmin olgun narsisizme dönüşmeyerek narsisistik kişilik bozuklukların oluşumun temelinde birincil( daha çok anneye) ve ikincil aynalanma(daha çok babaya) eksikliklerinin olduğuna işaret etmiştir.
nesne iliskileri bakımından kernberg ilk olarak inceleme yapmiştir ve yüksek düzeyli borderline örgütlenmeye narsisistik kişilik bozukluğunu, düşük düzeyli borderline örgütlenme düzeyine ise malign narsisistik bozukluğunu yerleştirmiştir. dinamik olarak ayrıca teshirci, gizli, degersizlestirici gibi siniflandirmalar da bulunmaktadır.
ayirici tanida diger kisilik bozuklukları, hiperkinetik bozukluklar, davranış bozuklukları, duygudurum bozukluklari ve madde kullanımi düşünülmelidir.
tedavide birçok farklı yaklaşım bulunmaktadır. diğer kisilik bozukluklarında olduğu gibi kisilik bozukluğu tanısı koyabilmek icin birçok alanda işlevselliğin bozulması gerekir.
kitap önerisi: vamik volkan- fanustaki insanlar