prep

6 Entry Daha
prep programına dahil olabilmek için öncelikle hiv+ olmamanız gerekiyor. gittiğiniz sağlık merkezinde zaten size diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların yanında hiv testi de yapılıyor olacak. prep kullandığınızda, %99 gibi bir oranda da hiv'den korunmuş oluyorsunuz.

iki tür kullanım şekli var (günlük ve ilişki bazlı) ve doktor size hangi kullanım şeklini istediğinizi soruyor. ben günlük kullanım şeklini tercih ettim çünkü ilişki bazlı olanı takip edebilmek daha zor ve doktor da zaten bu kullanım şeklini pek önermiyor gibiydi.

ilk gün 2 tablet alıyorsunuz ve 2 saat sonra hiv virüsünün tutunmasını engelleyecek etkin maddeler kanınıza karışmış oluyor. özetle; 2 saat sonra korunmuş oluyorsunuz. sonraki günlerde de her gün 1 tablet olarak hemen hemen günün aynı saatlerinde ilacı almaya devam ediyorsunuz ve kanınızda etken madde hep bulunmuş oluyor. günlük kullanımı tercih eden kişiler eğer ilacı almayı unutursa da sorun olmuyor, yani haftada 4 gün aldığınızda ilaç sizi korumuş oluyor. ilişki bazlı kullanımda ise, ilişkiden en az 2 saat kadar önce 2 tablet ve ilişki sonrasındaki 2 gün de birer tablet olarak kullanmanız gerekiyor. fakat, doktorun bana söylediğine göre, prep programında olup da hiv virüsüne yakalananların büyük bir çoğunluğu ilişki bazlı kullanımı tercih edenlermiş. çünkü birçoğu ilacı ya düzensiz kullanmış ya da günün aynı saatlerinde ilacı almamış. en azından istatistikler bunu gösteriyor dedi.

hangi kullanım şeklini tercih ettiğiniz aşamasında, doktor, özellikle partnerinizle birlikte yaşayıp yaşamadığınızı, bunu yakın zamanda planlayıp planlamadığınızı, korunmasız cinsel ilişki yaşamayı düşünüp düşünmediğinizi, cinsel yönden tek eşli mi yoksa çok eşli mi olduğunuzu, uyuşturucu kullanıp kullanmadığınızı, aşırı alkol alıp almadığınızı, grup seks yapıp yapmadığınızı, (bkz: poppers) kullanıp kullanmadığınızı, vb. gibi birçok soru soruyor. 3 ayda bir gözlem için merkeze gidiyorsunuz. bu aşamada cinsel yolla bulaşan hastalıklar için tekrar testler yapılıyor ve ayrıca böbrekleriniz kontrol ediliyor. eğer herhangi bir böbrek sorununuz oluştuysa da ilacı bırakmanız veya kullanım şeklini değiştirmeniz isteniyormuş. böbreklerinizde ilaçtan kaynaklanan bir sorun oluştuysa da, bu durum, ilacı bırakmanızdan sonra düzeliyormuş.

özetle; hiv+ olanlar "b=b" ile baskılanırken, yeni hiv+ vakalarının da önüne prep ile geçilmiş oluyor. daha fazla bilgi almak isteyen olursa da bana özelden yazabilir.
1 Entry Daha