1 fatiha 3 ihlas

kur-anı kerimin açılışını yapan fatiha süresiyle kapanışını yapan ihlas sürelerinin okunma şekli.
yıllar evvel ateist bir arkadaşıma sınavdan önce okumasını söylediğimde "4ünü de bilmiyorum" karşılığını aldığım dualar
fatiha suresinin anlamı "ancak sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz. bizi doğru yola, nimete erdirdiğin kimselerin, gazaba uğramayanların, sapmayanların yoluna eriştir."

ihlas suresinin ise "de ki: o allah birdir, büyüklük onda nihayet bulmuştur, daim ve bakidir, her şeyden müstağni ve her dileğin merci'dir. doğmamış, doğurmamıştır. hiç bir eşi ve benzeri yoktur"

kabristana gidildiğinde ölen yakınlarımıza bunları okuruz / okurduk. gel gör ki ölen adamla hiçbir ilgisi yok bu duaların. yani "tanrım onun günahlarını bağışla, kıyamete kadar azap yaşatma, kabir azabı çektirme" desek ya da duanın içeriği böyle olsa ya da içeriği böyle olan bir dua olsa, onu okusak ellerimizi yüzümüze sürüp amin desek, daha mantıklı değil midir? bu surelerin sadece bana faydası var (eğer varsa tabi) tamamen bencilce (eğer işe yarıyorsa tabi). hatta bana yararı bile yok, sadece tanrıyı pohpohluyorum birsin teksin eşin benzerin yok vsvs (gerçi pohpohlamak da işe yarar ama)

velhasılı kelam sevmiyorum arapça dua etmeyi, yıllarca anlamını bilmeden ölünün arkasından "dünya düzdür, güneş dünyanın etrafından döner" diye ağlayarak dua ettiren bu dili / dini.
bu ülkede küçük işletmelere yer kalmadı. ne emeklerle ne çabalarla açılmış ekmek teknesi fakirlerin artık umut kapısı değil malesef.
(bkz: bir fatiha üç iflas)
halk arasında "üç gulhû bi elham" diye adlandırılan namaz sureleri kombosu.