tunus

bundan üç yıl önce arap baharı'nın başladığı, başkenti tunus olan, akdeniz kıyısındaki küçük kuzey afrika ülkesidir.
tarihi, roma imparatorluğunun çağdaşı olan kartaca uygarlığına kadar dayanan tunus, bu görkemli uygarlığın yıkılmasından sonra roma eyelet olmuştur.
müslüman arapların kuzey afrikayı istilasından sonra arap imparatorluklarının ve zaman zaman çeşitli yerel hanedanların yönettiği ülke, 1556 dan itibaren osmanlıların akınlarına maruz kalmaya başladı ve 1578'de tunus şehrinin de alinmasıyla, tamamen osmanlı hakimiyetine girdi.
300 yıl süren osmanlı yönetimini, 1881'den itibaren fransız işgali takip etti ve 1956 yılında habip burgiba liderliğinde bağımsızlığını kazanana kadar fransız sömürgesi olarak kaldı.
11 milyon civarında bir nüfusa sahip olan ülke, 30 yıl süren zeynel abidin bin ali diktatörlüğünün yıkıldığı 2010 yılından beri, bitmeyen toplumsal çalkantılara sahne olmaktadır.
2010 da başlayan ve tüm arap coğrafyasına yayılan arap baharının ilk kıvılcımının çakıldığı ülkede sular durulmuyor..
en son solcu halk cephesinin liderlerinden şükrü belaid'in bir suikast sonucu öldürülmesi sonucu halk yeniden sokaklara döküldü..
seçimler sonucu iktidara gelen islamcı hükümetin başbakanı hammadi cibali istifa etti..
öldürülen belaid, insan hakları savunucusu bir avukat ve devrim sürecinde önemli bir siyasi aktördü, seçimlerden sonra iktidara gelen ennahda hareketinin, devrimin kazanımlarını çaldığını ve tunus halkının değil, yabancı güçlerin çıkarlarını gözeten bir ajandaya sahip olduğunu iddia ediyordu..