yaban

kanal d prodüksiyonu "haneler"deki kadir inanır çakması kopuk. memleketi normana dönmüş.
yakup kadri karaosmanoğlu nun 1932 yılında yazdığı bir romanın adı olup roman geçmişimizin ilk özgün örneği, ilk başyapıtı sayılır.. kurtuluş savaşı, köyün durumunu, köylünün savaştaki tavırlarını ve ahmet celalin köylülerle olan ilişkisini anlatır.

ve 1973 yılında başrollerini gülşen bibikoğlu ve kadir inanırın paylaştığı bir sinema filminin adıdır.
romanın alt metni ; " kılık kıyafet değişse kaç yazar kafa eski kafa olduktan sonra ? " olarak özetlenebilir .
ülkeyi, askerle birlikte aydın sınıfının yönetmesi ve geri kalanın, yani batılı olmayıp batılılara yabancı kalanların, değişim döneminde haliyle kendi geleneklerini savunanların yönetilmesi gerektiğini savunan karaosmanoğlu yakup kadri'nin halk düşmanı olarak nitelenebilecek romanıdır. sonraki devirlerde bu yönüyle eleştiri yağmuruna tutulan yazar evelemiş gevelemiştir. bu roman ile ilgili gerçek bir tahlil, eleştiri okumak için berna moran beyefendinin türk romanına eleştirel bir bakış adlı iki ciltlik insan üstü, marksist kimliğin görülebildiği yaklaşımlarla ölümsüzleştirdiği eserine bakabilirsin.

ben o günden sonra yakup'u sevmedim.

edip cansever'in " çağrılmayan yakup" adlı şiirini ona armağan edesim geldi. o yakup ki halkını bir pislik gibi tarif ve tasvir etmişti yaban'ında, çağrılmayan yakup gibi bir mermer merdiven basamağı olaydı. ama sonra hayır, çağrılmayan yakup iyi, kaliteli muhteşem bir şiir. kadri'ye kurban edemem. kadri kıymeti vardır ben de.