akıl ile zeka arasındaki fark

akıl -lı ekini alabilir, zeka da alabilir ama tek başına hoş durmaz. başına geri eklersek güzel olur.
(bkz: düz adam)
(bkz: mantık)
(bkz: zeki)
(bkz: deli)
(bkz: dahi)
(bkz: gelişim)
(bkz: olgunlaşmak)
(bkz: yalan)
(bkz: gerçek)
(bkz: doğru)
(bkz: yanlış)
(bkz: yetenek)
(bkz: hafıza)
(bkz: algı)
(bkz: eğilim)
birbiriyle hem bağlantılı hem de son derede uzak iki kavram. zeka dan bahsederken bir ya da birden fazla ilgi alanından bahsedebiliriz. matematik dahisi, müzik dahisi, fizik , resim, gibi. akıl ise analiz gücü ile ilintilidir. karşılaştığı eylemleri analiz eder ve çözüm üretir. yüksek iq ya sahip insanlar genelde ( her zaman değil) sosyopat olurlar. duygusal olarak zayıflardır. durumlara tepkileri değişiktir. zira normal zeka seviyesindeki insanlar tepkilerinde duygu da barındırır. otizm, disleksi gibi bazı sendromlar da durum iyice karışır.
ikisi arasında bir fark görememeye ne deniyor, ben asıl onu merak ettim şimdi.
bir elim yağda, bir elim balda değil yanlış anlaşılmasın. iki mefhum için tek bir kelime kullanarak yaftaladığım insanları görünce karşı kaldırıma geçip, yüzümü göstermeden uzaklaşıyordum. hem akıl, hem zeka insanlarını ayırıp etiketlemek, baya iş çıkıyor bana. kaldırım değil, sokak değiştirmek lazım.
en kısa hali ile zeka algılama yeteneği, akıl uygulama yeteneği denilebilir. zeka 30lardan sonra azalma eğilimi gösterir, akıl ise deneyimle artığı icin 40 larda en üst halde denir.