chp nin ulusalcılıkla imtihanı

daha önce kürt sorunu ve ermeni soykırımı vesilesiyle defalarca ortaya çıkmış olan ve zannımca chp'nin ölüm- kalım meselesi olacak olan imtihandır.
chp ya içindeki şövenist safralardan kurtulup gerçek bir sosyal demokrat partiye evrilecek, ya da içindeki sol- demokrat unsurları tasfiye edip, ileride mhp ve ip ile kurulabilecek bir milli cephe hükümetinin hayalleriyle kendini avutacak nasyonal-sosyalist partiye dönüşecek.

(bkz: hüseyin aygün)
(bkz: salih fırat)

kılıçdaroğlu başında olduğu sürece her imtihandan kalacak partidir. her yolu denese de ulusalcıların gözünde değeri olmayacak partidir. ortanın solu, sağın solu, ebesinin solu, ulusalın solu, her şey olabilirler ama atatürk'ün partisi asla olamazlar. karaoğlan gitti chp devri bitti. hik diyicinin pik diyicisi liderler yerine yumruğunu vuran liderler gelmeli artık
bence chp'nin mezhepçilikle imtihanıdır chp'nin esas sorunu.chp hiçbir zaman sosyalist parti olmadı.sol tek anlamı olan bir kavram değildir.milliyetçiliğinde sol tandansları olabilir.işte chpde kurulduğu ilk günden itibaren seküler,şehirli,yüzünü batıya dönmüş,maalesef devletçi (maalesef çünki 600 yıllık osmanlıda türk aristokrasisine izin verilmiyor buda türk burjuvazisinin oluşmasını engelliyor.iş devlet memurlarına kalıyor) türk milliyetçisi bir partidir.mhp ile farkları vardır.mhp köylü tabanlıdır,dini referansları vardır v.s
asıl durum chp'nin solla imtihanıdır. çünkü chp bir yandan parti içine sosyal demokrat çizgide isimler yerleştirirken, öte yandan parti içindeki milliyetçi ve sol siyaset çizgisine uzak isimleri korumaktadır.* dolayısıyla chp kendi içinde tutarlı bir çizgide görünmemekte parti içinde bazı insanlar eşitlik temelli politikalardan bahsederken diğer bazı isimler zaman zaman faşizme kayan tepkiler vermektedir. sanılanın aksine durumun kılıçdaroğlu'nun basiretsizliği ile falan da alakası yoktur. türkiye ezelden beri sol siyasetin düşük destek gördüğü bir ülkedir. yani elini masaya vuran lider gelsin, şunlar yapılsın falan demekle işler çözülmez. solun tüm dünyada fırtınalar kopardığı 70'li yıllarda bile chp gibi sosyal demokrat partilerin türkiye'de aldığı oy bellidir. karaoğlan efsanesi de bu konjüktürde doğmuştur. %35 civarı oyların alındığı dönemler olmuştur. ama bu dönemin şartları ile alakalıdır. zamanında chp ve türevi partilere oy vermiş kürt seçmen, artık bdp'ye oy vermektedir. bu da kafadan bir %7 oy kaybıdır. dolayısıyla chp'nin alabileceği en yüksek oy aslında %30 ve civarıdır. son genel şeçimde alınan % 26 oy aslında şaşırtıcı değildir. neredeyse tüm sağ partilerin oylarını ve liberal grupları bünyesinde toplamış akp gibi bir partinin karşısında chp gibi bir partinin şansı yoktur. chp yerine başka bir sol parti gelse* türkiye gibi bir ülkede yine başarılı olamaz. akp hegemonyasını türkiyede malesef yine başka bir sağ parti yıkabilir.