çökük meme ucu

çökük meme ucu nedir?

meme ucunun dışarı çıkık olması gerekirken geçici ya da kalıcı olarak meme içine gömülü olması durumuna verilen isimdir.

çökük meme ucu neden oluşur?

çökük meme ucu yapısal (doğumsal) olabilir ya da sonradan gelişebilir. gebelik ve emzirme ile, memenin büyümesi ve sarkmasında, meme travmaları ya da enfeksiyonlarını takiben gözlenebilir. özellikle dikkat gerektiren önceden yokken meme başı çöküklüğü ve çekintisinin oluşmasıdır. bu durumda memede tümöral kitle ve enfeksiyöz durumların araştırılması gerekir.

çökük meme ucu kimlerde görülür?

kadında olduğu gibi erkekte de çökük meme ucu ile karşılaşılabilir. tüm kadınların yaklaşık % 10 unda meme başı çöküklüğü olabilir.

çökük meme ucu farklı derece ve şekillerde olabilir mi?

hafif seviye diye nitelenebilecek çökük meme ucu olgularında, meme ucu çevresine basılarak ya da masajla, bazen de kendiliğinden meme ucu dışarı çıkar. bu hastaların bir çoğunda süt kanalları etkilenmemiştir ve emzirme mümkündür.

orta düzeydeki çökük meme ucu olan kişilerde, meme ucu biraz zorlama ile de olsa dışarı çıkartılabilir, ancak çevreye yapılan baskı ya da çekme etkisi geçince yeniden içeri gömülür. bu grup hastalar bazen zorluklar yaşasa da emzirebilir. gömülü meme başına ulaşan süt kanalları kısmen sertleşmiş ve kısalmıştır. meme ucu gömülü olan kadınların büyük çoğunluğu bu gruptadır.

ağır seviyede diye nitelenen gömülü meme uçlarında, masaj ya da dışarı çekme ile meme ucu nadiren dışarı çıkarılabilir. bu grupta meme başına gelen süt kanalları gelişimsel olarak özelliğini yitirmiştir ve bant tarzındadır. hastaların emzirmesi neredeyse imkansızdır. meme başının içeri gömülü hali, bu bölgedeki enfeksiyon ve hijyen sorunlarının görülme sıklığını artırır.

çökük meme ucu nasıl tedavi edilir?

hafif ve orta seviyede meme ucu çöküklüğünde genellikle tedavi gerekmez, tedavi ihtiyacı halinde cerrahi girişim yerine masaj, özel pompalar, meme ucu çevresinin uyarılması, meme kahverengi alanına bası yapan medikal malzemeler kullanılabilir. ağır ya da ciddi meme ucu çöküklüğünde , meme başına gelen süt kanalları meme ucunu çeken ana neden olduğundan ve emzirme için gereken sütü taşıma vasfını yitirdiğinden, cerrahi yöntemlerle içeriden kesilir.

çökük meme ucu hastaları nelere dikkat etmelidir?

kısa sürede ortaya çıkan ilerleyici durumlarda, memenin araştırılması gerekir. yapısal olarak bu duruma sahip anne adayları, doğum sonrası uygun yöntemlerle bebeğini emzirebilir. bebeğin meme başı dışında, kahverengi bölgeyi emecek şekilde beslenmesi, süt vermeyi kolaylaştırır. ciddi meme ucu çöküklüğü olanların bu bölgenin temizliğine çok daha dikkat etmesi, olası enfeksiyonları önleyicidir.

*alıntıdır.
emdirsin geçer dediğim hede.
bu aralar çok çirkinleştim sayın her kimse:)