florence nightingale

"bütün dünya mutluluktan bayılsa, hemşireler onların tansiyonlarını ölçmekle uğraşırlar," diyen ünlü hemşire kadın.

istanbul'da adına hastane mevcuttur.
hemşireliğin ilk öncüsü olan muhteşem kadın.ailesi zengin olduğu halde gönüllü olarak hasta bakıcılık yapmaya başlamıştır.o devirde hasta bakıcılık fakirlerin işi olduğu için ailesi tarafından hoş karşılanmamıştır.birinci dünya savaşı sırasında istanbulda bulunmuştur.
kitaplarda hemşireliği ilk tanımlayan ve uygulayan meslek büyüğü olarak geçer.
bütün dünyada çağdaş hemşirelik mesleğinin kurucusu olan ingiliz asıllı hemşire adını doğduğu italya'nın floransa kentinden almıştır. varlıklı bir ailenin çocuğu olan florence nightingale, ailesinin maddi durumu sayesinde rahat, sıkıntısız bir hayat yaşamaktansa, hasta bakmayı, sağlık koşullarını iyileştirmeyi tercih etmiştir. babası tarafından eğitilen florence, yunanca, latince, almanca, italyanca, fransızca, matematik ve tarih konularında bilgili, aydın ve eğitimli bir kadın olarak yetişti. döneminde hastaneler bakımsız, kalabalık, hasta bakıcılar ise kaba ve eğitimsiz olduğundan, ailesi bir hastanede çalışma isteğine karşı çıktı. bunun üzerine hastaneleri dolaşıp, hastaları gözlemleyerek, hastanelerin nasıl düzene girebileceği hakkında deneyim kazandı.

1851 yılında almanya'da bir kuruluşun hemşirelik kursuna katılan nightingale, iki yıl sonra ailesinin karşı çıkmasına rağmen, londra'da kadın hastaların bakıldığı bir hastanede yönetici oldu. hastaneler hakkındaki bilgi ve yeteneği kısa zamanda anlaşıldı ve karşısına büyük bir fırsat çıktı.

o yıl mart ayında kırım savaşı meydana geldi ve ingiliz askerlerinin durumunun kötü olduğu öğrenildi. yakın arkadaşı olan savaş bakanı sidney herbert , üsküdar'da bulunan selimiye kışlası'ndaki hastanede görev yapmak üzere bir kadın hasta bakıcı grubu oluşturmasını istedi. 21 ekim'de gönüllü 38 kadınla beraber yola çıktı. üsküdar'a vardığında hastanenin bakımsız olduğunu ve insanların savaş yaralarından çok, sıtma ve çeşitli bulaşıcı hastalıklar nedeniyle öldüğünü gördüler. yoğun bir çalışma sonucu, gerekli malzeme ve eksiklikleri gidererek, hastaneyi sağlık koşullarına uygun bir hale getirdi. bu uğraşların sonucunda ölüm oranı yüzde 42'den yüzde 2'ye indi.

ulusal bir kahraman olarak görülen nightingale 1860'ta londra'daki st. thomas hastanesi'ne yaptığı 45 bin sterlin civarındaki bağışla nightingale hemşirelik okulunu açtı ve bu adımla hemşirelik bir meslek olarak kabul edildi. hemşire yetiştirmede çağdaş yöntemlerin uygulandığı aynı yıl, yazdığı notes on nursing (hemşirelik üzerine notlar) isimli kitabı yayımlandı ve yabancı dillere çevrildi.

bozulan sağlığı zamanla işini yapmasına engel olsa da, hindistan'daki ingiliz askerlerinin sağlık sorunlarıyla ilgileniyor, sağlık örgütlerinin gelişimi konusunda çalışmalar yapıyor ve bölgesel hemşirelik hizmetlerine destek veriyordu. 1907 yılında daha önce hiçbir kadına verilmemiş olan liyakat nişanıyla ödüllendirildi.

florence nightingale'in doğum günü olan 12 mayıs'ı izleyen hafta, bütün dünyada hemşirelik haftası olarak kabul edilir. ülkemizde adını taşıyan bir hemşirelik okulu hastaneler bulunmaktadır.