gay ikonu

15 Entry Daha
zamanında eşcinsel profil sitelerinin birinde "handeci ve ajdacı kadınlar uzak dursun!!!" diye bir yazı görmüştüm ve çok kopmuştum, ne zaman gey ikonu lafını duysam bu söz aklıma geliyor.

gay ikonu lafı asıl anlamıyla herhalde "sözleri ve yaptıkları ile eşcinselleri destekleyen sanatçıları" anlatıyor ama gözlemlediğim kadarıyla, bazı sanatçıların (ki genelde kadın sanatçılar oluyor bunlar) eşcinsellere herhangi bir kaydadeğer açık faydası dokunmamasına rağmen, eşcinsel bireyler için fetiş objesi haline getirilecek kadar sevildikleri gerçeği var. bu tanıma en iyi uyan kişi de ajda pekkandır herhalde bu ülkede. kadının eşcinseller ile bildiğim kadarıyla uzaktan yakından alakası yok, ama yine de bu kadını fetiş haline getirmiş bir kaç tanıdığım var. bunlardan biri, ajda pekkan'nın hiç bir konserini kaçırmadığını, istanbul'dan kalkıp trabzon'da mı konseri var, hop oraya, kıbrıs'ta mı var, hop oraya şeklinde gidip durduğunu anlatmıştı, facebook profilinden de bu durum anlaşılıyordu. öyle bir profili var ki, kadınla, kadının kocasıyla olduğundan daha çok beraber çekilmiş fotoğrafı var gibi görünüyor (sahi ajda'nın kocası var mıydı?).

ajda pekkan yanında, hande yener, demet akalın, sezen aksu, nazan öncel, yabancılardan madonna, lady gaga, beyonce, mariah carey, hatta bu listede saymakta beis görmediğim michael jackson fetişi olan eşcinseller tanıdım. bütün albümlerini koleksiyon namına alıp tüm şarkılarını baştan aşağı ezberlemeler yanında, bu kadınların adına çılgın gibi dolu dolu web sitesi hazırlamalar, bütün konser dvd'lerini satın almalar, doğum günlerinde facebook profilini baştan aşağı değiştirenler falan gördüm. gay ikonu olayı bu şekilde oluyor sanırım. benzer şeyleri george michael, elton john, zeki müren, bülent ersoy için yapanlara hiç rastlamadım, vardır belki.

eşcinseller arasında neden böyle bir kadın sanatçıyı fetiş haline getirme saplantısı olduğunu anlayabilmiş değilim. bu tür konularda kafa yoran bir arkadaşım ile bunu konuştuğumda bana "dikkatini çektiyse bu kadınların hepsi, heteronormatif erkek dünyasında, bir erkeğe ihtiyaç duymadan tek başlarına varolabilmiş, ciddi başarılar sağlayabilmiş, güçlü kadınlar. eşcinsel erkekler de aynı dünyada varolma mücadelesi verdiklerinden, kendilerini bu kadınlarla bilinçaltlarında bu nedenden dolayı özdeşleştiriyorlar, gay ikonu fetişi durumları bundan kaynaklanıyor" demişti. bu konunun derin sosyo-psikolojik araştırmasını yapmış değilim ama bu açıklama duyduğum/okuduğum en mantıklı açıklamaydı.

benimse zamanında bir tori amos manyaklığım vardı ama, gay ikonu sayılır mı bilemeyeceğim. fazla sıkıntılı kaçıyor sanırım bu kadın gay ikonu olmak için, bir de çok parıltılı bir hatun değil. benim manyak şekilde dinlediğim şeyler arasında en geysel olanı herhalde abba'ydı, hala da çok severim ama gay ikonu olma kriterlerini bunlar da karşılamıyor.

bir sosyolojik tespitimizin daha sonuna geldik. bir dahaki tespitimize kadar esen kalınız :)
7 Entry Daha