hukuki olarak eşcinsellik

birçok ülkede eşcinsellik bir suç olarak kabul edilmektedir, fakat son yıllarda bu ülkelerin sayısı hızla düşmektedir. uluslararası af örgütü'ne göre 2007'den beri yaklaşık 70 ülkede eşcinselliğe ceza verilmektedir. hindistan, afrika'nın bazı bölgeleri, guyana, jamaika, kuzey kore, malezya, papua yeni gine, bazı orta asya devletleri ve birçok müslüman ülkede (ortadoğu ve kuzey afrika) eşcinsellik kanunen hapis cezasıyla cezalandırır. eşcinsel ilişki veya herhangi bir livâta hareketinde bulunanlara idam cezası verilen ülkeler şunlardır: suudi arabistan, birleşik arap emirlikleri, iran, moritanya, nijerya'nın kuzeyindeki bazı eyaletleri, somali, sudan ve yemen.
sevgilimle kabeye gitmeye kalksam idam mı edilirim? güney afrika cumhuriyetinde evlensek burada da evli sayılır mıyız? gibi sorularım var. bir hukukçu gelip de açıklamıyor ki kardeşim. isyanım var.
türkiye'de ceza yasalarında salt eşcinsel olmak henüz şeklen suç değil. ama çok yakında suç kapsamına alınabilir. yani an itibarı ile polise gidip "kardeş ben eşcinselim sorun olmaz heralde" derseniz tutanak tutma ya da savcılığa sevketme yetkisi yok. kısaca suç değil.

ancak içinde eşcinselliğin geçtiği başka suçlarla harmanlanarak kasıtlı olarak suç kapsamına sık sık sokuluyor.

bir de gay olsun hetero olsun işlenen ciddi suç örnekleri var. örneğin kolinizin telefonunu aşırırsanız gey olduğunuz için değil yağma ya da hırsızlık suçundan en az 10 sene yatarınız vardır. ya da sokak ortasında seks yaparsanız yine gay olduğunuz için değil ahlaka aykırı yaşam ya da fuhuştan 2-3 yıl hapis yatabilirsiniz.
türkiye'de yasal olarak suç değildir belki ama kanunlarda bahsi hiçbir şekilde geçmez, görülmezden gelinir. ıslahat fermanı sonrası fransa'dan ithal edilerek çıkarılan 1858 ceza kanunu ile suç kapsamından çıkarılmıştır. eşcinsellikle en yakın yasal düzenleme livata hükmünde bulunur, yani erkeğin erkeğe zorla cinsel tecavüzü konusunda suçu düzenler. suç dışında tek kanun ise, turgut özal döneminde çıkarılan cinsiyet değiştirme ile ilgili düzenlemedir. ordunun psikoseksüel bozukluk kanunu bulunmaktadır, eşcinselliği nedeniyle askerliğini yapmaya elverişli olmayanlar askerlik muaf tutulur. bunlardan başka herhangi bir lgbt düzenlemesi, herhangi bir hak koruması kanunlarda bulunmamaktadır. kaldi ki türkiye birleşmiş milletler'in "cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığını önleme" protokolünü de imzalamamıştı.

https://en.wikipedia.org/wiki/file:lgbt_rights_at_the_un.svg
medeni kanunda yada başka her hangi bir kanunda eşcinsel evlilikleri yasaklayan bir madde yoktur. eşcinsel evlilik yasak değildir.
peki neden yapılamaz? çünkü hukuk sistemi tanımlamamıştır. kanunen evliliğin tanımı karşı cinsten olan kişiler arasındaki akit olarak geçer. aynı cins kişiler evlenirse buna hukuken yok hükmündedir denir. ancak bir tespit davası açılabilir. hiç bir sonucu olmayan bir işlem anlamına gelir bu. yani boşanma davası açılmaz, nafaka alınmaz, mal paylaşılmaz. baştan beri yokmuş gibi kabul edilir.