noel

romalı atalarımızın, paganizm ve mitracılık kökenli dinsel mirasının, hristiyanlığa girmiş geleneklerinin bir parçasıdır.
sözcüğün etimolojik kökeni biraz karışıktır. keltçe'den latince'ye uzanan bir çokköklülük vardır.
yeni güneş ve yeni haber gibi anlamlar taşıdığı düşünülmektedir.
hristiyanlıktan çok önce, 25 aralıkta kutlanmakta olan büyük bayram, güneş tanrısının doğum günüdür.
daha sonra, hristiyanlığa geçmekte olan roma halklarının eski inançları ile yeni inanç arasında köprü kurmak ve uzlaştırmacılık yapmak amacıyla ( senkretik, senkretizm), birçok eski bayram ve kutsal gün, yeni inanç sistemine aktarılmıştır.
iyi ki de yapılmıştır.
insanlık ve uygarlığımız, böylesine birbirine yakın ve birbirini doğurmakta olan bir felsefeler zinciridir sonuçta...tüm bayramlar bizimdir, hepimizindir!

şimdiden kutlu olsun, tüm anadolu ahalisine ve hristiyanlık inancındaki insanlara...
bu gün fatih çarşamba pazarının girişinde,30 yaşlarında genç bir adam;eline almış beyaz bir çuval,içinden oyuncaklar çıkartıp çocuklara hediye dağıtıyordu. önce bir afalladım,bilen bilir;çarşamba nakşibendi tarikatının yoğun olduğu bir yer,burada ufak çocuklar bile sarıklı,cübbeli yada çarşaflıdır.her binada yatılı kur'an kursu var,haliyle içimden:
"şişme noel babayı pıçakladıkları gibi bu adamada bir şey yapmazlar inşallah" dedim,pazara daldım.

abovv pazar ateş pahası,neyse efenim bir kaç bir şey aldım çıktım pazardan. baktım adam bitirmiş işini gidiyor,son bir kaç oyuncak vardı elinde onları da verdi gitti. yine içimden: "vay anasını,noel ruhu buraya kadar gelmiş. ülke normalleşiyor diyorlardı inanmıyordum". derken,sonra emniyet-fatih metrosuna geldim. iki çarşaflı genç kız sağlı-sollu geçmişler metronun girişine,ellerinde de broşürler var gelen geçene uzatıyorlar. pek kimse oralı olmuyor,alan da yok. metroya girecekken yanlarına yaklaştım özellikle,bakalım neymiş bu. şöyle kızın elindeki kağıda göz ucuyla baktım,ne olsa beğenirsiniz? "yılbaşı kutlamayın,müşriklerden olmayın" gibi bir başlık,altında da ayetler,hadisler falan filan. yine içimden: "yok lan bu ülkeden hiç bir pok olmaz ama seviyorum da.herkes kendi kafasına göre takılıyor". o adam oyuncakları ne amaçla dağıttı bilemem ama noel arifesi olduğundan aklıma başka ihtimalde gelmedi. oyuncakları alan çarşaflı kadınlar gözümün önüne geldi,sonra az önceki kızları düşündüm bir sonuca varamadım.
24 aralıkta noel arefesi ile başlayan ve 26 aralık tarihine kadar devam eden isa'nın doğumunun kutlandığı bir hıristiyan bayramıdır.
ortodoks hıristiyanlar ise noel'i 6 ocakta kullanırlar.
ailele üyelerinin bir araya geldigi, birbirlerine hediyeler verdikleri, birlikte yemek yedikleri bir bayramdır. son yıllarda noel baba figürü ile bütün dünya'ya yayılmış, dini kimliğinden uzaklaşıp sekülerleşmiştir.
türkiyedekilerin rakı masasında kutladığı dini bayram, seviyorum bu kafayı.

edit: türkiyede'ki hristiyan amcalardan bahsetmekteyim tabi.
isa'nın doğumgünü. gregoryan takvimi ile jülyen takvimi arasındaki gün farkından dolayı katolikler 25 aralıkta, ortodokslar 7 ocakta kutlarlar. bizim 31 aralıktaki yeni yıl kutlamalarımızla noel in bir alakası yoktur. yılbaşını gevurlar kutlar mantığındaki geri zekalılara duyurulur.
yarındır ey ahali!
inanan ve inanmayan herkes için, yeni ve güzel başlangıçlara neden olsun!