oslo görüşmeleri

13-14 mayis 2011 tarihlerinde, norveç in başkenti osloda, norveç ve ingiltere hükümetlerinin arabulucuyla, türkiye cumhuriyeti devleti yetkilileriyle pkk nin avrupa kadroları arasında yapılan, ve iki taraf arasında 30 yıldır süren ve 40 000 in üzerinde insanın hayatına malolan çatışmalı dönemi sona erdirmek amacıyla yapılmış, ama başarıya ulaşamamış görüşmelerdir.
bugün kemal kılıçdaroğlunun, "pkk silah bırakacaksa oslo görüşmeleri sürmeli" diyerek yeniden gündeme getirdiği görüşmeler.
barışın konuşulmaya çalışıldığı nadir anlardan biridir.silahla çözümün imkansızlığını kavrayan böyükler nihayetin de bir araya gelmişler.bir şekilde süreç manipule edilip kapatılmıştır.sonrası gene kelle hesabı.

ke-mal ise önce hükümeti pkk ile masaya oturmakla suçlamış daha sonra çark edip devam etsin falan demiştir.akıllıca olan oturup müzakere etmektir sen pkk ya çapulcu eşkıya diyorsun ama senin savaştığın taraf ve muhatap almak zorundasın.kanın durması için yapışması gereken bu.fakat son dönemlerde her iki tarafında şahinleri kan üzerinden gelir-oy toplamaya devam ediyor.türk ve kürt halkı bu oyunu bozmadıktan sonra sonumuz karanlık görünüyor.
bugün baslayacaktir. norveçin baskenti oslo da kolombiya hükümeti ile yönetime karsi silahli mücadele yürüten marksist farc ( kolombiya devrimci silahli güçleri) arasinda, norveç, küba, sili ve venezuellanin arabuluculuguyla gerçeklestirilen görüsmelerle, 50 yildir süren çatismali sürece siyasi bir çözüm bulunmasi hedefleniyor.
kolombiya halkinin % 82 si bu görüsmeleri destekliyormus.
bazi teknik sebeplerden ve farc in kendi heyetine son dakikada hollanda asilli bir kadin gerillayi eklemek istemesi nedeniyle, 2 günlük gecikmeyle baslamistir. ilgiyle takip ediyoruz. umariz 200.000 civarinda insanin hayatina malolmus çatismalar sona erer ve latin amerikanin son iç savasi barisla sonuçlanir.
türkiye ile pkk arasında yapılanı, 2011 yılı yaz aylarında kesintiye uğramış, yerini çatışmalı ve kanlı bir sürece bırakmıştı.
sürecin kesilmesinde kürt tarafı, devleti kendilerini oyalamakla, türkiyedeki milliyetçi hassasiyetten korktuğu için ikili oynamakla, bir yandan görüşmeler sürerken öte yandan operasyonlara ve kck tutuklamalarına devam etmekle suçlamış, türk tarafı ise örgütün silvan saldırısı ile provakasyon yaparak olası bir barış ihtimalini sabot etmekle suçlamıştı.
bu günlerde imralı merkezli yeni bir süreç yaşanıyor. bakalım ne çıkacak şapkadan..?

(bkz: yeni imralı süreci)