hijra

güney asya kültüründe üçüncü cins olarak kabul edilen kişiye verilen isimdir.
hijra olmak için bir kişinin hadım edilmesi gerekmektedir. hijralar genelde renkli giysiler giymekte, ağır bir makyaj yapmakta ve çeşitli takılar takmaktadırlar. hindistan'daki hijralar, bir fahişe ile aynı düzeyde bir sosyal konuma sahiptir. genellikle çeşitli törenlerde (doğum, evlilik, festival vs) şarkı söyleyerek ya da dans ederek hayatlarını kazanmaktadırlar.
hindistan'da eski yıllarda, üst düzeyde görülen, tanrılarla ilişkilendirilen 3. cinsiyet kişiler olarak adlandırılan kişilerdir. bir çok etkinliğe özel davetli olarak kabul görürlermiş. hindistan'da translara verilen bir isim aslına bakarsanız. şimdi tabi devir değişmiş durumda, kıyıda köşede, zor şartlarda yaşıyorlar ve pek kabul görmüyorlar ve dışlanıyorlar. trans olmak her zaman zor, özellikle de orta doğu, asya, afrika gibi geri kalmış topraklarda.
hindistan da yaşayan transeksüeller için kullanılan kelime. hijra kabileden ayrılan kişi demekmiş, küçük yaşta cinselliklerini yaşayabilecekleri şehir merkezine inmek için kabilelerinden ayrıldıklarından sebep. hindistan 2012 yılında üçüncü cinsiyet olarak resmen kabul etmiş.
https://onedio.com/haber/ucuncu-cinsiyet...

bangladeş'te sayıları yaklaşık 1 milyon imiş.

bangladeş'te bizzat bir hijra guru'su ile yapılmış çok kapsamlı bir röportaj. hayli aydınlatıcı.