miley cyrus and her dead petz

grammy ödüllü psychedelic rock topluluğu the flaming lips desteği ile hazırlanan psychedelic ve alternatif pop temalı miley cyrus albümü.

indie'den alternatif rock'a; funk'tan electronic art pop'a hatta minimal synth pop'a kadar 23 şarkıyla dikkatimi çeken miley cyrus'un 5. stüdyo albümü.

öncelikle sessiz sedasız şekilde çıkan ve mtv vmas 2015'te tanıtımı yapılan albümü sonuna kadar dinlemek sabır ve sebat işi. grammy ödülü almış pek çok şarkı sözü yazarı ve yapımcının katkıları ile yapılan albüm; miley, selena ve demi üçlüsünün parçalanışını simgeliyor gibi. evet miley sıkıcı pop kalıplarından baya sıkılmış, pop olmasa bile urban pop ya da no-classical dalda pek çok ödüle aday olabileceğini düşündüğüm albümde şu an için favori parçam minimal bir synt pop örneği olan milky milky milk.

albüm o denli maddi kaygılar siklenmeyerek hazırlanmış ki bunu kartonet ve bol bol küfür içeren bazı şarkı sözlerinden de anlamak mümkün. mike will made it'den bu albümde de vazgeçmeyen şarkıcı kesinlikle ergenlerin gözdesi olan amerikalı pop ikonları ile aynı kulvarda olmaya tepki gösteriyor gibi. albümün bomba ismi ise şarkıcının kankası da olan ödül rekortmeni şahsiyet wayne coyne.
deneysel müzik tarzına ilgisi olanların kesinlikle beğeneceği bir albüm. albümü biraz zorlaştıran şarkı sıraları. birkaç şarkının yeri değişseydi daha akıcı dinlenebilirdi. buna rağmen oldukça tatmin edici ve yapıcı olmakla beraber, harbi(!) kitleyi oluşturabileceğine inandığım albümü.
ilk çıktığında dinlemiştim, deneysel ve eğlenceli ama tekrar dinlenesi olan tek parça slab of butter.
aşırı dinlemenin yarattığı sevindiriklikten yıprandığım albüm, zilyon milyon dolar'a mal olup allanıp pullanıp bal gibi satılabilecekken hayır hasanet işi olsun diye bedava yayınlanması bile övgüyü hak ediyor.

hemen bir kaç şarkının analizini yapayım.

cyrus skies: aşırı karanlık ve iç ürperten psychedelic parça. gitar tınıları ve synt beatları korkunç derecede iyi. şarkıyı dinlerken 70lerde bir bahçede yürüyor gibi hissediyorum.

bang me box: albümdeki az sayıdaki hareketli şarkılardan biri. tam olarak bir pop-funk hiti. 4. video gelebilir.

fweaky: hayli dokunaklı olan deneysel pop parça. normalde 2-3 şarkı çıkabilecek kadar güçlü olan şarkı en beğendiklerimden.

space boots: albümde yer alan eğlenceli funk şarkılardan biri. yine gitar vurguları ön planda ve sözler hayli başarılı.

karen don't be sad: albümün en iyi duygusal hiti. nispeten bu şarkıda sakin bir şekilde karşımıza çıkan miley yine 60 ve 70li yılların psychedelick rock şarkılarından yer alan tatlar bırakıyor.

lighter: albümün 2. teklisi, videosu tam olarak eşcinsellik ve lgbtiq manifestosu gibi. 80li yıllarda bolca yapılan ve artık yapılmayan canlı kayıtlı pop şarkıları andıran parça; başarılı bir pop-alternatif rock hiti.

milky milky milk: albümün en beğendiğim emsalsiz parçası. rock ve pop formu ancak bu kadar iyi harmanlanabilirdi.

bb talk: bol küfürlü deneysel pop parça. 3. tekli olarak yayınlanmıştır. efsane bir parçadır. alahım sana geliyorum.

dooo it: albümün açılış teklisi. albümün klasik anlamda pop olan tek şarkısıdır. ancak sırf ticari gayeleri ortadan kaldırmak amacıyla funk tınıları eklenmiştir.

twinkle song: albümün kapanış parçasıdır, güzel dinlendirir.

pablow the blowfish: usta ellerdne çıktığı anlaşılan kusursuz rock parça.

1 sun: eğlendiren electro-pop parça. albümün kıpırtılı şarkılarından biri.

tiger dreams: mayli'nin konserlerinde de okumaya başladığı rock parça. dinlendirenlerden.

tangerine: rap ve psychedelick'in bir arada olduğu aykırı parça, bunu da sevdim ne yalan söylim.

i forgive yiew: dans etmelik deneysel pop parça. albümde sıralaması hatalı olsa hayli güzel.

slab of butter (scorpion): düet olarak karşımıza çıkan deneysel pop-rock parça. yine sakin ve ehli bir mayli karşımızda.

23 parça teker teker dinlendi. bana göre 21.yüzyılın en iyi pop albümlerinden birisi. albümden 3 şarkıya klip çekildi. ikisinde marijuana içiyor miley.