telperion

tolkien külliyatında bir ağaç.

ay ve güneş yaratılmadan önce gökte sadece ardanın ilk yaratıldığı zamandan kalma yıldızlar varken, dünyaya ışığın gelmesi ve ardanın bu ışıkla aydınlığa kavuşması için yavanna kemantari ve nienna tarafından şarkı ile yaratılmış valinor'un kutlu ağaçlarından yaşlı olanıdır. ezollohar tepesinde yavanna güce kudrete dair bir şarkı söyler, nienna da dünyada acı çeken her varlık için yaktığı ağıt ile ona eşlik eder. böylece tepede iki filiz belirir. bunlardan ilki noldor'un telperion ismini vereceği yapraklarında ışıklar saçılan gümüş telperion'dur. onun ortaya çıkışını ve büyüyüp letafet kazanışını küçük kardeşi olan altın laurelin takip eder. böylece valinor gümüş ve altınla daimi bir ışığa kavuşur.
telperion 7 saat boyunca ışık verirken 7.saatte ışığı solmaya başlar ve bu saat içinde laurelin' in ışığı artmaya başlar. aynı bu saat zarfında da laurelin zayıflayıp telperion güç kazanır ve bu bir döngü halini alır.
esasen bu ağaçlar tolkien mitolojisinin temelinde bulun ışık ve karanlık dualizminin dışa vurumu olarak ortaya çıkmaktadır. ışık ilahi olan ile özdeşleşmiş bir kavram olarak ağaçlar bu ilahi olanın tecellisidirler ve tanrının yaratıcığını oluşturmaktadırlar. çünkü ışık varlıkları belirgin kıldığı gibi yaratmak ışıkla mümkündür.
bu iki ağacın yok oluşu da karanlık ile gerçekleşmiştir ve onların içindeki ilahi olan sadece silmarillerde kalmıştır. bu nedenle silmariller ilkesel ışığı kendilerinde taşıdıkları için hem dünyadan olmayan bir güzelliğe hem de peşlerinden sürükledikleri bir karanlığa sahiptirler.

telperion ise külliyatta bu ışığın iki fraksiyonundan biri olan gece, selam vakti ile birlikte anılır. bu nedenle gümüştendir. huzur, suskunluk ve elfler ile alakalı olması yanında çiçeklerinden birinin ayı oluşturacak olması bunu temayı pekiştirmektedir.

aynı zamanda telperion'un suretinde yaratılmış olan nimloth ağacı'nın soyundan gelen ak ağaç da gondor krallığının sembolü ve bayrağında bulunan armadır. bu külliyatta insanlarla özdeşleşmiş olan güneşin tersine dúnedain' in elflerle olan yakınlıklarını ve elf dostu olup, eru'ya sadık olanlardan olduklarının göstergesidir. bu da tolkien külliyatında görülen temaların döngü içinde birbirini takip etmesi prensibine uygundur.