dhobi ghat

bir diğer ismi mumbai diaries(bombay günlükleri) olan aamir khan'ın başrolü üç kişiyle paylaştığı avrupa sineması kıstaslarına göre çekilmiş bir bollywood filmi.

kalabalık şehirde içine kapanıp hayatını toplumun önceden verdiği satatü ve kararlara göre sürdüren çamaşırcı bir oğlan-evli kadın ile diğerlerine göre daha iyi yaşam kalitesi olan bankacı-ressamın, aslında geldikleri noktada/şahsî çıkmazlarında dolaşırken aldıkları kararlarında her ne olursa olsun toplumsal etkiye karşı çıkamayışını anlatıyor film.

fazlasıyla ferdî bir film olduğunu düşünürken aamir khan'ın sosyal mesajlardan her ne olursa vazgeçmeyeceğini anladım. filmin genel temasının yanında yardımcı bir konu gibi dursa da kadının erkeğin karşısındaki konumunu tartışmaya açan sahnelerin, filmdeki en kıymetli kısımlar olduğunu düşünüyorum.

filmin diğer güzel bir yanı ise yaratıcı-yazar'dan yaratıcı-yönetmene nasıl geçilebileceğidir.

netten okuduklarıma göre senaryo ve yönetmen koltuğunda aamir khan'ın karısı oturuyormuş. çok eleştirilmiş filmde oynadığı için. ama eleştiriyi yapanların sanattan ne anladıkları da önemli. bence çok iyi iş çıkarmış. ama en iyi başrol oyuncusu, şüphesiz video-mektubun sahibi evli kadını oynayan muhterem hatundur.

filmin diğer aamir khan yapımlarından bir diğer farkı ise içinde hiç ama hiç şarkı-dans/müzikal sahnelerinin olmayışı. bollywood un bu özelliğine gelemeyenlere, biraz da kişisel temalı yapımlara ilgi duyuyorlarsa bu filmi şiddetle tavsiye ederim.

filmin şu afişi, kahramanların birbirleriyle olan münasebetini çok güzel özetlemiştir:
http://www.impawards.com/intl/india/2011...