dungeons and dragons

frp adı verilen masaüstü rol yapma oyunlarının vazgeçilmez realm i. karmaşık kurallarıyla saç baş yoldurur. (300 küsur sayfalık el kitabı var) alıştıktan sonra tadından yenmez. bir çok kült rpg bu sistemi kullanır. şahsi kanaatimce bunu en iyi kotaran oyun, neverwinter nights 2 olmuştur.

en son dördüncü sürümü çıkmıştır.
oynamaya çok imrendiğim oyunlardan birisidir. hata küçükken kafa dengi olan arkadaşlarla küçük versiyonlarını oynardık, ama oynamamızla kaldı maalesef. *
dragonlance, forgotten realms, ravenloft, planescape gibi farklı settinglere sahip masaüstü rol yapma oyunudur.
üniversiteye başlayana kadar oynayamadığım, oynayamadığım her yıla acıdığım masaüstü rol yapma sistemi. elder scrolls, dragon age, baldur's gate, kısaca ne kadar role play yaptığınız bilgisayar oyunu varsa onların temelidir. en basit haliyle oynamak için ihtiyacınız olan tek şey kağıt, kalem ve biraz hayal gücüdür. meşhur frp zarlarını da unutmamak lazım tabi.

http://ayisozluk.com/lnk/ab6273

d&d yeni başlayanlara inanılmaz karmaşık görünen bir kurallar sistemine sahiptir. belirli aralıklarla yenilenir bu kurallar. fakat bu kuralları oyun yöneticisi, yani dungeon master (dm) dışındaki oyuncuların tamamıyla bilmesine gerek yoktur. dm'in bile yoktur aslında, sadece oyunu daha eğlenceli kılmak için vardır o kurallar.
dungeon master dışında en az bir en fazla 4-5 kişiye kadar çıkabilir oyuncu sayısı. fakat ideal bir grup dm+3 oyuncudur.
dm oyunculara oynayacakları evreni, yani setting'i anlatır önce. dnd genelde rol yapma oyunlarının orta çağ temalı fantastik evrenlerini kapsadığından middle earth, forgotten realms, dragonlance, zorlarsak harry potter ya da dm'in kendi yarattığı bir evren bile olabilir bu setting.
sonra o evrene uygun detaylı karakterler yaratılması istenir oyunculardan. elf, cüce, insan, ork, gnome, halfling gibi bir ırk seçer oyuncular. sonra savaşçı, hırsız, büyücü gibi bir sınıf seçerler. tabi bu ırk ve sınıflardan bolca mevcut. oyuncular karakterlerinin maceraya başlamadan önceki hikayeleri de yaratmalıdır. iyi bir role play için ne kadar detaylı o kadar iyi.
işin matematik kısmına geçiyoruz şimdi. dm "karşınıza bir dev çıktı" dedikten sonra "kafasına meteor yağdırıyorum" diyemezsiniz direkt. çünkü 1 level ile başlıyoruz oyuna. bir karakter kağdımız var, ilk leveldan itibaren oyun içinde kazandığımız deneyimlerle level atlayıp yeteneklerimizi geliştiriyoruz. bunun sonu yok, doğru şartlarda allah bile olabilirsiniz. * tamamen hayal gücünüzle sınırlı. 20 level falan olursanız zaten o devin kafasına meteor yağdırmayı bırak varlığını silersiniz uzay ve zamandan. e oralara gelmek de her baba yiğidin harcı değil tabi ki.
kısacası dungeons and dragons yetişkinler için bir evcilik oyunudur. ya da kuralları olan interaktif bir tiyatro diyebiliriz. * sağlam bir dungeon master ile (ki kendisi oyuncular dışındaki tüm evreni yönetiyor; diğer karakterler, zaman, mekan, gerçeklik...) yapay zeka da henüz insan beynini bütünüyle aşamadığından bilgisayarda oynadığınız rpg'lerden on kat daha fazla zevk almanız mümkündür bu oyundan.