ergenlik

cinselliğin ortaya çıkması ile kendi cinsel kimliğinin çoğunluktan farklı olduğunu anlamaya başlayan lgbt bireyler için genelde son derece sancılı geçen dönem. karşıcinsel kişiler için de çalkantılarla dolu olabilen bir dönemdir, "ben kimim, neyim, nelerden hoşlanırım, beni ben yapan şeyler nedir?" sorgulaması yapılır ama lgbt çocuklar bir de üstüne "ben niye farklıyım, niye herkes gibi değilim, eşcinsellik nedir, bir tek benim başıma mı geldi bu?" şeklindeki sorular ile de mücadele etmek durumunda kalırlar, üstüne bir de çoğunlukla kendilerine uymayan durumlara uymaya kendilerini zorlarlar, bir uyum bocalaması içinde kalırlar. bunun yanında eşcinsellikleri dışarıdan da algılanıyorsa, zorba çocukların şiddeti ile de başetmek zorunda kalırlar. bu dönemin lgbt bireyler için oldukça travmatik geçme olasılığı vardır. eşcinsel kimliğin keşfi muhtemelen çoğunluk için oldukça zor ve sancılıdır.

(bkz: akran zorbalığı)
insan türünün hayat sürecindeki en zor dönemlerden biri.
diğeri, ileri yaşlılık tabi ki...
bu dönem aynı zamanda cinselliğin keşfi dönemi olduğundan ve romantik ve/ya cinsel çekim hissettiğiniz kişilere yakınlaşma, onlarla ilişki kurma, gelecekte uzun soluklu sağlıklı bir beraberlik için gerekli deneyimlerin kazanıldığı bir dönem olduğundan da önemlidir. öte yandan lgbt bireylerin ciddi bir kısmı için bu dönem bocalama dönemi olarak geçer, kişi kendi eşcinselliğini kabullenememişse, akranların yaşadığı bu deneyimlerin hiçbirine girmez veya karşı cinsle olan deneyimleri bir kafa karışıklığı, kendi cinsiyle olan deneyimleri ağır bir suçluluk psikolojisi altında geçer, dolayısıyla pek sağlıklı deneyimlere dönüşemezler.

eşcinsel bireylerin kendilerine açılması zaman alabilir ve kimi durumlarda bu zaman biyolojik ergenlikleri döneminden çok uzun zaman sonrasına denk gelebilir. kendini kabullenme ve açılma noktasına gelen bir eşcinsel kişi, kendi cinselliğini içinden geldiği gibi yaşamak ve deneyim kazanmak için girdiği süreç, pek çok deneme yanılma yaşamasına, 15 yaşındaki saçma hallerine düşmesine neden olur. buna psikolojide ikinci ergenlik deniyor ve aslında içinde bulunulan yaşlar için pek de olağan sayılmayan davranış ve duygu durumlarına düşmek, abartı kıyafetler, cinselliğin vücut, giysiler ve davranışlar ile vurgulanması, çok sık partner değiştirme, çok sık aşık olup çok çabuk bıkmak, cinsellik konusunda uç noktalara varan davranışlarda bulunmak, aşırı uzun telefon sohbetleri, yer yer cinsellikle alakalı tehlikeli davranışlar göstermek, aileye veya başka bir otorite kurumuna karşı öfke nöbetleri vs. şeklinde davranışlarla açığa çıkan bir uzun yıllardır bastırılmış cinselliğin patlayarak dışavurumu ortaya çıkabilir. normaldir, kişi kendini ne kadar baskılamışsa o denli şiddetli ve/ya uzun geçmesi mümkündür. bu davranışları gösteren kişiler 30-40 yaşında kariyerli, saygın insanlar dahi olabilir. böyle durumlarda bu konularla ilgilenen psikologlardan yardım almak faydalı olacaktır. bu dönemin geçici olduğunun da bilincinde olmak ve kontrolü elden bırakmamak önemlidir.
evdeki peçete, mendil ve türevlerinin hızla tükenmesine,
su faturalarının ise yükselmesine sebebiyet veren geçiş dönemi.