karışık duygular

stefan zweig in eşcinsel temalı romanı. gizli eşcinsel romanı demek de mümkün.

roman baştan sona bir solukta okunabilecek bir üslupla yazılmış.
birinci tekil şahsın ağzıyla yazılan bu eserin konusu, radlof adlı bir filoloji profesörün emekliye ayrılınca tüm yakınları tarafından hazırlanan ve bir minnettarlığının göstergesi olan; yaptığı işleri biyografik özelliklerle anlattıkları kitapçığın, hayatını değiştiren asıl kişiye yer vermemesini eleştirip bu hayatını değiştiren kişiyle nasıl tanıştığını ve ona olan aşk derecesindeki hayranlık ile sevgisini anlatmasıdır.

kitap sade ama çekici bir üslupla okuyanı hayran bırakan cinsten. üstelik radlof un hayran olduğu-aşık olduğu demek yerinde olur aslında- profesör x in ona çektirdiği acının, hayranlık ile nefret duygularının anlatıldığı satırlar inanılmaz derecede saygı duyulacak mısralar. bir mimari eser niteliği taşıyan bu satırlarda radlof un duyguları okuyucuya geçmektedir. işte zweig in ölümsüz olmasını sağlayacak şey bu özelliğidir.

profesör x eçcinseldir. bir berlin üniversitesinde filoloji profesörüdür. radlof profesörüm dediği bay x in kitap boyunca bu sırrını öğrenmeye çalışır ancak profesör ona aşık olunca onu her defasında terslediğinden asla senli benli olamaz. ilk sırrını profesörün karısıyla yattıktan sonra ondan öğrenir. sonra profesörün ara ara ona hiç haber vermeden ortadan kaybolmasına çok içerlenir. kendisini büyük bir aşkla terslemesini anlayamaması karısıyla sevgili profesörünü aldatması da buna eklenince artık o şehirden onun yaptığı gibi, tatlı bir nefretle ,haber vermeden gitmek ister. işte o zamn o tekrar ortaya çıkar ve radlof hayatı boyunca bir daha tadamayacağı sevgiyi görür. radlof ,profesörün ona sert davranmasını şu haranlık ve profesöre saygı uyandıran sözlerle açıklar:
"temiz samimiyetleri karşısında sert davranmaya ,her an özelliği ile savaşım vermek zorunda kalır."

kitapla ilgi bazı dedikodularda yok değildir. örneğin başta söylediğim aktaranın yazarın kendisi olduğu; yani radlof un stefan zweig olduğu söylenmekte.
aktaranın 'ben' olması nedeniyle radlof un ismi 128 sayfalık kitapta kitabın sonuna doğru ancak iki defa geçmiştir. bu profesör x in kim olduğu kadar insanda merak uyandırır bir özellik. ancak 'ben' ağzı kullanması onun eşcinsel olduğunu göstermez.elbette denilenler gibi her yaratı yaratıcısından izler taşır. ama ne kadar? asıl soru budur.

kitap yeşil elma yayıncılıktan temiz bir baskı ile çıkmıştır.
k dergisinin 2009 yılında çıkan bir sayısında filminin de çekilmiş olduğunu okumuştum. ayrıca şunu da söylemem gerekir ki ben bu kitabın tanıtımını yine k dergisinde acı duygular kitap ismiyle okumuştum. o tanıtım yazısını da herkese tavsiye ederim doğrusu.