mun

açılımı model united nations olan; genellikle de lise çağındaki gençlerin takım elbise/ kalem etek giyip, süslenip farklı okullardaki konferanslara katılmasına olanak sağlayan lise (bazen de üniversite) oluşumudur.

birleşmiş milletler meclisi sürecini izleyerek belirlenmiş olan ajanda konusu üzerinde bir çözüm üretmeyi amaçlar mun. komite adı verilen ve üye sayısı değişen bu konferansın alt gruplarının pek çok çeşidi bulunur; eco-soc'ta çevre , security council'de güvenlik , sochum'da insan hakları, disec'te silahsızlandırma konuşulur ve bu liste böyle uzayıp gider.

komite bir chair ve bir co-chair ile yönetilir. bu chair'lar konuşma sırasını belirler, delegelere söz verir ve point of information'lara yani sorulan sorulara cevap verir.

delegeler; delegesi oldukları ülkenin politik duruşuna göre konuşma yapmak, oy kullanmak ve reso yazıp imzalamak zorundadırlar. örneğin lgbt+ hakları ile ilgili olan bir komitede suudi arabistan'ın delegeliği size verilmişse her ne kadar kişisel görüşünüz destekler biçimde olsa da desteklemeyen bir tutum sergilenmelidir. bu yüzden konferans boyunca delegeler i (ben) dili değil, we (biz) dili kullanırlar. ayrıca her söz başlarken, honorable chairs and follow delegates demek de bir nevi adettendir.

komitenin sonlarına doğru, ki genelde iki-üç gün sürer, delegeler aralarında gruplaşarak reso'larını yani resolution paper'larını yazarlar. bir komiteden en az iki reso çıkma zorunluluğu vardır. genellikle çin, suudi arabistan, katar ve burma bir grubun; hollanda, isviçre ve almanya da diğer grubun başını çeker ama delege sayısı fazlaysa bu iki polar grup da aralarında bölünerek 3-4'e kadar bile çıkabilir ortaya konan reso sayısı. her ne kadar resolar bu grubun delegelerinin ortak işi olması gerekse de macbook'u olan delege ve onun etrafına toplanmış bir-iki ilgili delege çoğu işi halledip main submitter/ co-submitter olur ve kendi arasında muhabbete dalmış diğer delegelere de signatory olmak ve resonun geçmesi için oy vermek düşer.

ın favor oy sayısı against oy sayısından fazla olan resolar geçer ve bir komiteden birden fazla reso geçmesi nadir ama olasıdır. hiçbir resonun geçmemesi durumunda ise komite iptal olur.

kısacası eğlenceli ve o genç haliyle insana sanki dünyaları değiştirebilirmiş gibi hissettiren bir oluşum. halbuki modern family dizisinde jay prichett'ın da dediği gibi ' gerçek birleşmiş milletler bile bir fark yaratmıyor. '

lisede iki yıl yapmıştım; düzenli olarak delege olmuş, okulun konferansında da chair'lık makamına erişince ayrı bir havalara girmiştim. şimdi bakınca çok önemli gelmiyor tabii ama o zaman için bir numaralı övünç kaynağım olmuştu.

bir siyaset bağımlısı olarak beni çok içine çekmişti mun. hem toplum önünde konuştura konuştura sosyal fobimi baltalamıştı hem de karşıt görüşte olduğum delegelerin konuşmalarındaki açıklarını araya araya ve bana yöneltilen soruları hızlı bir şekilde cevaplaya cevaplaya istemsizce tartışma potansiyelimi de aşırı derecede geliştirmişti. evde annemle babamla tartışırken bir süre susup düşünme arası verdiklerini bile bilirim dmncmdmn

uzun lafın kısası önünüze bir deneyimleme fırsatı çıkarsa bence kaçırılmaması gerekir. yeni insanlar tanıyıp güzel anılar biriktirmek için ideal bir yol. bana iki yıl fazlasıyla yetti ama; fazla kaçıran arkadaşlarım da var, kendileri şu anda uluslararası ilişkiler okuyor.