pop art ifadesi, ilk defa sanat eleştirmeni lawrance alloway tarafından bağımsız grup'un (sanat dünyasının kendini beğenmişliğine ve sahteliğine karşı çıkan sanatçılardan oluşan bir topluluk) eserlerini tarif etmek üzere kullanıldı. popüler reklamlar, karikatür şeritleri, ucuz ürünler ve kitlesel medya üzerine modellenen eserler yaratarak, tüketim kültürünü kutlamayı ve gülünç bir taklidini yapmayı denediler.
alloway,
pop art'ı popüler, geçici, yayılan, düşük bedelli, seri üretilmiş, gençliğe ve büyük işletmelere yönelimli olarak tanımladı. bu ifadeler, richard hamilton'ın, dev bir lolipop şeker taşıyan kaslı bir adamın bulunduğu, "bugünün evini o kadar farklı ve çekici yapan şey nedir?" diyen çalışmasıyla örneklenen eserlerini nitelendirir.
http://ayisozluk.com/lnk/a62e82
akımın kökleri, 1920'lerde yüksek sanatın övüngenliği ile dalga geçen bir grup sanatçının
dadaizm adını verdikleri ortak hareketlerine kadar uzanır. liderleri marcel duchamp, mona lisa'yı bir bıyıkla resmederek ve seri üretim pisuarı tersyüz edip onu bir heykele dönüştürerek kötü bir şöhret yakaladı.
pop art, jasper johns, robert rasuchenberg ve larry rivers gibi büyük amerikalı sanatçıların temsil edildiği amerika birleşik devletleri'nde bağımsız olarak geliştirildi. birçok
pop art sanatçısı, kolaylıkla tanınabilir tarzlar - eserlerine ticari bir nitelik veren markalar - benimsediler. örneğin roy lichtenstein, gerçek karikatürlerde kullanılan noktalı alanı taklit ederek dev karikatür şeritlerine benzeyen resimler yaptı.
http://ayisozluk.com/lnk/aa4426
claes oldenburg, çamaşır mandalları, rujlar ve daktilo siliciler gibi seri üretim ev nesnelerinin dev heykellerini yarattı.
duane hanson, heykelleri o kadar canlıymış gibi yaptı ki müzeye konduklarında ziyaretçileri çokça yanıltmışlardır.
andy warhol ise
marilyn monroe ve başkan
mao gibi ünlülerin ve
campbell çorba konserveleri gibi şeylerin görsellerini mekanik biçimde seri olarak üreterek, insanoğlunu tüketim ürünleri seviyesine indirgedi.
ingiliz pop art sanatçıları, popüler kültürü ya göklere çıkarmaya ya da onunla dalga geçmeye eğimliyken amerikalı sanatçılar belirsiz görsellere daha eğilimliydiler. warhol'un araba enkazları veya
kenndy suikasti konulu ipek panoları hem trajiktir hem de ticaridir.
andy warhol - araba kazası

.jpg)
andy warhol -
kennedy suikasti
ancak her iki grubunda nihai hedefi, kapitalizmin sanatı da tüketimin bir nesnesine dönüştürerek onun kutsallığını bozduğunu göstermekti.
pop art akımı bazen yeni dadaizm veya yeni gerçekçilik olarak da bilinir.