sosyal anksiyete bozukluğu

hayatı çekilmez hale getirir, tedirginlik ve duyguları, felakete odaklanma, sürekli en kötü olasılığı düşünme, sosyal ortamlara girememe, huzursuzluk, asabiyet anksiyite bozukluğunun duygusal belirtileridir. fiziksel belirtilerde; nefes almada güçlük çekme (bazen kalp krizi gibidir) baş ağrısı, halsizlik, uykusuzluk, kalp çarpıntısı fiziksel belirtileridir. öldürmez ama süründürür, en mantıklı yolu bir iş bulup çalışmaktır ve antidepresan ilaçlar kullanmak yerine üzerine gitmektir.
dunyanin en cesur insanlarinin dunyanin en korkunc simulasyonunda verdigi savasin sebebi. standart bir insan icin dusunulmeden yapilan gunluk aktiviteler sosyal anksiyete bozuklugu sahibi bireylerde asilmasi gereken bir iskence halini alabilir. anksiyete oyle bir noktaya erisebilir ki kisi sadece psikolojik degil ayni zamanda fizyolojik sorunlar da yasamaya baslayabilir. okula/ise gidememekten tutun telefona cevap verememeye kadar genis bir spektrumda iskenceler butunu, kisiyi hayat boyu takip eder.

bu bireyler korkak, sut, utangac, vs degillerdir. beyinde bulunan -ve normalde dogada sik sik hayatta kalmak icin kullanilan- savunma mekanizmasi, normal bireylerin gunluk hayatlarinda cok tetiklenmezken bu rahatsizliga sahip bireyler icin gunluk hayattaki herhangi bir aktivite bu mekanizma aktif bir sekilde devreye girer. bu da kisinin yolda yururken bile panik olmasina, asiri derecede uzun sureler boyunca korku hissi yasamasina, gerekirse saldirganlasarak karsidaki -sozum ona- tehdidi yok etmeye calismasina vs sebep olabilir.

ne yazik ki su ana kadar en etkili yontemlerden biri de bu bireyleri profesyonel danismanlik esliginde, asiri anksiyete bozuklugu yasadiklari durum ve ortamlara girmesine ikna ederek onlari savas alaninin ortasina birakip, o savasin aslinda gercekten de bir savas olmadigini, zarar gormedigini gostermektir. bu sayede beyindeki dusunce sekli, eskiden tehdit ve tehlike olarak algilanan olgularin normalize olmasini saglayacak sekilde davranissal olarak degismeye baslar.

iste bu yuzdendir ki en cesur insan gruplarindan biridir bu hastaliga sahip bireyler.
kalabalıkta genel olarak eli ayağı titreyen, ne yapacağını bilemeyen insanlardan oluşurlar. muhakkak psikolog/psikiyatrist tavsiyesi almalarında yarar vardır.
çoğu insanın utangaçlıkla karıştırdığı bir mental rahatsızlık.
benimle konuşmaya çalışan veya bana hitab eden insanlara "benimle neden konuşuyorsunuz? adımı nerden biliyorsunuz? benden ne istiyorsunuz?" diye bağırmak ve mümkün olduğunca hızlı o bölgeden uzaklaşma isteğiyle dolma fakat duymamış gibi yapıp hislerimi belli etmemeye çalışmaya sebep olan rahatsızlığım ya da.