akvaryum

içinde su olur, kum olur, çakıl taşı olur. japon balığı, lepistes, piranha, vatoz konursa seyrine doyum olmaz. hamsi, çinekop, mezgit konmaz.. koyarsanız eşiniz dostunuz sizi kınar.
kedinin yattığı yerden balık tutma keyfini tadabileceği ev tipi deniz.
hayvan kafesi. balıklara suçsuz yere müebbet hapis cezası. camın öteki tarafından bakınca da seyirlik bir güzellik oluyormuş. ah bu insanların estetik algıları...
efendim başlayanın müptelası olduğu bir hobidir.
geçmiş yıllarda fanusta beta beslemekten tutun irili ufaklı akvaryumlarda japondan lepistese, molyden neona çeşitli balıklar beslemişliğim vardı.
ancak uzun süren göçebelik dönemlerimde bu güzel ugraşı, günü geldiginde tekrar başlamak üzere bir kenara bırakmıştım.
bir ay kadar önce 65 litrelik bir akvaryumla ve bir tanıdığın önerisiyle yeniden başladık. bu sefer daha önce beslemediğim bir türü, cichlidleri denemeye karar verdik. bu tür konusundaki acemiligimize geldi ve akvaryumcunun da bizi yanlış yönlendirmesiyle, rengarenk ama karmakarışık bir akvaryum oldu. meğerse
normalde bir arada yaşamaması gereken türlerle doldurmuşuz tankı. yaşarlar yaşamasina da, rahat edemezler daha dogrusu.. kavga dövüş eksik olmaz..
hepsinin adı cichlid ama tam 1300 alt türü varmış bunların. hepsi tatlı su balıkları fakat, kimisi amazon, kimisi kongo nehrinden, kimisi malawi, kimisi tanganika gölünden geliyor. bazıları etçil, bazıları otçul. hem etçil hem otçul olanları da var. kimisi sert kimisi yumuşak sudan hoşlanıyor. bazı türler kumluk, bazı türler kayalık, bazı türler de bitkili ortamları seviyor.
neyse efendim biz tankı sarı prenses, paslı cichlid, iceman, yunus cichlid, astronot, papağan derken ortaya karışık doldurmuşuz. tabi bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp. sorduk soruşturduk bu sevimli balıklar hakkında epey bir şey öğrendik.
sonra, internetten ikinci el 200 litrelik güzel bir tank bulduk. bütün aksesuarları ile birlikte oldukça makul bir fiyata anlaştık. içindeki kalabalık demasoni koloniside hediyesi oldu.
demasoniler malawi gölünün en renkli ve en muzip sakinleri. yeni evlerine çabuk uyum sagladılar. hatta içlerinden bir dişinin ağzı dolu. iki haftaya yeni bebeklerimiz geliyor..
eski tanktaki balıkları yavaş yavaş dağıtıp onu yavruluk olarak kullanacağız. belki sarı prensesleri tutarız elimizde.. henüz karar veremedik..
8 litrelik bir akvaryumda iki japon bir vatoz ile başladığım hobi. eve renk kattığını söyleyebilirim.