aysel'in

17 şubat 2008 senesinde hayatını kaybeden aysel gürel anısına sezen aksu, tarkan, ajda pekkan, sertab erener, candan erçetin, nilüfer, teoman, yaşar, aşkın nur yengi, ata demirer ve müjde ar'ın yer aldığı 17 şubat 2013 de müzik marketlerde yerini alacak muhteşem bir proje albümüdür. albümde eski aysel gürel albümlerini tekrar seslendireceklermiş umarım düzenlemeler iyi yapılmıştır da güzel bir koleksiyon albümüne sahip olurum.
ilk duyumlarının alınmasından sonra 6 ay gecikmeli çıkan albüm. birkaç yorum ve şarkının işte tam olmuş dedirttiği ama bazı şarkıların ve şarkıcıların neden bu albümde olması gereklimiydi diye kendi kendime sorduğum albüm. aysel gürel için bir tribute albümü yapılıyorsa bence bu albümde ayselin hayatında önemli yer tutan dostlarının olması gerekirdi. yonca lodi, nilüfer, reyhan karaca* bu isimler aysel gürelin çok sevdiği ve bu albüm için teklif götürülse hiçbir beklente bulunmayacak insanlardı hepsinin olması gerekirdi bu albümde. yasemin levynin albümde ne işi var hala çözemedim. tamam ses güzel ama neden türkçe okumamış o muhteşem sevda şarkısını? bence böyle tribute albümlerde en önemli nokta şarkıların ilk kayıtları gibi olmasıdır. farklı altyapılarda cidden şarkının duygusu kayboluyor. bir de mabel matiz sultan süleyman şarkısını nasıl bir okumaktır öyle size karşı olan tüm önyargımı sildiniz kendi tarzınızda yorumlamanıza rağmen harikaydı. bir de aşkın nur yengi artık müziği bırakmalı sesini ve duygusunu kaybetmiş. sonuç olarak albümde birkaç isim hariç gerisinin burada ne işi vardı diye soracağım kendi kendime her dinlediğimde. keşke 2 cd lik bi albüm olsayı da doya doya dinleseydik ayselimin şarkılarını...
genel itibariyle kötü bir albümdür. üstelik efsaneleşmiş bazı aysel gürel şarkılarının yokluğu da hissedilmiştir(sen ağlama,istanbul hatırası,değer mi,beni unutma,seni istiyorum,sarışın gibi şarkılar nasıl koyulmaz?). mabel matiz, sezen aksu, ajda pekkan, ata demirer ve yasmin levy dışındaki herkes kötü söylemiş. herkesin aksine ben tarkan'ı da şarkıya yakıştıramadım. kötü söylememiş ama şarkının kumaşı uymamış sanki. berbat bir yaz sezonu geçiren türk popu için ufak bir ferahlama sayılabilir.
90'ların tartışılmaz ruhu olan aysel gürel'in işin içine onno tunç da girince ister istemez arenjelerin aynı tatda değişen tek şeyin yorumlar olmasını hayal ettiğim bir albümdü ama hayalde kaldı tabiki.

tarkan : elini attığı her işte başarısız olması yasaklanmış bu adamın güzel olmuş ama yine de bknz: aşkın nur yengi,

ajda pekkan : eski halinden çok fazla kaybetmeyen bir şarkı olmuş ajda'ya yakışmış.

sertab erener : olmasa da olurmuş dedirtti.

ata demirer: klasik ata demirrer yorumu, dinlettirir kendisini.

ayşegül aldinç: şarkı seçimini yadırgamakla birlikte, nakaratta sesini tam anlamıyla alamadım şahsen. ama olmuş bu da.

aşkın nur yengi : yorumuna yorumum yok ama şarkı seçimi hata, artık baydı ünzile coverı, aynı durum firuze içinde geçerli.

yaşar : olmamış bir tane daha. bariz akdeniz müziğine yatkın ve gitar çalıyor diye yaşar'a teslim edilmiş.*

yasmin levy : albümün şakası evet bildiğin şaka, tamam yasmin levy "yasmin levy" ama kimi anmış bu şarkıda o muamma!? türkçe olarak söylemeyi denese inan daha çok anlamlı olurdu. ee öyle şakaya böyle fikir.

mabel matiz: isminin geçtiği anda en çok meraklara gark ettiren kişi oldu. sultan süleyman'ı artarda üç, dört sefer dinleyen biri olarak beklentim fazla oldu, mabal matiz'i aman aman sevmem dinlemem ama aşk yok olmaktır coverı baya bir sağlam referans olduğundan beni hüzünlere boğdu. neden slow diye sorasım haykırasım var, şarkının ruhuna ters, keşkeler olsun, yazıklar olsun başka da lafım yok.

eda - metin özülkü: resmen aysel gürel'in kemiklerini sızlatmışlar. o nasıl bir düzenleme, şarkıyı katletmişler resmen.

istanbul hatırası, son bakış, geçer gibi şarkıların yer almaması iyi mi olmuş kötü olmuş sevinemedim ayrıcana.
aysel gürel anısına hazırlanan ve haziran 2013 içinde yayınlanan arşivlik albüm. iki dünya bir araya gelse bir araya gelmesi imkansız isimleri toplayan albümde her isim bomba her şarkı hit. 1988 yılında sezen aksu tarafından seslendirilmiş sultan süleyman'nın mabel matiz yorumu ve ata demirer'in okuduğu yalnızca sitem hayli dikkat çekici.

jattendrai - aysel gürel
sır - sezen aksu
firuze - tarkan
ayıpsın ayıp - ajda pekkan
ne kavgam bitti ne sevdam - sertab erener
sitem - ata demirer
yolun başında - ayşegül aldinç
ben her bahar aşık olurum - levent yüksel
ünzile - aşkın nur yengi
yine yeniden - yaşar
sevda - yasmin levy
ah mazi - emre altuğ
olacak olacak - ayla çelik
sultan süleyman - mabel matiz
1945 - eda & metin özülkü

mabel matiz: sultan süleyman:
tarkan ve aşkın nur yengi'nin daha iyi söyleyebilecekken kolaya kaçtığı, parçanın anlamını zayıflattığı, emre altuğla mabel matizin fazlasıyla derinden söyleyerek parçaların hakkını verdiği, genel olarak zayıf kalmış bir albüm. hadi diğer hareketli parçaların sıradan yorumlarla söylenmesini geçelim de 1945 gibi bir parça nasıl böylesine kötü bir yorumla harcanır. bazı parçaların coverlanmasına oldum olası karşı çıkmışımdır. söylendikçe anlamından her seferinde kaybeden parçalar vardır; pamuklara sarıp sarmalanması gereken, remikse ya da yeniden düzenlemeye ihtiyaç duymadan sadece aslına sadık kaldıkça anlamlanan. mesela katledilmeden önce bir bir çocuk sevdim vardı. popun suyunu çıkaran zeynep dizdarın klasik bir aşk parçası edasıyla seslendirdiği parça sevginin genelgeçer bir izdüşümü olarak sıradanlaştı. 1945 ise eda metin özülkü yorumuyla sanki biraz incitilen, sanki yetersiz sevilen çocukları resmen hayata yeniden küstürmüştür. bu tür saygı albümleri herkesten alınan parçaların olduğu gibi birleştirilmesiyle ortaya çıkıyorsa neyse ki sahibi- aysel gürel- görmüyor. yoksa bu yorumu duysa yeniden ölürdü herhalde.
sırf "üzüm buğsu" cümlesini fikrime soktuğu için ,elleri öpülesi hatıralar barındırğım kadının anısına yapılan albüm.