cittaslow

italyanca sakin şehir anlamında kullanılmaktadır. cittaslow ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için slow food hareketinden ortaya çıkmış bir kentler birliğidir. küreselleşmenin yarattığı homojen mekanlardan biri olmak istemeyen, ye­rel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların ve kentlerin katıldığı bir birliktir.
biz de assos*, seferihisar*, ayvalık* kendi sakin kültürünü bozmayan, macera aramayan, koşturulmayan, emekli markajına alınmış, bisikletle ulaşılan,dükkan önünde tavla atılan, amcalarca denize bu sezon ilk girecek yarışının olduğu, sofralarda zeytinyağının egemenliğinin hüküm sürdüğü karizmatik beldelerimize örnektir.
sakinşehir ya da cittaslow konseptinin logosu sırtında şehirler taşıyan bir salyangozdur. bu logoyu kullanmak için o şehirde yaşayan insanlar daha düşük tempoda yaşamaları gerekmektedir. daha az enerji tüketen, daha sakin ve insanı hızda yaşayan, vahşi bir gıda tüketimi yerine az ama öz beslenme ile yaşayan insanlar hem kendilerine, hem ailelerine hem de çevrelerine daha çok zaman ayırabilmektedirler. her geçen gün nüfuslarında artış gösteren metropol ya da megapollere karşı, kendi öz değerlerini korumak isteyen şehirlerin varoluşu aslında eskiye özlemin göstergesi olarak da algılanabilmektedir. cadde ve yol kenarlarında zevksiz reklam panolarının olmadığı, en işlek caddelerinde dahi dükkânların önlerinde şatafatlı tabelalar olmayan, gösteriş için değil, sadelik için yanaşılan kentlerin sayısının ne kadar artış göstereceği ayrı bir merak konusu diyebiliriz.